DOLAR 32,5677 0.15%
EURO 34,7040 0.1%
ALTIN 2.412,82-0,80
BITCOIN %
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kaymakcı: Akdeniz’deki tansiyon nedeniyle AB görüşmeleri bloke edildi

Kaymakcı: Akdeniz’deki tansiyon nedeniyle AB görüşmeleri bloke edildi

ABONE OL
02 Eylül 2022 14:04
Kaymakcı: Akdeniz’deki tansiyon nedeniyle AB görüşmeleri bloke edildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlığın Avrupa Birliği Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı , Türkiye- AB görüşmelerinin Akdeniz’deki tansiyon nedeniyle bloke edildiğini kaydetti.

Viyana Diplomasi Akademisi’nde katıldığı konferansta konuşan Kaymakcı, Rusya-Ukrayna savaşının Türkiye ve AB arasında geçmişte yapılan hataların görülmesi ve ilişkilerin yeniden canlandırılması için önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

AB’nin Batı Balkan ülkeleri olarak adlandırılan 6 ülkeyle düzenli görüşmeler gerçekleştirdiğini anlatan Kaymakcı, Akdeniz’deki tansiyon nedeniyle Türkiye ile görüşmelerin bloke edildiğini kaydetti.

AB üyeliğinin Türkiye için stratejik bir hedef olduğunu ve bu hedefin arkasında olduklarını belirten Kaymakcı, AB’nin müzakeler hususundaki tutumunun motive edici olmadığı için ilerleme kaydedilemediği dile getirdi.

Kaymakcı, Avrupa ve Türkiye’nin Rus doğal gazı ve petrolüne bağımlı olduğuna dikkati çekerek, bu süreçte enerji alanında çok daha güçlü iş birliği yapılabileceğini ancak Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin olumsuz yaklaşımı nedeniyle Akdeniz’deki hidrokarbon kaynaklarından faydalanılamadığını ifade etti.

Gümrük birliği anlaşmasının güncellenememesi nedeniyle tarafların ciddi zarar içerisinde olduğuna işaret eden Kaymakcı, söz konusu güncellemeyle ticari kapasitenin iki katına çıkartılabileceğini ancak Yunanistan ve Rum kesiminin engellemeleri nedeniyle bu alanda da istenilen adımların atılamadığını vurguladı.

Bir Yunan diplomatın Türkiye’ye yönelik suçlamalarına yanıtlar veren Kaymakcı, “Bizim istediğimiz tek şey, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi’nin (AB içinde) veto hakkını suiistimal etmemesi. Eğer bu şekilde devam etmek istiyorsanız siz bilirsiniz ancak bu suiistimalle hiçbir sorunu çözemeyiz.” ifadelerini kullandı.

Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın Türkiye’de ciddi anlamda bir gündem oluşturmadığını aktaran Kaymakcı, Yunan basınının ana gündem maddesini Türkiye’nin oluşturduğunu, bunun gereksiz bir tutum olduğunu, Atina’nın düşman değil dost edinmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.