DOLAR 32,5462 -0.01%
EURO 34,8426 -0.09%
ALTIN 2.428,90-0,04
BITCOIN %
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Lute’un gerçek kimliği ortaya çıktı… Operasyon görevlisi

Lute’un gerçek kimliği ortaya çıktı… Operasyon görevlisi

ABONE OL
18 Aralık 2018 11:00
Lute’un gerçek kimliği ortaya çıktı… Operasyon görevlisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NACAK GAZETESİ- Lute, ABD ve Rum-Yunan ikilisinin çıkarları doğrultusunda, müzakereleri kaldığı yerden başlatarak Türkiye’nin garantörlüğü ile müdahale hakkını kaldırmayı ve Türk askerini Kıbrıs’tan uzaklaştırmayı hedefliyor
Lute, ABD eski Dışişleri Bakanı Cyrus Vance’ın en yakın çalışma arkadaşlarından biriydi. Türkiye’yi “işgalci” olarak tanımlayan Vance, aynı zamanda Türkiye’nin garantörlüğünün kaldırılması için çalıştığı dönemlerde raporlar hazırlamıştı
Dijital Siber Güvenlik uzmanı olan Lute, ABD’nin Irak ve Arnavutluk’taki faaliyetlerinde önemli görevlerde yer aldı. Lute aynı zamanda ABD’nin 2001 yılından sonra kurulan ve en etkili ve önemli bakanlıklarından olan İç Güvenlik Bakanlığı’nda üst düzey görevde bulundu
Lute’un eşi Douglas E. Lute, uzun yıllar ABD’nin NATO Büyükelçiliği görevini yürüttü. NATO’da üst düzey görevlerde bulunan Douglas E. Lute, Irak, Afganistan, Pakistan ve Hindistan’dan Sorumlu Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcılığı görevini yürütürken, birçok operasyonunun komutanlığını yapmıştı
Amerikalı Jane Holl Lute’un 4 Temmuz 2018 tarihinde BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı olarak atanmasından bir gün sonra, Türkiye’de yayınlanan AYDINLIK gazetesi 5 Temmuz 2018 tarihli nüshasında Lute ve eşinin ABD güvenlik çıkarlarına hizmet etmiş “operasyon görevlileri” olduğunu açıklamıştı. Atamayla ilgili ilk değerlendirmeyi yapan KKTC emekli Büyükelçisi Ahmet Zeki Bulunç, “Temsilcinin Amerikalı olması, ABD’nin burada baskısının artacağının açıkça göstergesidir” derken, ABD’nin Akdeniz’de faaliyetlerini hızlandıracağını da belirtmişti.
Kıbrıs uzmanı Emete Gözügüzelli de, ABD çıkarlarına hizmet eden Lute’nin atanmasına dikkat çekerek, “Yeni atama müzakere sürecinin başlatılmasında ABD’nin Kıbrıs tezleri doğrultusunda yeni bir girişim mi” diye sorarken, Lute’un daha önce Kıbrıs’ta Türkiye’yi işgalci olarak gören ve garantilerin kalkması için planlar hazırlayan eski ABD Dışişleri Bakanı Cyrus Vance’ın da çalışma arkadaşı olduğunu da vurgulamış ve şöyle demişti; “Lute ile Türkiye ve KKTC’ye garantiler konusunda çok daha fazla baskı yapılacağı anlaşılıyor”. diye konuştu.
KIDEMLİ ABD GÖREVLİSİ
Aydınlık’ın yaptığı araştırmaya göre, Dijital Siber Güvenlik uzmanı ve üst düzey BM yetkilisi olan Lute, ABD’nin Irak ve Arnavutluk’taki faaliyetlerinde “barışı inşa” ve “barışı sağlama” gibi önemli görevler almış bir kıdemli ABD görevlisi. Lute aynı zamanda ABD’nin 2001 yılından sonra kurulan ve en etkili ve önemli bakanlıklarından olan İç Güvenlik Bakanlığı’nda üst düzey görevde bulundu. Üst düzey BM görevlisi Lute’nin görev aldığı bir diğer kurum ise Carnegie Merkezi. Lute, bu merkezin “çatışmasızlığı” amaçlayan ve çatışmaları önlemek için projeler üreten biriminde kıdemli olarak çalıştı. New York menşeili merkezin ABD Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon ile yakın işbirliği biliniyor.
VANCE’IN ÇALIŞMA ARKADAŞI
Dijital Siber Güvenlik uzmanı ve üst düzey BM yetkilisi olan Lute, ABD’nin Irak ve Arnavutluk’taki faaliyetlerinde “barışı inşa” ve “barışı sağlama” gibi önemli görevler almış bir kıdemli ABD görevlisi. Lute aynı zamanda ABD’nin 2001 yılından sonra kurulan ve en etkili ve önemli bakanlıklarından olan İç Güvenlik Bakanlığı’nda üst düzey görevde bulundu. Üst düzey BM görevlisi Lute’nin görev aldığı bir diğer kurum ise Carnegie Merkezi. Lute, bu merkezin “çatışmasızlığı” amaçlayan ve çatışmaları önlemek için projeler üreten biriminde kıdemli olarak çalıştı. New York menşeili merkezin ABD Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon ile yakın işbirliği biliniyor.
LUTE’UN EŞİ
Lute’un eşi Douglas E. Lute, uzun yıllar ABD’nin NATO Büyükelçiliği görevini yürüttü. NATO’da üst düzey görevlerde bulunan koca Lute, aynı zamanda dönemin ABD Başkanı Barack Obama ve George Bush’un Irak, Afganistan, Pakistan ve Hindistan’dan Sorumlu Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcılığı görevini yürütürken, birçok operasyonunun komutanlığını yaptı. Douglas Lute, Soğuk Savaş sırasında da Almanya ve Kosova’da kritik görevlerde bulundu.
‘AMAÇ, TÜRKİYE’Yİ ARADAN ÇIKARTMAK’
Emekli KKTC Büyükelçisi Ahmet Zeki Bulunç, görevlendirmeyi şöyle yorumlamıştı; “Temsilcinin Amerikalı olması, ABD’nin burada baskısının artacağının açık göstergesidir. 2013’ten beri Amerika, Kıbrıs’ta daha aktif ve belirleyici bir rol oynamaya çalışıyor. Amaçları Akdeniz’de nüfuzlarını artırmak ve Türkiye’yi aradan çıkarmak. Amerika eğer Barış Harekatı’nın kazanımlarını yıkar, bölgedeki emellerine ulaşırsa, Birleşik Kıbrıs’ı daha rahat yaratabileceklerini düşünüyorlar. Amerika’ya hizmet edecek bir yapıyı düşünüyorlar aslında. Esas amaç, Türkiye’nin 1959-1960’taki anlaşmalarla kazandığı hak ve statüleri ortadan kaldırmaktır. Türkiye’yi aradan çıkarmaktır. ABD adayı birleştirmeyi başarırsa burayı da bir NATO üssü haline getirmek isteyebilir.”
‘TÜRKİYE’YE BASKI ARTACAK’
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Emete Gözügüzelli de Lute’nin etkili biri olmasına dikkat çekti. Gözügüzelli, “Lute ile Türkiye ve KKTC’ye garantiler konusunda çok daha fazla baskı yapılacağı anlaşılıyor” diye konuşmuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.