DOLAR 32,5462 -0.01%
EURO 34,9163 0.12%
ALTIN 2.432,450,40
BITCOIN 2062046-4,47%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Meclis eski Başkanı Bozkurt; Seçimin ertelenmesi kaçınılmaz

Meclis eski Başkanı Bozkurt; Seçimin ertelenmesi kaçınılmaz

ABONE OL
17 Mart 2020 10:11
Meclis eski Başkanı Bozkurt; Seçimin ertelenmesi kaçınılmaz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NACAK GAZETESİ- Meclis eski başkanlarından İsmail Bozkurt, sosyal paylaşım sitesinde yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı seçimim ertelenmesinin söz konusu olabileceğini belirtirken, uyarılarda da bulundu.
İŞTE O AÇIKLAMA
“Koronavirüs salgını hayatı tüm yönleriyle etkilemeye devam ediyor. Bu bağlamda cumhurbaşkanlığı seçiminin ertelenmesi söz konusu olabilir. Hatta belki de bu kaçınılmaz olacak. Yeter ki anayasal düzen zedelenmesin.
Zaruret hukuku denen ve Rum tarafını ortağı olduğumuz 1960 cumhuriyetin tek sahibi yapan bu (bana göre uyduruk) kavramın dillendirildiğini görüyoruz. Neden anayasamızın seçim ertelenmesini güçleştiren kurallar oraya rastlantı olarak girmiş değil. Ayırımında olunmadı da değil. Bilinçli bir tercih var o konuda. Çünkü bu ülkede anayasal kuralların paspas edildiğini de gördük. Bir anda Meclisin devre dışı bırakıldığını da gördük.
Bu bakımdan seçim ertelenecekse ertelensin ama anayasa zedelenmesin.
Gördüğüm kadarıyla partiler arasında bu konularda konsensus var. O halde?
Tek güçlük Seçim ve Halkoylamasındaki süreler. Ama bunlar anayasadan kaynaklanmıyor. Yasa ile düzenleniyor. Yani yasa ile bir haftada halkoylaması yapmak mümkün.
Geçmişte sürenin kısaltılmasını sağlayarak yaşanan örnekler var. Seçim takvimi çalışmaya başladıktan sonra yasa ile seçim tarihinin öne alındığı örnek var. Araştıran bulur.
Sözün kısası seçim ertelemesi anayasal kurallar zedelenmeden yapılmalıdır. Yoksa vebali büyük olur. Yansımalarının nerede duracağı bilinmez.
Seçimi Rum’un tüm yaptıklarına yasal haklılık kazandıracak zaruret hukuku saçmalığı ile anayasayı zedeleyerek yapmanın bu yönü de düşünülmelidir.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.