DOLAR 32,4996 -0.14%
EURO 34,9447 0.29%
ALTIN 2.432,050,38
BITCOIN 2085357-0,50%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Meclis’te güncel konuşmalar devam ediyor

Meclis’te güncel konuşmalar devam ediyor

ABONE OL
25 Ekim 2022 16:03
Meclis’te güncel konuşmalar devam ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Meclis Genel Kurulu güncel konuşmalarla devam ediyor.

-Solyalı: “Ankete katılanların yüzde 96’sı KKTC’de rüşvet ve yolsuzluk olduğunu düşünüyor”

CTP Milletvekili Ürün Solyalı, “Hükümetin Vatandaşlık ve Nüfus Politikasızlığı” konusunda yaptığı güncel konuşmayı, konu hakkında sorduğu soruya yanıt alamaması nedeniyle bu hafta yapmayacağını, konuşma hakkını saklı tutacağını belirtti.

Solyalı bugünkü konuşmasında konferansına da gittikleri “KKTC’de Yolsuzluk Algısı 2021 Raporu”nu paylaşmak istediğini ifade ederek, KKTC’de yolsuzluk konusunda geçmiş yılların fersah fersah ötesine vardığını, yolsuzluğun toplumun iyi yaşama olgusunu da tehdit eder hal aldığını kaydetti.

Raporda, kamu kaynaklarının bir rant olarak kullanılması konusunda da birçok noktada kötü örneklemeler çıkardığını ifade eden Solyalı, hükümetlerin kamu sektöründe yolsuzluğa hoşgörülü davranmasının siyasete güveni sarstığını ortaya koyduğunu dile getirdi.

Raporun 2021 yılını kapsadığını ifade eden Solyalı, bu dönemde kimin hükümette olduğunun ortada olduğuna işaret etti.

Raporun Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün metoduyla hazırlandığını ifade eden Solyalı, ülkenin skoru nun yüz üzerinden 28 olarak hesaplandığını, ülkenin tabana yakın bir değerde olduğunu kaydetti.

Yolsuzluk algısında KKTC’nin dibe doğru gittiğini belirten Solyalı, ankete katılanların yüzde 96’sının KKTC’de rüşvet ve yolsuzluğun olduğunu düşündüğünü belirtti.

Raporda yolsuzlukla mücadele konusunda da başarısız olunduğunun ortaya çıktığını ifade eden Solyalı, raporda Başbakanlık Denetleme Kurulu’nun hiç çalışmadığının ortaya koyulduğuna dikkat çekildi.

Solyalı, rapora göre, kamu kaynaklarının istismar edildiğinin, kamuda liyakate dayalı atama yapılmadığının da düşünüldüğünü aktardı.

Rapordaki rakamlara da değinen Solyalı, seneye bu anket yapıldığında bu rakamların kat ve kat üstüne çıkacağını savundu.

Raporda bazı önermeler de olduğunu ifade eden Solyalı, 3’lü kararnameyle atamaların kaldırılması, mal ve borç bildirimlerin şeffaf bir hale getirilmesi, Başsavcılık ve Polisin güçlendirmesi gibi önermeler olduğuna da değindi.

-Kürşat: “Sokakta en çok konuşulan geçim derdi”

CTP Milletvekili Fide Kürşat, “Yurttaşların Geçim Derdi, Sosyal Devlet Anlayışından Uzaklaşan Yönetememe Zihniyeti” konusunda yaptığı güncel konuşmada, sokakta en çok konuşulanın vatandaşların geçim derdi olduğuna dikkat çekti.

Hükümetin yokluğun, yoksullaşmanın pek önemli olmadığını düşündüğünü ifade eden Kürşat, vatandaşların artık belinin büküldüğünü, pahalılığı karşılayamayacak durumda olduğunu söyledi.

Mutfaklarda gerçek anlamda yangın olduğunu, ailelerin artık çocukları ile alışverişe gidememe noktasına geldiğini, ay sonunda vatandaşların kredi kartlarının yetersiz bakiyeleri nedeniyle ihtiyaçlarını karşılayamayacak duruma geldiğini ifade eden Kürşat, tüm bunlara rağmen hükümetin yandaşlarına yaptıkları istihdamlarla gündeme geldiğini kaydetti.

Fide Kürşat, bunun anayasanın eşitlik ve sosyal devlet ilkesine aykırı olduğunu vurgulayarak, gençlerin memlekete inancını yitirdiğini, göç yoluna başvurduğunu belirtti.

Kürşat, maliyetlerin düşürülerek halkın alım gücünün arttırılması gerektiğini vurgulayarak, okula süt dahi içemeden giden çocuklar olduğunu, sorunların bir an önce önüne geçilmesi gerektiği vurguladı.

Hademelerin sorunlarının hâlâ çözülemediğini, siciline bakılmadan hademe alınmasını eleştiren Kürşat, hademelerin sorunlarının ivedi olarak çözülmesi gerektiğini kaydetti.

Kürşat, kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması, maliyetleri ucuzlatacak yönde desteklerin yeniden düzenlenmesi, alım güçlerinin arttırılması için Mal ve Hizmetler Yasası kapsamında piyasanın denetlenmesi gerektiğini vurguladı.

-Özdenefe: “Yoksulluk gittikçe derinleşiyor”

Daha sonra kürsüye gelen CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe “Son Siyasi Gelişmeler” konusunda yaptığı güncel konuşmada, ülkedeki son siyasi gelişmenin gittikçe derinleşen yoksulluk olduğunu kaydetti.

Bunun ötesinin kalmadığını, insanların gittikçe ağır bir şekilde yoksullaştığını, ancak piyasada bir şekilde para döndüğü için ülkeye yönetenlerin bunu fakına varamadıklarını ifade eden Özdenefe, hükümetin vatandaşların sesini duyamadığını söyledi.

“Biz olduğumuz noktada vatandaşların ve dışardaki kadınların sesini duyuyoruz” diyen Özdenfe, dışarda eylem yapanların emek mücadelesinin yanlarında olduklarını dile getirdi.

Sağlık ve eğitimin anayasal hak olduğunu, Eğitim Bakanı’nın bundan sorumlu olduğunu, eğitimdeki çalışanların nasıl taşerona yönlendirilebildiğini soran Özdenefe, bu insanların talebinin asgari ücret karşılığında toplu iş sözleşesi imzalanması olduğunu aktardı.

Konunun Bakanlar Kurulu’nda ele alınmasını talep edilen Özdenefe, işin doğru çözülebilmesi için yanlış gidişatın durdurulmasını, daha ciddi mağduriyetlerin önüne geçilmesini istedi.

Belediye seçimleri konusuna da değinen Özdenefe, yerel yönetimlerin ayrımcılıktan uzak hizmet vermek zorunda olduğunu söyledi.

Yaşlı ve engellilere hizmetler konusunda ciddi eksiklikler olduğunu, ilgili bakanlıkların bunları zaman zaman denetlemesi gerektiğine dikkat çeken Özdenefe, belediyeler reformu konuşulurken sayı üzerinde durulduğu için yerel ve bölge halklarının sıkıntılarının ihtiyaçlarının konuşulmadığını kaydetti.

Muhtarların sorunlarına da değinen Özdenefe, özellikle Girne bölgesinde ikamet izinlerin konusunda yaşanan sıkıntıları aktardı.

Özdenefe, 28 belediyede tek bir kadın belediye başkanı olmamasını da eleştirerek, kimsenin 18 belediyeyle seçime gidilecek olması nedeniyle zafer kazandığını düşünmemesi gerektiğini, belediyelerin görev ve sorumluluklarının önümüzdeki süreçte artacağını söyledi.

-Oğuz: “Hademeler konusu bugün Bakanlar Kurulu’nda”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakan Dursun Oğuz, hademelerin sorunlarının yaklaşık 2 aydır devam ettiğini, Başbakan, ilgili sendika ve Milli Eğitim Bakanı’nın dün bir toplantı gerçekleştirdiğini, istişarelerin devam ettiğini, bugünkü Bakanlar Kurulu’nda konunun ele alınacağını kaydetti.

Hükümet ve bakanlığın bu konuya duyarsız olmadığını ifade eden Oğuz, konuyla ilgili görüşmelerin devam ettiğini kaydetti.

Belediyeler konusuna değinen Oğuz, belediye sayısının 18’e indirilmesinin gerekli olduğunun bilindiğini söyledi.

Sayının ötesinde, asıl olması gerekenlerin sosyal belediyecilik anlayışının, vatandaşa gerekli hizmetin verebilmesi olduğunu ifade eden Bakan Oğuz, kadın belediye başkanı olmasının kendilerine gurur vereceğini, bunu engelleyici bir sistem olmadığını kaydetti.

Oğuz, insanların alacağı hizmetin kaliteli olması ve vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanmasının önemine işaret ederek, halk kimi takdir ederse onun yönetime geleceğini, ancak belediyelerde ortaya çıkabilecek sorunların hükümet sorunu haline gelebildiğini, dolayısıyla yönetime gelecek belediye başkanlarının ülkenin gelişimine katkı yapacak projelerini ortaya koymasını temenni etti.

TAK

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.