DOLAR 32,3161 0.2%
EURO 35,1395 0.02%
ALTIN
BITCOIN %
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Mehmet Aydın dosyasına gizlilik kararı

Mehmet Aydın dosyasına gizlilik kararı

ABONE OL
06 Temmuz 2021 11:46
Mehmet Aydın dosyasına gizlilik kararı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’nin talebi üzerine Brezilya’dan sınır dışı edilen ve İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alınan Çiftlik Bank davası sanığı “Tosuncuk” lakabıyla tanınan Mehmet Aydın’ın dosyasına gizlilik kararı verildi.

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla 3 Temmuz’da uçakta gözaltına alınan ‘Çiftlik Bank’ davası sanığı Mehmet Aydın’ın emniyetteki işlemler sürüyor.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Vatan yerleşkesinde gözaltında bulunan Aydın’ın Brezilya’dan yurda yanında getirdiği yaklaşık 300 sayfalık evrak, polis ekiplerince incelenip müfettiş raporları ile karşılaştırıldı.

Soruşturma için oluşturulan özel ekip tarafından, Aydın’a sorulmak üzere hazırlanan yaklaşık 60 sayfalık soruların da bulunduğu ifade alma işleminin başladığı bildirildi.

Öte yandan Aydın’ın dosyası için gizlilik kararı verildi.

Tosuncuk’un ifadesine TRT Haber ulaştı: Borçlarımı ödeyeceğim

Mehmet Aydın’ın İstanbul Emniyeti’ndeki ön görüşme ifadesine TRT Haber ulaştı.

Mali Şube ekiplerinin, Aydın’ı sorguya almadan önce Çiftlik Bank soruşturma dosyasını ayrıntılı incelediği öğrenildi. Müşteki ifadeleri ve bilir kişi raporları ayrıntılı okundu.

Aydın’ın Brezilya’dan gelirken Çiftlik Bank’la ilgili belgelerin yanında alacaklarına ilişkin bir liste getirdiği de öğrenildi.

İfadesinde, borcunun büyük bölümünü ödediğini, borcu kadar alacaklarının da olduğunu, geri kalanını da ödeyeceğini öne sürdü.

“Neden teslim oldun? sorusuna da çok zorlandığını, eşiyle sorunlar yaşadığını, boşanma noktasına geldiği anlatarak cevap verdi. Kaldığı ülkelerde de zorluklar çıkarıldığını anlattı.

22 bin 580 yıldan 75 bin 260 yıla kadar hapsi isteniyor

Kamuoyunda “Çiftlik Bank” olarak bilinen sistemin kurucusu ve 2 yıldan fazla süredir firari olan Mehmet Aydın, 3 bin 762 kişinin mağdur olduğu davada 22 bin 580 yıldan 75 bin 260 yıla kadar hapisle yargılanıyor.

Neler yaşandı?

Çiftlik Bank sistemine para yatıran çok sayıda kişi mağdur olduğu gerekçesiyle 2018’de yargı yoluna başvurdu. Sistemin kurucusu “Tosuncuk” lakaplı Mehmet Aydın ise, kurduğu sistem üzerinden topladığı paraların bir kısmıyla yurt dışına firar etti.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, bu sisteme katılımcı olarak para yatıran çok sayıda kişinin mağdur olması üzerine soruşturma başlattı. Türkiye’nin birçok ilinden mağdurun ortaya çıkması üzerine Başsavcılık, soruşturmanın tek elden yürütülebilmesi amacıyla diğer illerdeki adliyelere de yazı gönderdi.

Nitelikli, örgütlü ve bilişimli dolandırıcılık

Gelir getirme vaadiyle vatandaşlar adına para karşılığı açılan sanal hesaplardan oluşan, ayrıca fiilen çiftlikler de kurulup gelir getirdiği iddia edilen Çiftlik Bank adlı sistemin kurucuları hakkında, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “suç örgütüne üye olma”, “bilişim sistemlerini araç olarak kullanmak suretiyle dolandırıcılık” ve “suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama” suçlarından soruşturma açıldı.

3 milyon 90 bin liraya el konulmuştu

Soruşturma kapsamında şirket yetkilileri hakkında yurt dışına çıkış yasağı şeklinde adli kontrol tedbirleri uygulanırken, bu sistem sayesinde birikip suçtan elde edildiği anlaşılan 3 milyon 90 bin 340 liraya, ayrıca 16 şüpheli ile sistemde işlem yapan 3 firmanın malvarlıklarına da el konuldu.

Binlerce mağdur var

Mevcut verilere göre şüphelilerce kurulan internet sitesinde sisteme yatırım yapan 132 bin 222 ayrı katılımcı bulunduğu, ayrıca sistemde yatırım yapmayan 388 bin 99 kişinin daha mevcut olduğu tespit edildi.

Bir milyarın üzerinde para toplanmış

Katılımcıların sisteme para ödeyerek sanal hayvanlara sahip oldukları ve kendilerine sanal ortamda alım-satım yapmak suretiyle yüksek gelir elde etme vaadinde bulunulduğu, bu şekilde işletilen sistem aracılığıyla 31 Temmuz 2016’dan bu yana toplam 132 bin 222 katılımcıdan 1 milyar 139 milyon 972 bin 622 lira toplandığı tespit edildi.

Bu süreçte katılımcılara 687 milyon 838 bin 995 lira geri ödeme yapıldığı tespit edilirken, sistemdeki mal varlığı değerinin 58 milyon 126 bin 75 lira olduğu, şirketlere sermaye olarak toplam 128 milyon 490 bin 850 lira aktarıldığı, şirketlerin 2017 yılı itibarıyla toplam 22 milyon 541 bin 596 lira zarar ettiği belirlendi.

Şirketlerine kayyum kararı

Yürütülen soruşturma kapsamında, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine, Çanakkale Dora Gıda İçecek İnşaat Petrol Tarım ve Hayvancılık Turizm Ticaret Limited Şirketi, Çiftlik Bilgi İşlem Bilişim Tarım Hayvancılık Ticaret Limited Şirketi ile Fame Game Hayvancılık Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketine 3 kişilik kayyum heyeti atanmasına karar verildi.

6 kişi hakkında kırmızı bülten düzenlenmişti

Mağdur sayısının sürekli artması üzerine soruşturma derinleştirilirken, sistemin kurucularının yakalanması için operasyonlar düzenlendi. Bu kapsamda gözaltına alınan şüphelilerden 13’ü tutuklanırken, haklarında yakalama kararı çıkarılan aralarında sistemin kurucusu firari Mehmet Aydın’ın da bulunduğu 6 kişi hakkında ise kırmızı bülten düzenlendi.

Adalet Bakanlığı aracılığıyla Uruguay ve Bulgaristan ülkelerinden haklarında kırmızı bülten çıkarılan Osman Naim Kaya ve Düzgün Genç’in iadeleri de talep edildi.

Yürütülen soruşturma sürecinde, haklarında yakalama kararı bulunan sistemin yazılımcısı Cudi Cumhur Yurdakul, sistemin beyin takımından Suat Fehmi Emur, finans müdürü olduğu iddia edilen Koray Hasgül tutuklandı. Bulgaristan’da yakalanarak Türkiye’ye iade edilen Düzgün Genç’in de tutuklanmasına karar verildi.

Interpol’ün en çok arananlar listesine dahil edildi

Emniyet Genel Müdürlüğü Interpol-Europol Dairesi Başkanlığı, “Çiftlik Bank” adıyla kurduğu sistemle çok sayıda kişiyi dolandıran ve daha sonra kayıplara karışan Mehmet Aydın’ın İnterpol’ün en çok arananlar listesine dahil edilmesi için girişimde bulundu.

Yürütülen çalışmaların sonucunda Aydın, söz konusu listeye dahil edildi. İnterpol’ün sisteminde Aydın’ın bilgilerinin yanı sıra fotoğrafları da yer aldı. Aynı listeye, ilgili soruşturma kapsamında zanlının aranan ağabeyi Fatih Aydın da dahil edildi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.