DOLAR 32,8826 -0.25%
EURO 35,1821 -0.54%
ALTIN 2.449,68-0,30
BITCOIN 20263391,57%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Limanlarda güvenlik artıyor

Limanlarda güvenlik artıyor

ABONE OL
28 Haziran 2024 13:10
Limanlarda güvenlik artıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 

 

Türkiye Cumhuriyeti  Ticaret Bakanlığı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı arasında ticaret güvenliğinin sağlanması ve kaçakçılıkla mücadele alanlarında işbirliği kapsamında KKTC’ye hibe edilen mobil X-Ray tarama sistemi teslim edildi.

 

Gazimağusa ve Girne Limanlarında konuşlandırılacak olan iki adet mobil X-Ray tarama sisteminin teslim töreni Gazimağusa Limanı, Gazimağusa Gümrük Şube Amirliği’nde Başbakan Ünal Üstel, ilgili bakanlar ve Türkiye Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

 

Törende ilk konuşmayı yapan Maliye Bakanı Özdemir Berova, KKTC’nin gümrük güvenliği açısından devrim yaratacak bir adım atıldığını ifade etti.

Türkiye Cumhuriyeti tarafından hibe edilen iki adet mobil X-Ray tarama cihazından bir tanesinin bugün itibariyle Gazimağusa Limanı’nda hizmete girdiğini söyleyen Berova ikinci mobil X-Ray tarama cihazının ise yaklaşık bir buçuk ay sonra altyapının tamamlanmasının ardından Girne Limanı’na aktif hale geleceğini belirtti.

Gümrük otomasyon sisteminin geliştirilmesi için de çalışmalara son hız devam ettiklerine dikkati çeken Berova, kısa bir süre sonra iki ülkenin gümrüklerindeki bilgilerin otomasyon sistemiyle alıp verilebileceğini böylece, gümrüklerde zaman kaybının en aza indirileceğini söyledi.

Türkiye Ticaret Bakanı Ömer Bolat da KKTC ekonomisi açısından önemli bir gün olduğunu ifade ederek “KKTC bizim için dostluğun kardeşliğin çok ötesindedir” dedi.

 

KKTC’nin bağımsızlığına büyük önem verdiklerini söyleyen Bolat “Kendi haklarımızı savunurken gösterdiğimiz çabaları KKTC için de göstermekten çekinmiyoruz. Bu kapsamda KKTC’ye uygulanan özellikle batı kaynaklı uluslararası kısıtlamaların ekonomi üzerindeki etkilerini gidermeye yönelik katkılarımız bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da artarak devam edecektir” dedi.

 

Bolat, Kıbrıs Türk halkının hak ettiği refah seviyesine ulaşması için çalışmanın ve Kıbrıs Türk halkının uğradığı haksızlık ve çifte standartlara karşı birlikte mücadele etmenin kendilerinin asli ve kutsal görevleri arasında olduğunu dile getirdi.

Türkiye Ticaret Bakanı Bolat, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu ‘Türkiye Yüzyılı Vizyonu’nun KKTC için de büyük bir gelişme ve yükselişin de dönemi olacağını vurguladı.

 

“Türkiye ile KKTC arasında geçen yıl ulaştığımız 2 buçuk milyarlık ticaret hacmini daha yükseklere çıkarma kararlılığındayız” diyen Bolat, mobil X-Ray cihazının da KKTC ile Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri arasındaki işbirliğinin en somut örneklerinden bir tanesi olduğunu belirtti.

 

Bolat “Bu cihaz basit mekanik bir cihaz değildir. Bu cihazın anlamı KKTC gümrüklerinin güvenliğinin sağlanması, kayıt dışılık ve kaçakçılıkla mücadelede büyük bir ilerleme sağlanması ve KKTC’nin maliye gelirlerinin artmasıyla birlikte vatandaşlarımız ve KKTC ekonomisi için yapılacak yatırımların karşılığının artması anlamına da gelmektedir. KKTC Maliye Bakanlığı ille TC Ticaret Bakanlığı arasındaki işbirliğinin de en somut örneklerinden birisidir” dedi.

 

Türkiye Ticaret Bakanı Bolat, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde üretilen ürünlerin de uluslararası tanıtım ve pazarlamasını sağlamak üzere Türkiye Cumhuriyeti’nin katıldığı tüm fuarlarda KKTC firmalarının da temsil edilmesi için yer tahsis edilmesi konusunda protokol imzalandığını dile getirdi.

 

Konuşmasında, narenciye ürünlerinin muhafazası için oluşturulan soğuk hava deposuna da işaret eden Bolat, Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC’nin refahın artırılması için birlikte çalışmaya devam edeceğini vurguladı.

Bolat “Türkiye Cumhuriyeti’nde son 20 yılda yapılan bütün gelişmelerin aynısının KKTC’de de yapılmış olması ve son 20 yılda KKTC’nin gösterdiği kalkınma övünç kaynağıdır. Dostlarımız için iftihar vesilesi olmayanlar için kıskançlık vesilesir. Türkiye Cumhuriyeti güçlendikçe KKTC’de güçlenecektir.KKTC hızla büyüyen bir ekonomiye sahiptir, inşallah bu alanda daha da gelişmeler olacaktır.Türkiye’den özel sektörün 450 milyon dolara ulaşan yatırımları ve Türk firmalarının Türkiye’de 1 buçuk milyar doları bulan yatırımları ile KKTC ekonomisine de katkıda bulunmaktadır” diye konuştu.

 

Başbakan Ünal Üstel de törende yaptığı konuşmada, hükümete geldikleri günden beridir halka anavatan Türkiye Cumhuriyeti ile en üst düzeyde yapacaklarıişbirliği protokolleri ile ülkeye huzur, refah getireceklerini, ülke ekonomisini daha ileriye götüreceklerini söylediklerini anımsattı.

 

Üstel, istikrasız hükümetlerden dolayı yarım kalan ne varsa hayata geçireceklerini  ve ihtiyaç duyulan projeleri hayata geçirmeye devam edeceklerini vurguladı.

 

Başbakan Üstel, Gazimağusa Limanı’na yerleştirilen mobil X-Ray cihazının imzalanan protokol neticesinde devreye girdiğini dile getirdi.

 

Anadolu’dan çıkan suyu Geçitköy barajına getirilmesin Türkiye ile imzalanan protokollerin bir sonucu olduğunu ifade eden Başbakan Üstel, “Bugün baktığımızda kuraklığın devam etmesinden dolayı ne kadar büyük bir projeye imza attık hep beraber görüyoruz” dedi.

 

Geçtiğimiz yıl Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük desteği ile çağdaş bir havalimanını ülkeye kazandırdıklarına da anımsatan Başbakan Üstel, henüz bir yılını doldurmayan havalimanın da yolcu giriş sayısında yüzde 40 artış olduğuna işaret etti.

 

Anavatan Türkiye Cumhuriyeti ile işbirliği içerisinde Güzelyurt bölgesinde bir narenciye soğuk hava deposu kazandırdıklarını söyleyen Başbakan Üstel, 2024 narenciye mevsimi gelmeden 15 bin tonluk soğuk hava deposunun tamamen kendi ürettiği enerjiden soğutma yaparak devreye gireceğini anlattı.

 

Mobil X-Ray cihazlarının devreye girmesi ile hem ekonominin önünün açılacağını hem de ticaretle uğraşanların daha hızlı ve güvenli ticaret yapabileceğini dile getiren Üstel,birbuçuk ay sonra Girne Limanı’nda da mobil X-Ray cihazı monte edileceğini ayrıca, bagaj da x- ray cihazlarının yenileneceğni aktardı.

 

Üstel, “Ercan Havalimanı’nı çağdaş bir seviyeye getirdik limanlarımızı da çağdaş bir hale getireceğiz” diye konuştu.

 

 

 

Gazze’de yaşananlara da işaret eden Başbakan Ünal Üstel, “Bizlerde bunlardan geçtik. 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı ile özgürlüğümüze kavuştuk.Bizim Filistin’den farkımız vardı, bizim ana vatanımız Türkiye Cumhuriyeti vardı. Güney Kıbrıs ne yaparsa yapsın biz ana vatanımız ile ilişkilerimizi en üst düzeyde götürüyoruz. 15 gün önce Cevdet yılmaz ile yeni işbirliği protokolü imzaladık tarihin en büyük protokolü 16 milyar TL. bu ihtiyaç duyulan altyapılara harcanacak” diye konuştu.

Konuşmaların ardından kurdele kesilerek Mobil X-Ray Tarama Sistemi devreye sokuldu…

 

Başbakan Ünal Üstel ve Türkiye Ticaret Bakanı Ömer Bolat,bazı bakanlarla birlikte Gazimağusa Limanı ve Gümrük Şube Amirliği’nde incelemelerde bulundu…

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.