DOLAR 32,3319 0.24%
EURO 34,9988 -0.37%
ALTIN 2.297,090,87
BITCOIN %
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Meclis’te güncel konuşmalar yapılıyor

Meclis’te güncel konuşmalar yapılıyor

ABONE OL
24 Mayıs 2022 15:32
Meclis’te güncel konuşmalar yapılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Meclisi’nde milletvekillerinin güncel konuşma istemlerine yer veriliyor.

Cumhuriyetçi Türk Partisi Lefke Milletvekili Salahi Şahiner, “Gayri Meşru Hükümet ile İkinci İhalesiz Yakıt Alım Serüveni ve Bizi Bekleyen Karanlık Günler”  konulu güncel konuşma yaptı. Şahiner, Kıb-Tek yakıt ihalesi ile ilgili ısrarın hükümet tarafından devam ettiğini, Merkezi İhale Komisyonu dışında hareket edildiğini ve bunun sebebinin ortaya çıkması gerektiğini kaydetti.

Şahiner, ihale süreçleri ve ihaleye giren şirketlerin tekliflerini işaret ederek, yakıt alımına yönelik eleştirilerde bulundu, ihaleye katılmayan şirketlerden neden alım yapıldığını sordu. Global akaryakıt sıkıntılarına da dikkat çeken Şahiner, ileriki dönemde ülkede akaryakıt sıkıntısı yaşanabileceği uyarısında bulundu.

İhalelerin, kaliteli akaryakıt alımını sağladığını da ifade eden Şahiner, ihale dışı alımların makinelere verdiği zararların ortada olduğunu söyledi. İhalenin yapılmaması ve ihale dışı yakıt alınmasını eleştiren Şahiner, doğrudan alımın yanlış olduğunu, İhale Yasası’nın bertaraf edilmemesi gerektiğini kaydetti, Bakanlar Kurulu’nda da bu konuda ciddi tartışmaların yaşandığını bildiğini söyledi.

Maliye Bakanı Sunat Atun da, Kıb-Tek’in, devletin bir kurumu olduğunu ve elektrik üretimi ile dağıtımı yaptığını, ticari bir şirket olmadığını kaydetti.

Atun, bu çerçevede devletten devlete satın almak için bir düzenleme yaptıklarını, bunu yaparken de temel amaçlarının, kaliteli yakıt alınması ve yakıtın zamanında gelmesi, stokların korunması olduğunu, ancak son 6 aylık süreçte savaşın da etkilerinden ötürü ciddi sıkıntılar yaşandığını, taşımalarda sorunlar yaşandığını, stokların azalması, bitmesi sorunu yaşandığını anlattı.

Mal bulma, gemi bulma yanında çeşitli sıkıntıların yaşandığını, bazen kontroller yapılmadan yakıtı almak zorunda kaldıklarını ifade eden Atun, ancak devletin halkına karşı görevini yerine getirmesi gerektiğini, bu amaçla Türkiye Cumhuriyeti ile bu konuda gerekli çalışmaların, görüşmelerin yapıldığını, gerekli hamlelerin yapıldığını söyledi.

Atun, yakıt alırken kükürt oranında taviz vermeyeceklerini, ayrıca makinalara, çevreye, sağlığa da zarar verecek kalitede bir akaryakıt alınmayacağını kaydetti.

Başbakan Ünal Üstel de, söz alarak, bir akraba cenazesine katılmak için Meclis’ten ayrıldığını ve şimdi dönebildiğini, eleştirilere cevap vermek amacıyla söz aldığını kaydetti ve “gayri meşru hükümet” suçlamalarını kabul etmediğini belirtti.

“Gayri meşru hükümet” nasıl olur diye baktığını ve 1995’te, 2006-2009’da da bu tip olayların yaşandığını, ancak şu anda kurdukları hükümetin meşru olduğunu, çünkü hükümetin UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu’nun rızası ve Cumhurbaşkanı’nın Anayasa’dan aldığı yetkiyle kendisine verdiği görevi, partinin en üst organlarından oybirliğiyle yetki alarak kurduğunu ifade eden Üstel, “gayriliği nerede sorarım size” dedi.

Üstel, hükümetin Meclis’te de 29 oyla onay aldığını ifade ederek, “Bugün de ilk denetleme günü. Hükümete, bugün muhalefet de yardım eder. Ülke yangın yeri, ancak nelerle uğraştığımız ortada. Ekonominin dibe vurduğu bir dönemde halkımız Meclisten icraat bekler” dedi.

“Gayri meşru hükümet” sözünü kabul etmediğini ifade eden Üstel, Sucuoğlu’nun rızası, Cumhurbaşkanı’nın Anayasa’nın veriği yetki, parti üst kurullarının oybirliği, Meclis’ten 29 oy alarak göreve başladığını kaydetti. Türkiye Cumhuriyeti’nin Covid dönemi dahil olmak üzere her dönemde KKTC’nin yanında olduğunu vurgulayan Üstel, “Ekonomi dönmüyor, esnaf sanayici hayvancı zor durumda, ülke açlık sınırına gelindi, ben bu zor dönemde bu görevi kabul ettim, ben makama doydum makam meraklısı değilim ama halk Meclisten milletvekillerinden iş ister, dibe vuran ekonomi döneminde insanlarımız yasama bekler, biriken sorunları çözmemizi ister” ifadelerini kullandı.

Ülkede yıllardır istikrarlı hükümetler kurulamadığını işaret eden Üstel, UBP olarak ateşten olmayan gömleği giydiklerini, “gelin iş birliği yapalım” dediklerini, nisap düşünme zamanı olmadığını, ülkenin yangın yeri olduğunu, çarkların dönmediğini işaret etti ve “Gelin yeni sayfa açalım, birlik beraberlik içinde ülkeyi yeniden inşa edelim, hep birlikte yapalım. Bu ülke bir seçim daha kaldırmaz. İnsanlarımız bizden çalışma, icraat iş bekler. Her platformda sizinle icraat yapmaya iş yapmaya hazırız” dedi.

Belediyeler Reformun arkasında olduklarını da ifade eden Üstel, “Gelin birlik beraberlik içinde reformlar yapalım, ülkemizi kendi ayakları üzerinde durduralım, insanımızın önünü açalım. Biz kararlıyız, bugün bu çalışmalara başladık, Meclisimizi de gerekirse Olağan üstü toplantılara çağıracağız ve biriken yasaları geçireceğiz” diye konuştu.

Mali protokol üzerine de eleştiriler yapıldığını ama hep eleştiri yönüne bakıldığını ifade eden Üstel, halka yanlış bilgiler de verildiğini, ancak protokol içinde sağlık, karayolları altyapısına yönelik iyileştirmeler de olduğunu, bunların da söylenmesi gerektiğini kaydetti.

Kamu reformu, Hal Yasası gibi önemli yasaların yıllardır Meclis’te olduğunu ancak geçirilemediğini ifade eden üstel, “Bıçak kemiğe dayandı” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti ile asrın projesi, bölünmüş yolların yapıldığını ifade eden Üstel, Sucuoğlu’nun imzaladığı protokole de aynı şekilde devam edeceklerini ancak önerilere de açık olduklarını söyledi.

Reformları, icraatları yapacaklarını, ülke insanının daha güzel rahat yaşaması için hükümet olarak çalışmalara devam edeceklerini söyleyen Üstel, komiteleri yazda da çalıştıracaklarını, çalışmaları Meclis’e taşıyacaklarını, çünkü ülkenin, insanların bekleyecek bir dakikası olmadığını, işbirliği içinde hayati yasaları yapmaya hazır olduklarını kaydetti.

Ünal Üstel, ilk yapacaklarının Belediyeler Reformu olduğunu ve bu konuda ortak komiteleri kurmaya hazır olduklarını ifade etti.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da söz alarak, 2006-2009 döneminin açık bir yanlış olduğunu söylediğini, UBP ve DP’nin o dönem Meclis’ten çekildiğini, CTP-ÖRP hükümetine kırmızı kartlar verildiğini anlattı.

Bugünkü hükümete “gayri meşru” derken Ünal Üstel ismi kullanılmadığını, tavırlarının hükümetin kuruluşuna yönelik olduğunu ifade eden Erhürman, hükümetin meşruluğunun UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu’nun rızasıyla olmadığını, bilgi üzerinden konuşulması gerekliliğine değildi.

UBP’nin, Meclis’in açılma saatinde grup toplantısı yaptığını ifade eden Erhürman, Meclis açılışına muhalefet destek vermediği için değil hükümetin Meclis’i açamadığını kaydetti. Ana muhalefet partisi olarak denetim günlerinde de yasama günlerinde de nisaba destek verdiklerini ifade eden Erhürman, “gayri meşru” olarak niteledikleri hükümete destek vermelerini kimsenin beklememesini istedi.

Belediyeler Reformu konusunda Üstel’in İçişleri Bakanı iken sendikalar ile yaptığı görüşmeleri anlatan Erhürman, muhalefet olarak her türlü işbirliğine açık olduklarını, bu yönde çalıştıklarını, kamuoyuna açıkladıklarını anlattı.

Erhürman, hükümetin yasalar, birlikte çalışma, reform çalışmaları konusunda samimi olmadığını, güven vermediğini, kamuoyunun da bunları gördüğünü ifade etti. Kamu reformunun bu protokolde olmadığını da ifade eden Erhürman, eleştirilerde bulundu, Türkiye Cumhuriyeti’nin KKTC’ye her dönem destek verdiği vurguladı. Erhürman, ülkenin seçimi kaldırmadığını ancak bir kurultayı hiç kaldırmayacağını kaydetti.

Üstel de yeniden söz alarak, hükümete icraat için geldiklerini ifade ederek, protokole yazılsa da yazılmasa da ülkenin geleceği için ne yasa lazımsa yapmaya çalışacaklarını söyledi. Üstel, pandemi, döviz artışı, savaş yüzünden ekonominin dipte olduğunu da ifade ederek, sıkıntılara işaret etti, eleştirilerin yapıcı olmasını istedi.

TAK/BRT

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.