DOLAR 32,5915 0.35%
EURO 34,8715 0.38%
ALTIN 2.495,080,44
BITCOIN 21171904,60%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Mare Monte Otel’in demirbaşları… Kapanın elinde kaldı

Mare Monte Otel’in demirbaşları… Kapanın elinde kaldı

ABONE OL
04 Nisan 2018 13:10
Mare Monte Otel’in demirbaşları… Kapanın elinde kaldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sayıştay Başkanlığı , Mare Monte Otel’in kaybolan demirbaşlarıyla ilgili olarak hazırladığı raporu, gereken yasal işlemlerin başlatılması için 2012 yılında Başsavcılığa gönderdi. Ama ne var ki aradan 6 yıl geçmesine rağmen gereken yasal işlemlerin başlatılıp, başlatılmadığı bilinmiyor

SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI’NIN MARE MONTE OTEL’İN DEMİRBAŞLARIYLA İLGİLİ OLARAK HAZIRLADIĞI MAR (2)-ME (3) / 2010 SAYILI SAYILI VE 30 NİSAN 2010 TARİHLİ RAPOR
Yönetim Kurulu’nun 22 Eylül 2006 tarih ve K/143/2006 tarih ve K/143/2006 no’lu kararıyla Mare Monte Otel ve Çevre Arazilerinin yatırım amaçlı 49 yıllığına kiralanması için tekrar ihaleye çıkılmasına karar verilmiştir (EK 26). Çıkılan ihale sonucunda, Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi Yönetim Kurulu’nun 12 Mart 2007 tarih ve K/47/2007 no’lu kararıyla Mare Monte Otel ve Çevre Arazilerinin yatırım amaçlı 49 yıllığına Net Holding’e kiralanmasına karar verildi
MARE MONTE OTEL’İN NET TURİZTİK HİZMETLERİ LTD’E TESLİMİ
Mare Monte Otel, Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi tarafından Net Turistik Hizmetler Ltd.’e 9.2.2009 tarihinde taraflar arasında imzalanan “Teslim Tutanağı” ile teslim edilmiştir.
MARE MONTE OTEL DEMİRBAŞLARI İLE İLGİLİ YAPILAN SAYIM:
Raporun 4.1.3. bölümünde Mare Monte Otel’in, Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi tarafından Net Turistik Hizmetler Ltd.’e 9.2.2009 tarihinde taraflar arasında imzalanan “Teslim Tutanağı” ile teslim edildiği belirtilmişti. Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi Yönetim Kurulu 12 Temmuz 2007 tarihinde aldığı K/105/2007 no’lu kararıyla Mare Monte’de çalışan 9 personelin İş Yasası, Toplu Sözleşme ve İlgili mevzuat çerçevesinde işten durdurularak tüm haklarının ödenmesine ve eşyaların boşaltılarak otelin teslim alınmasına karar vermiştir . Dönemin Genel Müdürü Hatice Çavlan tarafından Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi Yönetim Kurulu’na bilgi olarak yazılan 01.10.2007 tarihli yazıda, Mare Monte Otel ve Çevre arazilerinin kiralanması ile ilgili ihale 19 sürecinden önce 31 Ocak 2006 tarihinde Otel’de genel envanter sayımı gerçekleştirildiği belirtilmiş ve envanterle ilgili sayım sonuçları konu yazının ekinde sunulmuştur.
İlgili yazıda ayrıca, bir kısım eşyaların ihtiyaçları doğrultusunda Saray Hotel’e, Dome Hotel’e, Vakıflar İdaresi’ne, BRT’ye, Doğanköy Muhtarlığı’na, Lapta Yavuzlar Lisesi’ne, Lapta Hastahane’sine, Alsancak İlkokulu’na, Minareliköy İlkokulu’na Lefkoşa Devlet Hastahanesi’ne, verildiği belirtilmiştir. Yapılan incelemelerde ayrıca, 2009 yılında yazılan muhtelif tarihlerdeki tutanaklardan demirbaş nitelikli bir kısım eşyanın da Güzelyurt Meslek Lisesi Müdürlü’ğüne ve Cengiz Topel Hastahanesi’ne verildiği saptanmıştır.
DEMİRBAŞLARIN DAĞITILMASI AŞAMASI
Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi Satınalma Komisyonu 30.7.2009 tarihli toplantısında, Mare Monte Otel’e ait ahşap koltukların Devlet Kuruluşlarına hibe edilmesi hakkında karar almış ve komisyonca yapılan değerlendirme sonucunda Mare Monte Otel’e ait 103 adet ahşap koltuğu, döşemelerinin kirli ve yıpranmış olması, ayrıca ambarda yer sorunu yaratması nedeniyle ihtiyaç belirten devlet kuruluşlarına hibe edilmesi kararını almıştır (EK 38). Vakıflar İdaresi ve Bağlı İşletmelerinin Satınalma, ihale ve İnşaat Hizmetleri Temin Tüzüğü’nün Satınalma, ihale ve İnşaat Hizmetleri Temin Komisyonunun Oluşumu yan başlıklı 9(1) maddesi ; “ Mal veya hizmet gereksinimleri ile inşaat hizmetlerinin karşılanmasına değerlendirme yapmak ve karar almak üzere satın alma, ihale ve inşaat hizmetleri temin komisyonu oluşturulur.” şeklindedir. Yukarıda verilen maddeden de görülebileceği üzere söz konusu komisyonun görevleri mal veya hizmet gereksinimleri ile inşaat hizmetlerinin karşılanmasına değerlendirme yapmak ve karar almak olup herhangi bir emtianın hibe edilmesi ile ilgili yetkisi bulunmamaktadır. Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi Satınalma Komisyonu’nun hibe edilme kararını takiben, Yönetim Kurulu 18 Ağustos 2009 tarih ve K/128/2009 no’lu kararıyla Mare Monte Hotel’e ait eski ahşap koltukların tutanak karşılığı devlet kuruluşlarına hibe edilmesine karar vermiştir.
20 Genel Müdür Mustafa K. Kaymakamzade 11.09.2009 tarih ve 81/5-L sayılı yazısıyla dönemin Genel Müdürü Hatice Çavlan, dönemin İşletmeler ve Araştırma Şube Müdür Vekili Erhan Soykut ve Saray Hotel Müdürü Hürol Beyzade’den, dağıtılan Mare Monte Otel’e ait demirbaş eşyalar ile ilgili rapor istemiştir.
Erhan Soykut tarafından cevaben yazılan 30.09.2009 tarih ve 81/5-L sayılı yazıda özetle, bazı malzemelerin tutanak karşılığında Dome Hotel’e verildiği, bir kısım demirbaşın Fazıl Polat Paşa Çiftliği ambarında, kullanılamaz durumda olanların ise Mare Monte Otel’de kaldığı belirtilerek yazı ekinde konu ile ilgili farklı kuruluşlara verilen emtiaları içeren birtakım tutanaklar ek olarak konulmuştur.
Hürol Beyzade tarafından konuya cevaben yazılan 19.10.2009 tarihli yazıda ise, dönemin Genel Müdürü Hatice Çavlan’ın talimatı üzerine Dome ve Saray Hotel Müdür’lüklerinin, Mare Monte Otel’e ekiplerini göndererek kayda değer demirbaşları kamyonlara yükleterek aldıklarını ancak bu teslimatın sayılarak yapılmadığı, malzemelerin gittiği hotellerde sayımların yapıldığı belirtilmiştir. Yazıda ayrıca bir kısım malzemenin Vakıflar İdaresinin Güzelyurt ve Lefkoşa’daki ambarlara taşındığı, bir kısmının ise okul, hastane, muhtarlık ve B.R.T. kurumuna verildiği, kullanılamaz durumda olanların ise Mare Monte Otel’de kaldığı belirtilmiş ve yazı ekinde konu ile ilgili farklı kuruluşlara verilen emtiaları içeren birtakım tutanaklar ek olarak konulmuştur (EK 42). Yukarıda belirtilen yazıların eklerinde sunulan tutanak şeklinde listeler incelendiğinde örtüştükleri Vakıflar müfettişi Feza Varol tarafından saptanmıştır. Konu listeler baz alınarak müfettiş Feza Varol tarafından verilen tablolar hazırlanmıştır. Tablolardan da görüleceği gibi, çeşitli tarihlerde düzenlenen tutanaklarla Saray ve Dome Hotel’e verilen bazı eşyalar ile Hürol Beyzade’nin ve Erhan Soykut’un Mustafa Kaymakamzade’ye sunduğu ve dönemin Genel Müdür’ü Hatice Çavlan’ın 01.10.2007 tarihli yazısında EK II olarak verilen eşyaların örtüşmediği görülmektedir. EK 43’deki tabloda, Merkez Ambarda olduğu belirtilen eşyaların mevcudiyetini teyit etmek amacıyla Kıdemli denetçi Mehmet Ali Rıfkı tarafından 17 Mart 2010 tarihinde Vakıflar İdaresi ambarında, Vakıflar İdaresi ve Din İşleri Dairesi İdari İşler Müdür Vekili Ali Yeltekin ve İnşaat Şube Müdürü Mehmet Kanan’ın da gözlemci 21 olarak bulunduğu ve sonuçlarının Tablo 7’de belirtildiği bir sayım gerçekleştirilmiştir.
EK 43’deki tabloda, Mevcutlar adı altında belirtilen ( tabloda EK 18 sütununda) eşyaları teyit etmek amacıyla 19 Mart 2010 tarihinde Sayıştay Denetçisi Mehmet Ali Rıfkı, dönemin Mare Monte Otel Müdürü Hürol Beyzade (şu anda Saray Hotel Müdürü) ve Vakıflar İdaresi Arşiv Sorumlusu Ferhat Arca’nın da bulunduğu ve sonuçlarının Tablo 8’ belirtildiği bir sayım daha gerçekleştirmiştir. Aşağıda verilen tablo 7’den görülebileceği üzere, Merkez Ambarda oldukları belirtilen demirbaşlar ile mevcut demirbaşların uyuşmadığı saptanmıştır.
TABLO 7
Merkez Ambar’da Bulunması Gereken 17.3.2010 tarihli Sayım Sonucunda Merkez Ambarda Bulunan Muhtelif Tarihlerde Kurum ve Kişilere verilen Eksik Gazlı soba 2 1 – 1 Mini bar 85 Mevcut Değil – 85 Ütü (sanayi tipi)* 1 Mevcut Değil – 1 Kurutma (sanayi tipi)** 1 Mevcut Değil – 1 Koltuk 129 Mevcut Değil 112 17
Müfettiş Feza Varol ve Evkaf Memuru Eşref Öztoprak imzalı Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne hitaben yazılmış 26.6.2009 tarihli yazıda söz konusu demirbaşların ihale yöntemi ile satılması yönünde görüş belirtilmiştir. Aşağıda tablo 8’deki ayrıntılarda ise üzere, Mare Monte Otel’de oldukları belirtilen demirbaşlar ile mevcut demirbaşların uyuşmadığı da saptanmıştır.
TABLO 8
Mare Monte Otel’de Bulunması Gereken 19.3.2010 tarihli Sayım Sonucunda Mare Monte Otel’de Bulunan Muhtelif Tarihlerde Kurum ve Kişilere verilen Eksik Masa 121 24 32 65 El arabası 2 Mevcut Değil – 2 Sandelye 167 Mevcut Değil 81 86 Ocak 3 Mevcut Değil – 3 Tavan vantilatörü 1 Mevcut Değil – 1 Davlumbaz 1 Mevcut Değil – 1 Piyano 1 Mevcut Değil – 1 Yazıhane 12 2 2 8 Küçük TV 13 1 – 12 Yatak (tahta) 200 Mevcut Değil – 200 Minibar 1 Mevcut Değil – 1 Hover 1 Mevcut Değil – 1 Çekyat 18 2 – 16 Bebek yatağı 2 Mevcut Değil 1 1 Koltuk 12 2 – 10 Bilgisayar 5 Mevcut Değil 2 3 Ahşap dosyalık 9 2 3 4
Yukarıdaki açıklamalar ışığında, demirbaş kayıtlarına ilişkin bilgi olarak Yönetim Kurulu’na sunulan listelerin nasıl hazırlandığı hususu dönemin Genel Müdür’ü Hatice Çavlan’a, dönemin Mare Monte Otel Müdür’ü Hürol Beyzade ve dönemin İşletmeler ve Araştırma Müdür Vekili Erhan Soykut’a 24 Mart 2010 tarih ve SAY.0.00.B.0.18.107-10/243,242,241 sayılı yazılarla sorulmuştur. Erhan Soykut konu ile ilgili Başkanlığa gönderdiği cevap yazısında, konu listeleri Genel Müdürlük’te bulunan arşiv dosyalarından tedarik ettiğini, Mare Monte Otel’deki çeşitli eşyaların kurumlara teslimi ile ilgili herhangi bir aşamada ise bulunmadığını belirtmiştir.
Hürol Beyzade cevap yazısında özetle, dönemin Genel Müdürü Hatice Çavlan’ın talimatı üzerine, Dome ve Saray Hotel’de kullanılabilecek malzemelerin Mare Monte Otel’den alındığını, bu işlemin çok süratli bir şekilde ve tutanak hazırlanmadan yapıldığını, bir kısım malzemenin ise Vakıflar İdaresi bünyesindeki ambarlara taşındığını, çeşitli kurumlara da malzemelerin verildiğini, söz konusu malzemelerle ilgili olarak kendisine tutanak karşılığı verilmesi hususunda bir talimatın verilmediğini, belirtmiştir. Buna ilaveten, Genel Müdür Mustafa Kaymakamzade’ye 19 Ekim 2009 tarihinde Mare Monte Otel’in demirbaşlarına ilişkin sunduğu yazının ekinde bulunan listelerin ise Erhan Soykut tarafından Genel Müdürlüğe sunulmuş evraklar olduğu, kendisinin de bu listeleri incelemeden aynen yazısının ekinde sunduğunu belirtmiştir.
Hürol Beyzade ilgi yazısında ayrıca, Otelde kırık ve bozuk bir piyano olduğunu, otelin teslim edileceği gün bu piyanoyu kimsenin almak istememesi üzerine yüz yıllık geçmişi olan piyanoya sahip çıkılmasının gerektiği düşüncesiyle kendi imkanları ile evine taşıttığını da belirtmiştir.
Dönemin Genel Müdürü Hatice Çavlan’dan gelen cevap yazısında ise Mare Monte Otel demirbaşlarının tümünün tutanakla teslim edildiği belirtilmiştir. Buna ilaveten konu listeler incelendiğinde, Dome ve Saray Hotel dışında, B.R.T. Kurumu, Doğanköy Muhtarlığı, Lapta Yavuzlar Lisesi, Lapta Hastanesi, Alsancak İlkokulu, Minareliköy İlkokulu, Lefkoşa Devlet Hastanesi’ne de çeşitli eşyaların verildiği görülmektedir. Fakat söz konusu eşyaların hangi tarihte ve kim/kimler tarafından teslim alındığına ilişkin belgelerin olmadığı da saptanmıştır. Bu bağlamda, listelerde söz konusu kurumlara verildiği belirtilen eşyaların nasıl teslim edildiği hususu da, 24 Mart 2010 tarih ve SAY.0.00.B.0.18.107-10/243,242,241 sayılı yazılarla anılan kişilere sorulmuştur. Gelen cevap yazılarına bakıldığında, konu eşyaların kurumlara nasıl verildiğine ilişkin net ve tatmin edici cevapların verilmediği görülmektedir.
Sonuç olarak Mare Monte Otel demirbaşlarına ilişkin tarafımıza herhangi bir demirbaş kayıt listesi sunulmamıştır. Ayrıca konu ile ilgili ciddi şekilde hazırlanmış demirbaş kayıtlarının olmadığı, Otel’den eşyaların gayri ciddi şekilde boşaltıldığı, eşyaların verilirken tatmin edici tutanakların mevcut olmadığı ve yetkili kişilerin konunun önemi düzeyinde özen ve titizliği göstermediği düşünülmektedir.
DEMİRBAŞLARLA İLGİLİ HUKUKSAL SÜREÇ
Yönetim Kurulu’nun 24 Kasım 2009 tarih ve K/228/2009 no’lu kararıyla Mare Monte Otel’in devri esnasında Otel’e ait demirbaş eşyalarının dağıtılmasında usulsüzlük yapan ilgililer aleyhinde yasal işlem başlatılması için konunun Vakıflar İdaresi Hukuk Müşavirliğine aktarılmasına karar verilmiştir. Bu bağlamda, Vakıflar İdaresi’nin hukuksal süreci yakinen takip ederek kayıp eşyaların nerede olduğu hususunda gerekirse, Polis Genel Müdürlüğü ve Başsavcılık’la işbirliğine giderek soruşturma başlatması ve başta nerede olduğu bilinen piyano olmak üzere Vakıflar İdaresi’ne ait kayıp demirbaşların kuruma iadesinin sağlanması gerektiği düşünülmektedir.
SONUÇ:
Yukarıda verilen bilgi ve bulgular ışığında;
Mare Monte Otel, Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi tarafından Net Turistik Hizmetler Ltd.’e 9.2.2009 tarihinde taraflar arasında imzalanan “Teslim Tutanağı” ile teslim edilmiştir. Otel teslim edilmeden önce herhangi bir demirbaş sayımının yapılmadığı,
Otele ait eşyaların bir kısmının Dome ve Saray Otel’e verildiği, bir kısmının ise diğer Kamu Kuruluşlarına verildiği, ancak birçok kamu kuruluşunun konu eşyaları teslim aldıklarına ilişkin bir belgenin mevcut olmadığı,
Çeşitli tarihlerde düzenlenen tutanaklarla Saray ve Dome Hotel’e verilen bazı demirbaş nitelikli eşyalar ile Hürol Beyzade’nin ve Erhan Soykut’un Mustafa Kaymakamzade’ye sunduğu ve dönemin Genel Müdürü Hatice Çavlan’ın 01.10.2007 tarihli yazısında da EK II olarak da verdiği demirbaş nitelikli eşyaların örtüşmediği,
EK 43’deki tabloda, Merkez Ambar ile Mare Monte Otel’de olduğu belirtilen eşyaların mevcudiyetini teyit etmek amacıyla Kıdemli denetçi Mehmet Ali Rıfkı tarafından yapılan sayım sonuçlarının uyuşmadığı tespit edilmiştir.
Mare Monte Otel demirbaşlarına ilişkin tarafımıza herhangi bir demirbaş kayıt listesi sunulmamıştır. Ayrıca konu ile ilgili ciddi şekilde hazırlanmış demirbaş kayıtlarının olmadığı, Otel’den eşyaların gayri ciddi şekilde boşaltıldığı, eşyaların verilirken tatmin edici tutanakların mevcut olmadığı ve dönemin yetkili kişilerinin konunun önemi düzeyinde özen ve titizliği göstermediği,
Vakıflar İdaresi’nin hukuksal süreci yakinen takip ederek kayıp eşyaların nerede olduğu hususunda gerekirse, Polis Genel Müdürlüğü ve Başsavcılık’la işbirliğine giderek soruşturma başlatması ve başta nerede olduğu bilinen piyano olmak üzere, Vakıflar İdaresi’ne ait kayıp demirbaşların kuruma iadesinin sağlanması gerektiği düşünülmektedir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.