DOLAR 32,5917 0.36%
EURO 34,8511 0.32%
ALTIN 2.492,470,34
BITCOIN 21171904,60%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Mağusa’ya da uğrayan gemideki boğaların tümü öldürüldü

Mağusa’ya da uğrayan gemideki boğaların tümü öldürüldü

ABONE OL
01 Nisan 2021 15:43
Mağusa’ya da uğrayan gemideki boğaların tümü öldürüldü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Akdeniz’de üç aydan fazla bir süre mahsur kaldıktan sonra, bir hayvancılık gemisinde hayatta kalan boğalar , Pazar günü Cartagena’da İspanyol yetkililer tarafından insanca katledildi. Resmi bir İspanyol veteriner raporu Elbeik’te, 179 boğanın çoktan öldüğü korkunç koşulları anlattı.

Elbeik ve ikinci bir hayvancılık gemisi olan Karim Allah’ın birçok ülkeye girişleri sağlık gerekçesiyle reddedilmişti.

18 Aralık 2020
İki canlı hayvan gemisi, Karim Allah ve Elbeik, genç İspanyol boğalar yüklü olarak İspanya’dan Türkiye’ye doğru yola çıktı . Karim Allah, yaklaşık 900 hayvanla Cartagena limanından ayrılıyor ve Elbeik, yaklaşık 1.800 hayvanla Tarragona’dan ayrılıyor.

27-29 Aralık
Karim Allah 27 Aralık’ta ve Elbeik 29 Aralık’ta Türkiye’ye gelir . Her iki geminin de boğaların mavi dil adı verilen bir sığır hastalığına yakalanma korkusu nedeniyle girişi reddedildi. Göndericiler, İspanya tarım bakanlığı tarafından verilen sağlık sertifikalarında bir hatayı suçluyor; bakanlık bunu reddediyor. 1 Ocak’ta Karim Allah İskenderun Türk limanından ve Elbeik başka bir Türk limanı olan Derince’den ayrılır.

6 Ocak
Karim Allah, 6 Ocak’ta Libya’nın Trablus limanına varır ve boşaltma izni reddedildikten sonra tüm boğalarla birlikte 9 Ocak’ta tekrar yola çıkar.

9 Ocak
Elbeik, 9 Ocak’ta Trablus’a varır ve boşaltma izni reddedildikten sonra 25 Ocak’ta tekrar ayrılır. Geminin bir sonraki uğrak limanı, 1 Şubat’ta varan ve 4 Şubat’ta ayrılan İskenderiye, Mısır.

27 Ocak
Karim Allah İtalya’nın Augusta limanına, Sicilya’ya varır ve 29 Ocak’ta tekrar ayrılır.

19 Şubat
Karim Allah, Cagliari limanı yakınlarında Sardunya sularına ulaştı. Aynı gün Elbeik, Kuzey Kıbrıs açıklarında, Gazimağusa limanı yakınlarında demirler. Hayvan koruma kuruluşları , gemileri ziyaret etmek için veteriner çağırıyor. Kıbrıslı veteriner hekimler hayvanları kontrol etmek için beklemeye alınırlar, ancak ne gemi yanaşmaz ne de veteriner yardımı istemez.

22 Şubat
Karim Allah, İspanya, Cartagena yakınlarındaki sulara geri döner, ancak girmez. Göndericiler, sığırların kanını test ettirmeyi ve hayvanlar herhangi bir hastalık riskinden arındırılmışsa onları yeniden ihraç etmeyi planlıyor. Gönderici, İspanyol tarım bakanlığının, geminin yanaşması halinde hayvanların ” derhal katledileceğini ” söylediğini söyledi .

25 Şubat
İspanyol tarım bakanlığının Karim Allah’ın sığırlarını kesmesi için son tarihi doluyor. Göndericiler, resmi bir İspanyol kesim emrini engellemeye çalışırken yasal bir mücadele başlar.

26 Şubat 26 Şubat
tarihli resmi bir İspanyol veteriner raporu , Kerim Allah boğalarının 22’sinin denizde öldüğünü ve iki cesetinin hala gemide olduğunu ortaya çıkardı. Rapor, yolculuk sırasında diğer cesetlerin parçalanıp denize atıldığını belirtiyor. Uzun yolculuktan muzdarip olan hayvanların genellikle rahatsız oldukları ve AB dışına taşınmaya uygun olmadıkları ve hastalık kontrolü nedeniyle AB’ye girmelerine izin verilmemesi gerektiği sonucuna varıyor. Ötenazinin en iyi çözüm olacağını söylüyor. Rapor, sığırların mavi dili olup olmadığını söylemiyor, ancak alopesi, pullanma, kabuklanma ve septik artrit ile uyumlu eklem iltihabı gibi bir dizi başka cilt, göz ve bacak sorununa dikkat çekiyor.

6 Mart
Yasal mücadele sona erdi ve Karim Allah boğalarının İspanyol yetkililer tarafından katledilmesi 6 Mart’ta başladı. 9 Mart’a kadar, tüm Karim Allah boğaları öldü.

18 Mart
İspanyol yetkililerin emriyle, Elbeik nihayet İspanya’dan ayrıldıktan üç ay sonra , Kıbrıs yakınlarında, Yunanistan’da, erzak stoklamak ve Menorca sahili açıklarında durduktan sonra Cartagena limanına geri döndü .

19 Mart
İspanyol veterinerlik yetkilileri, Elbeik’teki korkunç refah koşullarını açıklayan bir raporu tamamladı ve imzaladı. Rapor, Elbeik’in kaptanının, başlangıçta yüklenen 1789 boğadan 179’unun yolculuk sırasında öldüğünü söylediğini aktarıyor. Cesetler parçalandı ve denize atıldı. Rapora göre gemide on karkas daha bulundu ve geri kalan hayvanlardan bazıları ölürken diğerleri açlıktan ölüyor ve aşırı derecede susuz kalıyor. Bazı ağıllarda, “mürettebatın ağıla açlıktan ölen hayvanların arkadaşlarının cesetlerini yemeye zorlanacak şekilde yem koyduğunu” belirtiyor. İdrar ve gübre birikimi, hayvanların toynaklarını kapatıyor ve onları yatacakları kuru alanlar olmadan bırakıyor.

22 Mart
Elbeik sığır sahipleri adına yapılan ayrı bir veteriner muayenesinde, boğaların yalnızca 136’sının acil ötenazi gerektirdiği ortaya çıktı. Geri kalanı, mavi dil veya diğer hastalıkların riskinden arındırılırsa, bir süre dinlendikten ve yeterli beslenmeden sonra iyileşebilir.

28 Mart
Elbeik’te hayatta kalan 1.610 boğanın sonuncusu Cartagena limanında katledildi. İspanya tarım bakanlığı, veteriner raporunu, “burada açıklanan gerçekler hayvan refahıyla ilgili mevcut mevzuatla ilgili olarak olası bir suçun göstergesi olabilir” temelinde savcılığa ilettiğini söyledi. İsimlendirilmek istemeyen sığır sahibi, raporun bulgularına itiraz etti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.