DOLAR 32,5339 0.12%
EURO 35,0558 -0.01%
ALTIN 2.438,740,14
BITCOIN %
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kozanköylüler;  Bir tek Rum bile istemiyoruz

Kozanköylüler; Bir tek Rum bile istemiyoruz

ABONE OL
06 Haziran 2018 20:28
Kozanköylüler;  Bir tek Rum bile istemiyoruz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Meclis Başkan Yardımcısı Töre ve UBP milletvekilleri, EOKA’cı Skuridis’e eski malının iade edilmesinden sonra yaşanan huzurluğu ve gerginliği yerinde görmek ve köylülerin şikayetlerini dinlemek için Kozanköy’ü ziyaret etti
Kozanköy Muhtarı Beşiktepeli ve köy sakinleri “ne Nikolas Skuridis’in ne de başka bir Rum’un köye yerleşmesini istemediklerini ve her türlü tepkiyi göstereceklerini” belirtirken, şöyle dediler; .
“Gençlerimiz kırsal kesim arsası beklerken, köyde eşdeğerlerini alamayan insanlarımız varken köye Rum gelmesini kabul edemeyiz. Bizler,1974’de Baf bölgesinden geldik , bizler de mallarımızı Güney’de bıraktık”

Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, UBP Milletvekilleri Ersin Tatar ve Aytaç Çaluda Kozanköy’ü ziyaret etti.
Taşınmaz Mal Komisyonu’nun 78 yaşındaki EOKA’cı Nikolas Skuridis’e Kozanköy’deki arsa iadesiyle ilgili köyde yaşanan huzursuzluğu ve gerginliği yerinde görmek, inceleme yapmak, halkın şikayetlerini yerinde tespit etmek için köye geldiklerini söyleyen Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, köy Muhtarı ve kalabalık bir halk tarafından karşılandı.
Köy Muhtarı Hatice Beşiktepeli ve köy sakinleri ne Nikolas Skuridis’i ne de başka bir Rum’un köye yerleşmesini istemediklerini ve her türlü tepkiyi koyacaklarını söylediler.
“Gençlerimiz kırsal kesim arsası beklerken, köyde eşdeğerlerini alamayan insanlarımız varken köye Rum gelmesini kabul edemeyiz” diyen köy Muhtarı Hatice Beşiktepeli, 1974’de Baf bölgesinden geldiklerini kendilerinin de taşınmaz mallarını Güney’de bıraktıklarını söyledi.
Ziyarette konuşan Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre de meskun yerlerde Mal Tazmin Komisyonu’nun Rumlara mal iade etmesinin sakıncaları ortadadır. Mal Tazmin Yasası AB’nin başkalarıyla oluşturulan bir yasa olduğunu ve zaman geçtikçe bu yasanın aynısının Rum tarafında da oluşturulması gerektiğini tek taraflı olunca siyasi eşitliği ortadan kaldırdığını halbuki Kıbrıs meselesinin Rum-Yunan ikilisinin kirli hesaplarıyla çıkarıldığını ve suçlu olduklarını söyledi. Töre, tek taraflı Mal Tazmin Komisyonu’nun oluşumunun Türkiye’yi ve Kıbrıs Türk tarafını suçlu sandalyesine oturttuğunu vurguladı. Töre yaptığı konuşmada şunları söyledi;
“Rumlarla içiçe yaşamanın mümkün olmadığını yaşadıklarımızla öğrendik. Kıbrıs’ı kana ve acıya bulayan Rum-Yunan cephesidir. Kıbrıs Cumhuriyeti’nden bizi zorla uzaklaştıran Rumlardır. Tazminat ödemesi gereken Rumlardır. 15 Temmuz’da darbeyi yapan Rum –Yunan ikilisidir. Türkiye’nin ve Türk ordusunun müdahalesi olmasaydı Kıbrıs’ı Girit adası gibi Türklerden temizleyeceklerdi.
Nikolas Skuridis’in bir EOKA’cı olduğu söyleniyor. Belki de Kıbrıs’lı Türklerin de katillerinden biridir.
KKTC’ne Ruslar, İngilizler gelip yerleşebilir. Fakat KKTC’yi yöneten Dışişleri Bakanı’nın Rumlarla Rusları, İngilizleri aynı kefeye koyup anlayış ve hoşgörü istemesi asla kabul edilemez.
Mal Tazmin Komisyonu daha dikkatli kararlar almalı, Mal Tazmin Yasası yeniden gözden geçirilmeli.
Güney Kıbrıs’ta da Kıbrıslı Türklerin bıraktığı mülkler-araziler dikkate alınmalı, savaşlardan sonra dünyada uygulanan nüfus ve mal takası dikkate alınmalı, Atatürk ile Venizelos’un 1926’da Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan Mal ve Nüfus Mübadelesi dikkate alınmalı, iki devletin varlığı dikkate alınmalı .
Devletten devlete çözümler üretilmeli, bireysel başvurularla Türkiye ve Türk tarafı suçlu muamelesine tabi tutulmamalıdır.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.