DOLAR 32,3813 0.18%
EURO 35,0954 -0.04%
ALTIN 2.325,250,26
BITCOIN %
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kıbrıslı Türkler Rumların geri dönmesine karşı

Kıbrıslı Türkler Rumların geri dönmesine karşı

ABONE OL
20 Mayıs 2019 12:55
Kıbrıslı Türkler Rumların geri dönmesine karşı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NACAK GAZETESİ- Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk iki şirket tarafından Ekim-Kasım 2018 tarihlerinde gerçekleştirilen anketin sonuçlarına göre Kıbrıslı Türklerin yüzde 71’i, çözüm sonrasında Kıbrıslı Rumların geri dönüp, Türk idaresine bırakılacak topraklarda yaşamalarına karşı
Politis gazetesi, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Nisan 2019 tarihli Kıbrıs raporunda atıfta bulunduğunu iddia ettiği iki toplumlu anketi/araştırmayı bugünkü manşetine taşıdı.
Gazete, “manşet ve iç sayfalarından geniş yer verdiği haberinde, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Nisan 2019 tarihli raporunu dayandırdığı ve her iki toplumdan katılımcıları kapsadığını iddia ettiği bir ankete geniş yer verdi.
Habere göre, Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk iki şirket tarafından Ekim-Kasım 2018 tarihlerinde gerçekleştirilen anket üç aşamada yapıldı.
Gazete, anketin ilk aşamasında, her iki toplumdan 500’er kişi olmak üzere toplamda bin kişiye sorular yöneltildiğini, ikinci aşamada her toplumun bu soruların verdikleri yanıtların, diğer toplumda oluşturulan değerlendirilmesinin yapıldığını, üçüncü aşamada ise, her iki toplumdan rastgele seçilen kişilere yeni bir anket formu verilerek yanıtlarının alındığını belirtti.
Gazete, 2012 ve 2015 yıllarında gerçekleştirilen anketlerdeki iyimserliğe karşın bu ankette, Kıbrıs sorununa çözüm bulunacağına inanan Kıbrıslı Rumların oranının sadece yüzde 21 olduğunu, çözüm olacağına inanmadığını ancak umutlarını kaybetmediğini belirten Kıbrıslı Türklerin oranının ise yüzde 44 olduğunu aktardı.
Ankete katılan Kıbrıslı Rumların yüzde 77’si, Kıbrıslı Türklerin ise yüzde 79’u Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinde nelerin görüşüldüğüne dair çok az bilgi sahibi olduğunu belirtirken, Kıbrıslı Rumların yüzde 65’i aksine inanmasına karşın, Kıbrıslı Türklerin yüzde 68’i, çözüm sonrası Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs Rum idaresi altındaki topraklara taşınacağı görüşünü benimsemiyor.
Aynı şekilde Kıbrıslı Rumların yüzde 77’si ve Kıbrıslı Türklerin de yüzde 71’i, çözüm sonrasında Kıbrıslı Rumların çoğunluğunun Kıbrıs Türk idaresi altında yaşayacağı görüşünü desteklemiyor.
Gazete, katılımcıların iki toplum arasındaki iletişimin önündeki en büyük engeller olarak, diğer topluma karşı duyulan şüphe ve korku duygularının ağırlık bastığını, her iki toplum üyelerinin Kıbrıs sorununun çözümünün faydaları konusunda da sadece “doğal gaz” konusunda aynı fikri beyan ettiklerini yazdı.
Ankete göre, olası bir çözümün faydaları konusunda Kıbrıslı Türkler, ekonomik kalkınma, belirsizliğin ortadan kalkması ve doğal gaz gelirleri sıralamasını dile getirirken, Kıbrıslı Rumlar ise, göçmenlerin eski taşınmazlarına dönmesi, toprak düzenlemeleri ve doğal gaz gelirleri sıralamasını belirttiler.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.