DOLAR 32,5223 -0.09%
EURO 34,8045 -0.19%
ALTIN 2.421,67-0,33
BITCOIN 21599470,16%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

KKTC tarımını bitirecekler

KKTC tarımını bitirecekler

ABONE OL
20 Kasım 2018 13:08
KKTC tarımını bitirecekler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NACAK GAZETESİ- AB’nin tarımsal üretimi desteklemek amacıyla vereceği 5 milyon Euro’luk hibenin perde gerisi aralandı.
Hibe programı ile “bitkisel üretimin iyileştirilmesine” 5 milyon Euro’dan 2.5 milyon Euro ayrılırken öncelik verilecek konular arasında “sertifikalı üretim” bulunuyor
“Sertifikalı üretim” adı altında da uluslararası şirketlerin ürettiği GDO’su değiştirilmiş , tohum alınamayan tohum olarak bilinen “sertifikalı tohumlar” kullanılacak. Bu şekilde de KKTC tarımı uluslararası şirketlerin insafına terk edilecek. Tohum elde edemeyen KKTC çitçisi her yıl “sertifikalı tohum” satın almak zorunda kalacak
“Sertifikalı tohum” ekilirken de toprağın özel kimyasallarla gübrelenmesi gerekiyor. Bu şekilde de KKTC’nin tarım arazileri zehirlenmiş olacak
Avrupa Birliği Destek Ofisi’nde, AB’nin finanse ettiği Kırsal Kalkınma Hibe Programı’nın dördüncüsü ile ilgili olarak 13 Kasım günü basın toplantısı düzenlendi.
ŞAHALİ
Büyük tehlikenin farkında olmayan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali yaptığı konuşmada, ihtiyaçlar göz önünde bulundurulduğunda sağlanan kaynağın sınırlı bir kaynak olduğunu, ancak bazı işletmelerin “dönüşüm” yapabilmesi açısından önemli olduğunu söyledi.
Avrupa Birliği’ne uyumun Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın öncelikleri arasında olduğunu da kaydeden Şahali, bu yönde yasa çalışmalarının devam ettiğini anlattı.
BJORNNSON
Avrupa Birliği Destek Ofisi Sorumlusu Kjartan Bjornnson ise toplantıda yaptığı konuşmada, amaçlarının , kırsal kesimin ekonomik açıdan güçlenebilmesi için doğal kaynakların sürdürülebilir bir şekilde kullanılarak bitkisel ve hayvansal üretimi geliştirmeye yardımcı olmayı amaçladıklarını söyledi.
Hibenin en az bir yıl çiftçilikle uğraşan bireysel çiftçilere, kooperatifler ve sulama birliklerine açık olduğunu belirten Bjornnson, 40 yaş altı çiftçilere, kadın çiftçilere, orta ölçekli işletmelere ve hibe programlarından yararlanmayanlara öncelik verileceğini söyledi.
Bjornnson, bireylerin 35 bin 110 bin Euro, sulama birlikleri ve kooperatiflerin 35 bin ile 150 bin Euroya kadar hibe alabileceğini, belirlenen rakamların dışındaki başvuruların dikkate alınmayacağını, sunulacak kavram belgesindeki miktarın sadece yüzde 80’inin karşılanacağını, bu rakamların hedef kitle ile istişare içerisinde belirlendiğini söyledi.
SERTİFİKALI ÜRETİM
Hibe programı ile bitkisel üretimin iyileştirilmesine 2.5 milyon Euro ayrıldı. Öncelik verilecek konular arasında sertifikalı üretim bulunuyor

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.