DOLAR 32,5633 -0.01%
EURO 34,8974 -0.05%
ALTIN 2.432,260,10
BITCOIN %
Lefkoşa
°

04:36

İMSAK'A KALAN SÜRE

Karadeniz Kültür Derneği’nin geleneksel ‘Hamsi Festivali’ yapıldı

Karadeniz Kültür Derneği’nin geleneksel ‘Hamsi Festivali’ yapıldı

ABONE OL
05 Şubat 2023 18:52
Karadeniz Kültür Derneği’nin geleneksel ‘Hamsi Festivali’ yapıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 

Karadeniz Kültür Derneği’nin geleneksel ‘Hamsi Festivali’ Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve Girne Belediyesi katkıları ile yapıldı.

 

Etkinliğe Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhurşyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, İkinci Cumurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Güvenlik Kuvvetlerı Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu, bazı bakanlar, milletvekilleri, belediye başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı

 

Girne Açık Pazar alanında yer alan etkinlikte konuşan Karadeniz Kültür Derneği Başkanı Murat Civelek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin uluslararası kültür zenginliğine sahip olduğunu belirterek, farklı kültürlerden insanlarla bir arada yaşamaktan mutlu olduklarını söyledi.

 

Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul da, Girne’nin göçmen şehri olduğunu belirterek, “bütün mesele biz Girneliyiz demektir. Bu şehri hep birlikte ayağa kaldıracağız” dedi.

 

Trabzon Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç de, şehitlerin ve gazilerin sayesinde Kıbrıs’ta ay yıldızlı bayrağın önünde olduklarını belirtti.

 

Genç “ bu bayrak Kıbrıs’ta ilelebet dalgalanmaya devam edecek ve Kıbrıs’taki Türkler de bu ay yıldızlı bayrağın gölgesinde bağımsız ve hür bir şekilde yaşamaya devam edecek inşallah” dedi

 

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Atila Ataman da, Kuzey  Kıbrıs’ın her köşesinde bu tür etkinliklerin sürmesi dileğinde bulundu.

 

Kıbrıs’a mukavemet olarak baktıklarını belirten Ataman, mukavemetin karşılığının en fazla zemin bulduğu yerin Trabzon olduğunu söyledi.

 

Ataman, “Trabzon’dan bakıldığında iki toplum değil, iki devlet ve Kıbrıs Türklerinin açık ve aleni varlığı belli olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti var ve bunun varlığı için de şu anda da Trabzon’da da Türkiye’nin her yerinde de buradaki mücahitler kadar şehit olmaya hazır büyük bir millet var. Bu milletin hedefinde dünyada ay yıldızlı pasaportun kırmızı zemin üstündeki beyaz ay yıldızlı pasaport ile beyaz zemin üzerinde kırmızı ay yıldızlı pasaportun dünyada en itibarlı duruma gelinceye kadar bizlere dur durak yok ” dedi.

 

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı da, Karadeniz köylerine yapılan ziyaretlerde halkın kendilerinden iki şey istediğini, bunlardan birinin Trabzon’a doğrudan sefer diğerinin  de Türkiye’deki sağlık hizmetlerinden kesintisiz yararlanma hakkı olduğunu söyledi.

 

Arıklı, “ özellikle Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’nın siyasi iradesini ortaya koyması ile bu seferler başladı, inşallah devam edecek bu da sizlere bağlı. Lütfen Karadeniz’e, Trabzon’a uçun, o uçaklar boş gitmesin” dedi.

 

Sağlık alanındaki sorunun da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile çözüldüğünü belirten Arıklı, sorunun çözülmesi ile sadec çift uyruklar değil Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarının hepsinin Türkiye’deki sağlık hizmetlkerinden faydalanabileceğini söyledi.

 

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre de, Anadolu’nun bir çok coğrafyasından insanlarla Kıbrıs’ta buluşmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.

 

“Kimimiz 1571’de, kimimiz 1974’de geldik” diyen Töre, “Hepimiz birlikte Türk milletiyiz” ifadesini kullandı.

 

Aynı milletin insanları olarak bu toprakları vatan yaptıklarını kaydeden Töre, vatan yapılan bu topraklar üzerinde bir cumhuriyet kurulduğunu söyledi.

 

Kendilerine düşen görevin sonraki nesillere bu devleti ve cumhuriyeti sapasağlam devretmek olduğunu kaydeden Töre: “Bu Türküm diyen herkesin görevidir” dedi.

 

 

İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da konuşmasında, Karadeniz Kültür Derneği tarafından düzenlenen festivalin ülkede yaşayan toplumların kaynaşmasının bir timsali olduğunu söyledi.

 

Talat “ bugünlerde hava farklı esebilir, yarın bu havalar değişir uluslarası konjektür değişir ve ülkemizde yaşadığımız sıkıntıların uluslararası çözümü için başka adımlar atmak durumda kalabiliriz bunu yapabilmek için de bazı kesimleri dışlayarak bazı kesimleri sadece yanlarına alarak hareket etmek son derece yanlış olur son derece yanlış olacaktır. Gelecek Kıbrıs Türkü üçün mutlaka dünya ile bütünleşme şeklinde gelişmelidir bunun başka bir yolu yoktur. Biz tecrit edilmiş bir ülke olarak yaşamaya devam edemeyiz etmemeliyiz” şeklinde konuştu.

 

Cumhurbaşkanı Ersin  Tatar da, 1974  Kıbrıs Barış Harekatı ile güven içinde yaşamı devam etirilirken her zaman Türkiye Cumhuriyeti’ni yanlarında gördüklerini söyledi.

 

Karadeniz Kültür Derneği’nin yıllardır çalışmalarını büyük bir memnuniyet ile izlediğini kaydeden Tatar, Karadeniz’den gelip yerleşen kişilerin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin daha da kökleşmesi  için kendileri ile birlikte çaba sarfettiğini söyledi.

 

Türkiye Cumurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’nın Kıbrıs Türk halkının refahını artırmak için olağanüstü gayretler gösterdiğini belirten Tatar, Kıbrıs Türk halkının  bu topraklarda refah ve mutluluk içinde yaşamanı ileriye taşımak çalışmalar yapıldığını belirtti.

 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni Türk Devletler Teşkilatı’nda gözlemci üye olarak görmenin önemine işaret eden tatar, “bundan sonraki süreçte egemenliğimiz bağımsızlığımız özgürlüğümüz bu kutsal kavramlardan ve hiçbir zaman vazheç.emeyeceğimiz kırmızı çizgilerimizden asla taviz veremeyeceğimizi söylemyi bir kez daha vazife biliyorum” dedi.

 

Tatar,  “ Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanıtma yolunda daha da önemli adımlar atılacaktır artık bizim siyasetimizde bizim anlayışımıza bundan geriye dönüş yoktur çünkü şu kadar yıl belki 50 yıldan fazla Kıbrıs’ta federal temelde bir anlaşma için yapılan bütün gayretlerin boşa çıktığını hepimiz çok iyi biliyoruz bunun da baş şahidi sayın ikinci Cumhurbaşkanı’mz, çok saydığım Mehmet Ali Talat’ tır. Kendisi çok gayretler vermiştir. Kendisini yoldaşları Hristofyaslar ve diğerleri yarıyolda bırakmışlardır. Kendsi de ‘napayım kendi kendimi Sarayönü meydanına da mı asayım’ demiştir, Sağ duyuya geldiği için kendisini tebrik ediyorum. Ben her zaman Mehmet Ali Talat’a saygı duydum. Kendisini dost olarak gördüm. Zaman zaman bir abi olarak gördüm. Doğru noktaya gelmesini bildiği için buradan en samimi duygularım ile kedisine teşekkür ediyorum” dedi.

 

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının Türkiye’nin desteği ile her türlü iyi niyetini ortya koyduğunu ve  yıllarca müzakere masasında federal temelde bir anlaşma için yapılan çalışmaların boşa çıktığını gördüğünü söyledi.BRT

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.