DOLAR 32,5526 0.03%
EURO 34,9957 0.45%
ALTIN 2.421,42-0,06
BITCOIN %
Lefkoşa
°

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

“Kıbrıs Dosyası” yayınlanacak

“Kıbrıs Dosyası” yayınlanacak

ABONE OL
18 Eylül 2017 07:27
“Kıbrıs Dosyası” yayınlanacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yunan meclisinin, yakın geçmişte kopyalarını Rum meclisine de teslim ettiği Kıbrıs’la ilgili gizli dosyaların ilk cildini 2018 başlarında yayınlamayı planladığı; “Kıbrıs Dosyası”nın ilk bölümünü de oluşturan, III. Makarios’a yönelik darbenin başrol oyuncularının şahadetlerini içeren 11 dosyadan “kayıp” bazılarının ses kayıtlarının da bulunduğu haber verildi.
Alithia haberi “Kıbrıs Dosyası: Baş Aktörlerin Ses Belgeleri Bulundu” başlığıyla aktardı.
Habere göre Yunan meclisi, Kıbrıs’la ilgili gizli belgelerin içeriğini incelemek üzere 7 bilim adamından oluşan bir komite kurdu. Yunan Genelkurmayı ve Savunma Bakanlığı sorumluluğundaki ikinci bir komite de Dosya’daki verileri “askeri gizliliği” etkilemeyecek bilgilerin gizliliğinin kaldırılması maksadıyla inceliyor.
“Kıbrıs Dosyası”nın ilk bölümünü oluşturan 11 dosyadan; Yunan meclis arşivinden “garip bir şekilde” kaybolan bazılarının ses kayıtlarının Yunan meclis komitesinin elinde olduğu kaydedilen haberde, ses dosyalarının, III. Makarios’a yönelik darbede sorumlu, başrol oyuncusu veya katılımcı olan kişilerin Yunan meclisinin 80’li yıllarda kurduğu özel inceleme komitesine verdikleri ifadelerini içerdiği belirtildi.
Habere göre, bu ses dosyalarının, Yunan meclisi tarafından yayımlanacak cilde eklenmek üzere çözümü yapılarak yazılı hale getirildi, ayrıca Rum meclisine de iletildi.
Gazete, Rum meclisinin ise Yunan meclisi ile yaptığı anlaşma uyarınca benzer bir komite kurması gerekirken bunu henüz gerçekleştirmediğini, Meclis Başkanı Dimitris Şilluris’in konu üzerinde çalıştığını ve önümüzdeki dönemde akademisyenlerden oluşan ve Yunan meclis komitesiyle tam istişare içerisinde çalışacak bir komite oluşturacağını yazdı.
Habere göre “Kıbrıs Dosyası”nın 14 Temmuz 2017’de Rum tarafına ulaştırılan ve o günden beridir Rum meclisinin deposunda tutulan bölümü, uzmanlar grubu ve meclis bürokratları tarafından kısa süre önce dijital ortama aktarıldı ve “sadece meclis, bilimsel veya tarihi maksatlar” için kullanılacak.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.