DOLAR 32,6261 0.42%
EURO 34,9411 0.02%
ALTIN 2.511,461,11
BITCOIN 1957682-2,08%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Markidis;  AKEL çözümü kabul etmeyecek

Markidis; AKEL çözümü kabul etmeyecek

ABONE OL
17 Aralık 2018 09:57
Markidis;  AKEL çözümü kabul etmeyecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NACAK GAZETESİ- Rum eski Başsavcı ve Müzakere Grubu eski üyelerinden (2016’da gruptan ayrıldı) Alekos Markidis, “NATO, üyesini üyesine karşı garanti etmez” diyerek, çözüm sonrasında Kıbrıs’ta güvenliğin NATO’nun müdahiliyetiyle çözülmesi tartışmalarına noktayı koydu.
Markidis, haftalık Kathimerini’ye verdiği ve gazetenin bugünkü sayısında “AKEL çözümü kabul etmezse plan geçmez” başlığıyla aktardığı söyleşisinde, “NATO, üyesini üyesine karşı garanti etmez” dedi, şu izahta bulundu:
“Bu, Türkiye-Yunanistan arasındaki savaş ihtimali hakkında defalarca dile getirildi. Önlemeye çalışmak başka, garanti etmek başka şeyi. Garanti etmek ne demek? Bunun ötesinde, AKEL çözüm şekline uymazsa planın asla (referandumdan) geçmeyeceği de görmezden gelinmemeli.”
Son dönemde Rum tarafında yer alan tartışmaların yanlışlığına vurgu yapan Markidis, bunun yalnız Kıbrıs Türk ve Rum toplumları arasındakini değil, Rum siyasi güçleri, özellikle de “mümkün olan tek çözüm şekli olan iki bölgeli iki toplumlu federasyonu savunan siyasi güçler” arasındaki uçurumu büyüttüğünü söyledi.
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in tartışmaya açtığı desantralize federasyona da değinen Markidis, “ben, federal devletin birliği için zaruri olan yetkilerin merkezî devlette kalması, diğer yetkiler oluşturucu devletlere devredilmesi şartıyla desantralize federasyonu kabul ederim” dedi, şunları ekledi:
“Ancak Başkan’ın desantralize federasyon derken aktarılmasını istediği yetkilerin hangileri olduğunu anlamış değilim. Federasyonun komiteler vb çok üyeli organlarının azaltılmasına katılıyorum ancak bütün bunlar merkezî hükümete, Sayın Anastasiadis’in müzakerecisinin ısrarıyla yüklendi. Bunlar ortaya çıktığında Sayın Mavroyannis’e, bunca yetkinin merkeze alınma nedenini sordum, Başkan’ın emri cevabını aldım.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.