DOLAR 32,3341 0.24%
EURO 35,0914 -0.12%
ALTIN 2.298,930,95
BITCOIN 22857151,16%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne Giden Yol” isimli belgeselinin gösterimi yapıldı
  • Kıbrıs Volkan
  • Güncel
  • “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne Giden Yol” isimli belgeselinin gösterimi yapıldı

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne Giden Yol” isimli belgeselinin gösterimi yapıldı

ABONE OL
14 Kasım 2022 21:40
“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne Giden Yol” isimli belgeselinin gösterimi yapıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne Giden Yol belgeselinin ilk gösterimi gerçekleşti.

Bahçeşehir Üniversitesi ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının katkıları ile Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi tarafından çekilen belgeselin özel gösterimineCumhurbaşkanı Ersin Tatar, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Meclis Başkanı Zorlu Töre ve çok sayıda konuk katıldı.

Etkinlikte açılışında Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Eral Osmanlar, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren ve Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü ProfDrŞirin Karadeniz birer konuşma yaparak belgesel hakkında bilgi verdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı Mustafa Şentop konuşmasına İstiklal Caddesine meydana gelen hain terör saldırısını kınayarak başladı. Türkiye’nin büyük mücadelelerle bugünlere geldiğini belirten Şentop, “Maruz kaldığımızı ihaneti, hainleri iyi tanıyor iyi biliyoruz. Devletimiz bu hain saldırının cezasını vermeye her zaman muktedirdir” dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne Giden YolBelgeselinde emeği geçen herkesi kutlayan Şentop, bu tür çalışmaların devam etmesi dileğinde bulundu.

“Kıbrıs bizim için hem bir yar hem de bir yaradır” diyen Şentop, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne giden yolun ne kadar engebeli olduğunun herkes tarafından çok iyi bildiğini belirtti.

Yarım asırdan fazla bir süredir eşitlik ve adalet mücadelesi veren Kıbrıs Türk halkının bu mücadeleyi halen sürdürdüğünü belirten Şentop, bu süreçte, Türkiye’nin de Ada’da ve Doğu Akdeniz’de huzur ve barış için çok çabaladığını vurguladı.

Şentop “Rum tarafının ve Yunanistan’ın adımı ise uzatılan barış elini itmek oldu. İstikrarı ve iş birliğini baltalamak oldu. Eşitlik temelinde bir çözümü reddetmek oldu. Türkün hakkını hiçe saymak oldu. Çözüm yolunu hep tıkadılar. Çünkü çözümü samimi olarak asla istemediler.” diye konuştu.

Türk halkının Kıbrıs’ta azınlık olmayı, haklarından vazgeçmeyi veya Rum tarafının tahakkümü altına girmeyi asla kabul etmediğini, etmeyeceğini vurgulayan TBMM başkanı Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Bu noktada bugün artık şu gerçek ayan beyan bir şekilde ortaya çıkmıştır ki Kıbrıs’ta çözüm ancak eşit ve egemen iki devlet ile mümkün olacaktır. Bu yoldan dönmeyeceğiz. Ada’nın asli unsuru olan Kıbrıs Türkü’nün kendi vatanında azınlık yapılmasına hiçbir zaman izin vermeyeceğiz. Kıbrıs Türk halkının Kıbrıslı Rumlar kadar egemen eşit olduğunu tüm dünyaya kabul ettireceğiz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da birçok farklı platformda tekrarla altını çizdiği üzere artık bizim için Kuzey Kıbrıs, Güney Kıbrıs yoktur, sadece ve sadece bağımsız, eşit ve egemen devletler vardır.”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türk Devletleri Teşkilatı’nda gözlemci üye statüsü elde etmesinin, anayasal adıyla uluslararası bir teşkilatın parçası olmasının haklı davada milat niteliğinde bir aşamanın geçilmesi anlamına geldiğini belirten Şentop, Bu kararın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınması için sürdürülen çalışmalarda motivasyonlarını arttıracağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatarkonuşmasına İstanbul’da yaşanan hain saldırı nedeniyle duyduğu derin üzüntüyü ifade ederek başladı.

“Biz büyük ve güçlü bir milletin kopmaz parçalarıyız” diyen Tatar, Kıbrıs Türkü’nün Anavatan Türkiye’ye büyük şükran ve millet duyduğunu belirtti.

Önemli olanın birlik ve beraberlik içinde kadim ve kutsal milli davayı sahiplenmek olduğunu ifade eden Tatar, egemen eşitlik temelinde KKTC’ye sonuna kadar sahip çıkmanınönemine değindi.

Avrupa Birliği’nin açıklamalarını kınayan Tatar, Kıbrıs’ta bir anlaşma olacaksa bunun mutlaka iki egemen eşit devletin iş birliğiyle olacağını vurguladı.

Milli mücadele yıllarına işaret eden Tatar, yapılan saldırılar sırasında Türkiye’den umutların asla kesilmediğini anlattı.

“Biz hep Beşparmaklardan Torosları seyrettik. Atatürk’ün İstiklal Savaşı’ndaki başarılarını izledik. Kıbrıs Türkü Anadolu’dan aldığı ilhamla mücadelesini sürdürdü” diyen Tatar, Mehmetçik’in caydırıcı bir güç olarak adada varlığını sürdürmesinin zaruri olduğunu vurguladı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurulunda yaptığı konuşmaya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türk Devletleri Teşkilatı’nda gözlemci üye statüsü elde etmesine işaret eden Tatar, bunu mücadelede gelinen noktanın ifadesi olduğunu anlattı.

“Biz doğru yolumuzda devam ediyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Tatar bundan sonraki sürece de Türkiye ile birlikte devam edileceğini kaydetti.

Doğu Akdeniz’deki dengelerin, Kıbrıs’ın Kuzeyinde bir Türk devletinin varlığının ne kadar önemli olduğunu gösterir nitelikte olduğunu belirten Tatar konuşmasını, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ı ve Özgürlük Mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Küçük’ü yad ederek bitirdi.

Konuşmaların ardından belgeselin 15 dakikalık Özel gösterimi yapıldı.

Daha sonra günün anısına Cumhurbaşkanı Tatar ve TBMM Başkanı Şentop’a plaket verildi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.