DOLAR 32,5702 0.25%
EURO 34,9692 -0.04%
ALTIN 2.444,620,36
BITCOIN 20888980,00%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İsmail Bozkurt;   Federal çözümden uzaklaşmalıyız

İsmail Bozkurt; Federal çözümden uzaklaşmalıyız

ABONE OL
02 Ocak 2020 10:41
İsmail Bozkurt;   Federal çözümden uzaklaşmalıyız
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Araştırmacı yazar İsmail Bozkurt, Türkiye ile Libya arasında yapılan anlaşmanın Doğu Akdeniz’de dengeleri değiştirdiğini söyledi. Bozkurt, Kıbrıs sorunun ise yaşanan gelişmelere paralel iki toplumlu bir sorundan öteye geçerek global bir sorun halini aldığını belirtti.

Radyo Güven’de yayınlanan Günün Nabzı programına konuk olan Araştırmacı Yazar İsmail Bozkurt gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi.
Başlaması muhtemel bir müzakere sürecine atıfta bulunan Bozkurt, “Federasyon artık ütopyadır.54 yıldır federasyon temelinde görüşmeler sürüyor daha fazla vakit kaybedilmemelidir” dedi.

“Kıbrıs sorunu artık sadece Kıbrıs Türk halkı ile Kıbrıs Rum toplumu arasında sürdürülen bir sorun olmaktan çıkmıştır” diyen Bozkurt, Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmeler Kıbrıs adasını global bir düzeye taşımıştır ifadelerini kullandı.

Kıbrıs adasında temelde iki önemli sorun olduğunu vurgulayan Bozkurt, “Bunların ilki siyasal eşitliktir ki bunu Kıbrıs Rum tarafı kabul etmiyor, bir diğeri de garantörlüktür ki bunu da Kıbrıs Rum tarafı istemiyor” dedi. Bozkurt Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Mısır ve Yunanistan ile yaptığı anlaşmaları hatırlatarak, Güney Kıbrıs egemen benim ve bu Cumhuriyet de benimdir diyor Kıbrıs Türk halkını ve varlığını yok sayıyor 1960 anayasa değişikliğinde murat ettikleri planı şimdi uygulamaktadırlar ifadelerini kullandı.

Bozkurt, “Bundan böyle federal çözümden uzaklaşmalı ve kendi iç sorunlarımıza dönmeliyiz, bizleri bekleyen trafik, çevre, sağlık, eğitim sorunları vardır bunların çözümüne odaklanmalıyız. Ve artık Birleşmiş Milletlere baskı yapılmalıdır. Federasyon temelinde anlaşma olmuyor denmelidir” dedi.

Libya ve Türkiye arasında imzalanan anlaşmaya da değinen Bozkurt, “Uluslararası deniz hukuk anlaşmasına Türkiye Yunanistan ile olan sorunlarından dolayı taraf değildir bu nedenle uluslararası hukuku da çiğnememiş oluyor. Yapılan anlaşma uluslararası hukuka uygundur. Ve Türkiye bu hamle ile Rumların ve Yunanlıların Akritas planlarını çökertmiştir” dedi.

Girit adasını kullanarak döşenmesi planlanan petrol ve doğal gaz boru hattıyla Türkiye Ege’de sıkıştırılacaktı diyen Bozkurt, Libya ile yapılan anlaşma ile stratejik ciddi bir hamle yapıldı ifadelerini kullandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.