DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN %
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Mavroyannis; Türkiye Kıbrıs’tan gitmeli

Mavroyannis; Türkiye Kıbrıs’tan gitmeli

ABONE OL
13 Mart 2018 10:39
Mavroyannis; Türkiye Kıbrıs’tan gitmeli
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’in, müzakerelerin yeniden başlaması halinde görüşülmek üzere masaya yeni bir başlık koyacağı bildirildi.
Politis “Kıbrıs Sorununda Yeni Başlık… Mavroyannis Kıbrıs-Türkiye İlişkileri Masada Diyor” başlıklı haberinde, Türkiye’nin çözümden sonra bile müdahale olanaklarını algılama şeklinden kaygı duyan Rum tarafının, “yeniden birleşmiş Kıbrıs’ın Türkiye ile ilişkilerinin tamamen netleştirilmesi” konusunun da görüşülmesini istediğini yazdı.
Haberde “Rum tarafının, çözümün sürdürülebilirliğini, olası bir çözümün iç yönlerinin göğüslenmesinde beklenen zorluklardan daha çok, Türkiye ile ilişkilerin netleştirilmesine bağlı gördüğü” belirtildi.
Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis tarafından şekillendirilen ve alenen ifade edilmeye de başlanan “Kıbrıs-Türkiye ilişkilerinin çerçevesinin çözümün ilk gününden itibaren net olması gerektiği” tutumunun, “yeniden birleşmiş Kıbrıs’ın egemenlik haklarına dair net anlaşmaları” da içermekte olduğu kaydedildi.
Gazete bugüne kadar müzakerelerde, birleşmiş Kıbrıs’ın deniz hukukunu ve diğer uluslararası sözleşmeleri benimseyeceğinde, Güney Kıbrıs’ın bugüne kadar diğer devletlerle yaptığı anlaşmalar listesine -iki taraf arasında bugüne kadar bu listeye dair bir anlaşma olmadı- MEB’le ilgili olanların da dahil edileceği konusunda anlaşmaya varıldığını yazdı.
Haberde yeni bir çözüm çabası başlaması halinde Rum tarafının müzakere masasına koyacağı yeni başlığın, “Kıbrıs’ın çözümden sonra Türkiye ile ilişkilerinin tabi olacağı çerçevenin açıkça belirlenmesi ve Ankara’nın, ülkenin egemenlik haklarını kabul edeceğini taahhüt etmesi” olacağı belirtildi.
Gazete “MEB Yüzünden Yemeğin Ayarlanmasına Pür Ateş” başlıklı haberinde ise, Doğu Akdeniz’deki kriz nedeniyle Kıbrıs müzakere literatürüne “Kıbrıs sorunu ile enerjinin paketleştirilmesi” şeklinde yeni bir terim eklendiğini, EDEK ve Ekologlar’ın liderler yemeğine karşı olduklarını beyan ettikleri açıklamalarında bu terimi kullandıklarını yazdı.
Habere göre Ekologlar Hareketi, Rum lider Anastaiadis’in, Kıbrıs sorunu ile Doğu Akdeniz’deki enerji planlamalarının bağlanmasını asla kabul etmemesi gerektiğini kaydederken; EDEK Anastasiadis’in Cumhurbaşkanı Akıncı ile yemek davetini kabul etmemesi gerektiğini, “Kıbrıs sorunu ile enerji konularının paketleştirilmesinin de Rum tarafına şantaj olarak işleyeceği” görüşünü ortaya koydu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.