DOLAR 32,5993 0.37%
EURO 34,8274 0.25%
ALTIN 2.495,170,44
BITCOIN %
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Meclis oturumu tamamlandı

Meclis oturumu tamamlandı

ABONE OL
21 Şubat 2023 21:33
Meclis oturumu tamamlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurul toplantısı tamamlandı. Milletvekillerinin güncel konuşma istemlerine yer verilen genel kurul toplantısı yaklaşık 7 saat sürdü. Bir sonraki birleşim 27 Şubat Pazartesi günü saat 10.00’da yapılacak.

Cumhuriyetçi Türk Partisi Girne Milletvekili Fikri Toros, “Acı, Utanç ve Gelecek” konulu güncel konuşma yaptı. Toros, 6 Şubat’ta meydana gelen devasa depremde hayatını kaybedenlere rahmet dileyerek, Türkiye’deki depremde 49 Kıbrıslı Türk’ün yaşamını yitirmesinin de acıyı artırdığını söyledi, yakınlarını kaybedenlere baş sağlığı ve sabır diledi.

Toros, Adıyaman’daki enkazda görev yapan başta Sivil Savunma ekibi olmak üzere tüm ekiplere ve orada bulunan hükümet yetkililerine teşekkür etti.

Fikri Toros, deprem felaketinde ikinci haftanın geride kaldığını, hâlâ gerçek kayıpların ve felaketin boyutunun tam olarak bilinmediğini söyledi.

Toros, “Engellenemez olan bir doğal felakete karşı gereken tedbirlerin alınamamış olması, felaketin ilk anda yönetilememiş olmasından dolayı öfkeliyiz… Haberlerde gördüğümüz, sosyal medyada okuduğumuz ifade ve yorumlara tanık olmaktan utanç duymaktayız” dedi.

Toros, “Fay hatlarının yeryüzünde değil, siyasette de olduğunu müşahede etmekteyiz. Bu felaketle birlikte dünya ülkelerinin ve toplumlarının yolları dayanışmada kesişirken barış tesisi süreci ve Kıbrıs’ımızın bütünlüğü için çalışması gereken Cumhurbaşkanı ve hükümetin de tam yıkım içinde olduğuna tanık olduk” ifadelerine yer verdi.

Yeşil Hattın güneyinde toplanan yardımların kuzeye geçmesine, kuzeyden de deprem bölgesine ulaşmasına engel olunduğunu söyleyen Toros, Dışişleri Bakanı’nın görevden alınmasına, iktidardaki zihniyetin yeniden inşa edilmesine ihtiyaç olduğunu söyledi.

Bilimsellikten yoksun karar ve politikaların nasıl bir ilkelliğe yol açtığının görüldüğünü söyleyen Toros, muğlaklığın toplumda güven kaybına neden olduğunu, pandemi döneminde olduğu gibi şimdi de bunun yaşandığını söyledi.

Toros, “Tanık olduğumuz bilimsellikten ve katılımcılıktan uzak, keyfiliğe dayanan, felaket anında bile toplumsal duyarlılığı istismar eden, gönüllülük ruhunu sekteye uğratan kararlardır” diyerek hükümeti eleştirdi.

Gazimağusa Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars, “Deprem Değil Plansızlık ve İhmal Öldürür” konulu güncel konuşma yaptı.

Baybars, depremde yaşanan can kayıplarını “cinayet” olarak niteledi, ailelere sabırlar diledi. Türkiye ile dayanışma içinde yaraları saracaklarına inanç belirten Baybars, bu konuda ihmali bulunan herkesin yargılanmasının önemine işaret etti, Meclis olarak bu süreci takip etmelerinin görevleri olduğunu kaydetti.

Arama kurtarma çalışmalarına katılan herkese teşekkür eden Baybars, bölgede bulunan deprem risklerine işaret ederek, depreme karşı gereken önlemlerin, uzmanların da uyarılarına önem vererek, zaman kaybetmeden alınması gerektiğine vurgu yaptı.

Ülkede yaşanan sel felaketlerine işaret eden Baybars, bunlardan ders çıkarılması gerekirken, Sivil Savunma ve İtfaiye’nin güçlendirilmediğini, ancak doğal felaketin kimseye sormadan ve ne zaman geleceği belli olmadığını kaydetti.

Baybars, bu yüzden konuyu işin uzmanlarına bırakarak, siyaset üstü bir planlama yapmaları gerektiğini ifade etti, okullarda eğitim tatbikat yapılmasının önemine vurgu yaptı.

Ülkede yıkıcı depremler yaşanabileceği risklerini göz önünde bulundurarak, çalışmalar yapılması gerektiğini ifade eden Baybars, deprem, sel gibi doğal afetlerin ciddi riskler olduğunu söyledi.

Denetimlerin düzenli bir şekilde yapılmasının önemine de işaret eden Ayşegül Baybars, planlı yaşama geçilmesi için imar planlarının önemine vurgu yaptı, bu planlar hazırlanırken yapılan analizleri anlattı.  

Baybars, yapılaşmaya, canlar gittikten sonra değil, doğru bölgeler seçilerek ve yapı güvenliği sağlanarak önem verilmesi gerektiğini belirtti, özellikle de tüm paydaşların katılımıyla olası bir afete karşı hazır olunması için gereken organizasyonun yapılmasının önemine vurgu yaptı.

Cumhuriyetçi Türk Partisi Lefke Milletvekili Salahi Şahiner de, “Olası Bir Depreme Hazır mıyız?” konulu güncel konuşma yaptı. Şahiner, 6 Şubat’ta yaşanan depremden sonra ülke genelinde büyük bir acı yaşadıklarını ifade ederek, bu acıların bir daha yaşanmamasını temenni etti, “canımız ezildi, bu acı unutulmayacaktır” dedi, gereken dersleri çıkarmaları gerektiğini söyledi.

Şahiner, savaşlarda yaşanmayacak acıların yaşandığını ifade ederek, depremin, sayısız ihmal ve suçtan dolayı “asırların felaketine” dönüşen bir deprem olduğunu kaydetti. Ülkenin para hırsından dolayı toplu mezara çevrildiğini ifade eden Şahiner, “katillerin” yargılanmasına kadar mücadeleyi yürüteceklerini kaydetti, imar affını eleştirdi, sebep gösterdi.

Bu yaşananların kader değil, “cinayet” olduğunu işaret eden Şahiner, uzmanların, depremin kapıda olduğunu söylediğini, öngördüğünü işaret etti, ülkede olası yaşanacak depreme karşı bir yol haritasının önemine vurgu yaptı.

İlgili kurumların altyapısının geliştirilmesi ve personele gerekli eğitimlerin düzenli verilmesinin önemine işaret eden Şahiner, hastanelerin sağlamlığının da önemli olduğunu, bu konuda gereken önlemlerin zaman kaybedilmeden alınmasını istedi.

Deprem sonrası kimin ne yapacağını planlamanın önemine de vurgu yapan Şahiner, deprem döneminde de hükümetin güven vermediğini savundu, bilgilerin yanlış verildiğini, insanların acısına acı katıldığını öne sürdü.

Ülkede özellikle yoğun yaşamın olduğu ve risk taşıyan binaların denetiminin yapılması, yıkılması gerekiyorsa da yıkılması gerektiğini ifade eden Şahiner, bu konuda gerekli düzenlemelerin yapılmasını istedi, depreme yönelik yasal mevzuatı anlattı ve özellikle deprem bölgesinde mevzuata uygun yapılan binaların camlarının bile kırılmadığını gördüklerini söyledi.

Bu dönemde uzmanların siyaseti yönlendirmesi gerektiğine de işaret eden Şahiner, alınacak önlemler için çok hızlı hareket etmeleri gerektiğini kaydetti.    

Meclis Başkan Yardımcısı Fazilet Özdenefe de, oturumu kapatmadan önce yaptığı konuşmada, zor bir süreç yaşadıklarını, milletvekillerinin konuşmalar yaparken, bakanların da bilgi verdiğini, yapıcı bir görüşme olduğunu, ileriye yönelik süreçte de bu konuyu daha çok konuşup irdeleyeceklerini söyledi.  

Özdenefe, deprem felaktinde yaşamını yitiren herkese başsağlığı, ailelere de sabırlar diledi, üzerlerine düşen görevi yerine getirmek için hep birlikte çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.  

Konuşmaların ardından oturum tamamlandı.

TAK/BRT

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.