DOLAR 32,5187 0.19%
EURO 34,5863 0.09%
ALTIN 2.492,440,26
BITCOIN 20740950,84%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

KKTC’de kalp hastalıkları ilk sırada

KKTC’de kalp hastalıkları ilk sırada

ABONE OL
11 Kasım 2017 00:45
KKTC’de kalp hastalıkları ilk sırada
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Güzelyurt Geliştirme ve Kalkındırma Derneği’nin (GÜKAD) toplumu eğitim, sağlık, kültür ve ekonomi gibi alanlarda bilgilendirme ve farkındalık yaratma amacıyla düzenlediği ‘Salı Söyleşileri’ devam ediyor.
Bu çerçevede ‘İşinizi Şansa Bırakmayın, Kalbinize İyi Bakın’ sloganıyla “kalp ve damar hastalıkları” konusu ile “Yarım Kalmış Bir Yaşam, Dr. Burhan Nalbantoğlu” kitap tanıtımı etkinliği gerçekleştirildi.
GÜKAD’dan verilen bilgiye göre, etkinlik, geçtiğimiz gün trafik kazasında yaşamını yitiren eski milletvekili Tahsin Mertekçi anısına 1 dakikalık saygı duruşuyla başladı.
“KALP VE DAMAR HASTALIKLARI”
GÜKAD Lokali’nde yer alan etkinliğin ilk bölümünde kalp ve damar hastalıkları konuşuldu.
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hasan Feray ve Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hasan Birtan’ın konuşma yaptığı bu bölümde, kalp hastalıklarına dair ülkedeki tablo aktarıldı.
FERAY
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hasan Feray, kalp hastalıklarının hem dünyada hem de ülkemizde görülme sıklığı ve ölüm oran açısından ilk sırada olduğuna dikkat çektiği konuşmasında, kalp krizine bağlı ölümlerin çok genç yaşlara kadar indiğini belirtti.
“YAŞAM TARZINA DİKKAT”
Hareketsiz yaşam biçimi, sağlıksız beslenme, aşırı alkol ve sigara kullanımı, stres ve genetik faktörler gibi unsurların kalp hastalıklarını tetiklediğini kaydeden Feray, kalp krizi belirtisi hisseden kişilerin, olayı geçiştirmeden ve gecikmeden, en yakın sağlık merkezine müracaat etmelerinin önemli olduğunu söyledi.
“KALP AMELİYATLARI”
Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hasan Birtan da konuşmasında, KKTC’de ilk kez 2007 yılında, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde kalp ameliyatlarının yapılmaya başlandığını anlatarak, o dönemde KKTC’de kalp ameliyatı yapmanın, adeta uzaya gitmek gibi bir şey olduğunu belirtti.
O günden bugüne binlerce operasyonun başarıyla yapıldığını ifade eden Birtan, bu alanda hem teknolojiye hem de eğitimli insana sürekli yatırım yapılması gerekliliği üzerinde durdu.

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (3)


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.