DOLAR 32,5906 0.35%
EURO 34,8298 0.26%
ALTIN 2.496,640,50
BITCOIN 21047925,30%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“KKTC’deki FETÖ’cular gizleniyor”

“KKTC’deki FETÖ’cular gizleniyor”

ABONE OL
02 Ocak 2019 14:23
“KKTC’deki FETÖ’cular gizleniyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NACAK GAZETESİ- FETÖ, KKTC’de kamusal ve sivil alanlarda varlığını hala daha sürdürürken, eski Büyükelçi Kanbay’ın açıklamaları yeniden gündeme geldi.

FETÖ’nün KKTC’de kamusal ve sivil alanlarda ciddi bir yapılanması olduğu tespit edilirken, hala daha bir kişi bile tutuklanmış değil

Eski Büyükelçi Kanbay, 13 temmuz 2018 tarihinde düzenlediği basın toplantısında , “KKTC’de kamusal ve sivil alanlarda FETÖ unsurlarının yerleşmiş olduğunu gördüklerini” belirtirken, şöyle demişti; “ KKTC’deki TSK mevcudiyeti içinde FETÖ bağlantılı kişiler tespit edilip, Türkiye’ye gönderiliyor. FETÖ’nün sivil alanlarda da ciddi bir mevcudiyet olduğuna inanıyoruz”.

KKTC’deki FETÖ mensuplarının kendilerini ustaca gizlediklerini de belirten Kanbay, şunları da söylemişti; “KKTC’deki bazı FETÖ yapılanmaları kendilerini tasfiye edip, yurtdışına yönelirken, bazılarının burada, bazıları ise güneye ve güney üzerinden başka ülkelere gitme teşebbüsünde bulundu. KKTC’de de örgüte mensup olduğu delille ispatlanan kişiler olduğu gibi , şüpheli durumda olanlar da var, bu şebeke kendini ustaca gizliyor”.

Türkiye’nin Lefkoşa eski Büyükelçisi Derya Kanbay, Türkiye’deki 15 Temmuz 2016’da yaşanan darbe girişiminin yıldönümü nedeniyle büyükelçilikte basın toplantısı düzenlemişti.
Kanbay, basın toplantısının amacının, 15 Temmuz 2016 gecesi Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından Türkiye Cumhuriyeti devletine ve Türk milletine karşı düzenlenen hain kalkışmanın unutulmaması; kalkışmanın vahametinin daha iyi anlaşılması ve bir daha tekrar etmemesi için devlet ve millet olarak her zaman birlik ve beraberliğin sağlaması ve koruması gerektiğini bir kez daha hatırlatmak olduğunu belirtmişti. .
“KAMUSAL VE SİVİL ALANLARDA”
“Kamusal ve sivil alanlarda FETÖ unsurlarının yerleşmiş olduğunu gördük”
FETÖ’nün KKTC’de izinin olmadığının söylenemeyeceğini belirten Kanbay, KKTC’de de FETÖ mensuplarının zararlı faaliyetleri olabileceğini ya da saklanabileceklerini, dolayısıyla bu konuda duyarlı ve hassas olunması gerektiğini belirtirken, şöyle demişti;
“15 Temmuz ihaneti öncesi ve sonrasında yapılan takibat ve soruşturmalarda da KKTC’de kamusal ve sivil alanlarda FETÖ unsurlarının yerleşmiş olduğunu gördük. Bu ihanet şebekesinin adadaki elemanlarının yakalanıp adalete sevk edilmeleri için halen çalışmalar devam ediyor. KKTC’deki bazı FETÖ yapılanmalarının kendilerini tasfiye edip, yurtdışına yöneldiklerini, bazılarının burada olduğunu, bazılarının ise güneye ve güney üzerinden başka ülkelere gitme teşebbüsleri bulunuyor”.

“KKTC’DE TERÖR SUÇU TANIMI YOK”
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kanbay, KKTC’deki FETÖ faaliyetlerinin detaylar ve rakamları konusundaki soruyu yanıtında, Türkiye ile KKTC arasındaki geçerli bir Adli Yardımlaşma Anlaşması bulunduğunu; bu çerçevede adli ve güvenlik makamlarının işbirliği yaptığını belirtmişti. Kanbay, KKTC hukuk ve yargı sisteminde terör suçu tanımı bulunmadığını dolayısıyla terör örgütü üyesi bir KKTC vatandaşının yakalanması halinde Anayasa gereği Türkiye’ye iade edilemediğini de açıklamış ve şöyle demişti;
“Mesele burada pürüzleniyor. Polis ve emniyet makamları terör örgütü üyeliği suçundan bir kişiyi yakalayıp, dosyasını hazırladıktan sonra emniyete sevk ettiğinde mahkemenin elindeki hukuk sisteminde terör suçu ve bunun karşılığı yok. Bunun büyük bir eksiklik olduğunu ve giderilmesini talep ettik. KKTC’deki Ceza Kanunu eski bu nedenle bu suçlarda yaptırım unsuru zayıf kalıyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan terör mensuplarının ise Türkiye’ye götürülüp yargıya sevk edilmesinde bir sıkıntı yaşanmıyor.” .
KKTC’de de örgüte mensup olduğu delille ispatlanan kişiler olduğu gibi, şüpheli durumda olanlar da bulunduğunu da dile getiren Kanbay, bu şebekenin kendini ustaca gizlediğini, sürekli yeni bulgulara ulaşıldığını ve takiple soruşturmaların devam ettiğini belirtmişti.
“SİVİL ALANLARDA DA CİDDİ BİR MEVCUDİYET VAR”
Adadaki TSK mevcudiyeti içinde de FETÖ bağlantılı kişilerin tespit edilip, Türkiye’ye gönderildiğini söyleyen Kanbay, sivil alanlarda da ciddi bir mevcudiyet olduğuna inandıklarını kaydetmişti.
Terörün tanımlanmasına ilişkin yasa değişikliğine yönelik bir soruyu da yanıtlayan Kanbay, KKTC’de bu yönde ciddi bir çalışma bulunmadığını ve 2016 yılında beş güvenlik içerikli yasa teklifinin Meclis’te götürüldüğünü ancak hiçbirinin geçmediğini söylemişti.
Söz konusu yasaların FETÖ ile değil genel anlamda terörle ilgili olduğuna işaret eden Kanbay, “Terörle mücadelede elzem yasalardı. Örneğin KKTC’de polisin dinleme yapma yetkisi yok. Bu yasalar bu eksiklikleri giderecekti ama henüz bir ileri adım yok” demişti.
Başka bir soru üzerine Kanbay, “Terör tanımını yapacak ve bunun mahkemelerde uygulamasını sağlayacak olan yapı buraya ait olacak. Gerekli tanımlamalarla dikkatli bir yazımla bu sağlanabilir” şeklinde devam etmiş ve başka bir soruyu yanıtında Lefkoşa’daki TC Büyükelçiliği’nde FETÖ mensubu tespit edilmediğini belirtmişti.
“POLİS TEŞKİLATINA YÖNELİK SORUŞTURMALAR”
KKTC’deki polis teşkilatına yönelik soruşturmaların devam ettiğini söyleyen Kanbay, bazı tedbirler alındığını, soruşturmaların sağlıklı yürütülebilmesi adına şüpheli insanların tali yerlere kaydırıldığını ama şu ana kadar mahkemeye sevk edilmiş bir kişi bulunmadığını da kaydetmişti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.