DOLAR 32,3317 0.25%
EURO 35,0399 -0.26%
ALTIN 2.279,630,10
BITCOIN 22849361,61%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Mehmet Bedri Gültekin;   İncirlik’e El Koymanın Tam Zamanı

Mehmet Bedri Gültekin; İncirlik’e El Koymanın Tam Zamanı

ABONE OL
10 Ocak 2020 10:28
Mehmet Bedri Gültekin;   İncirlik’e El Koymanın Tam Zamanı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarihin tekerleğinin çok hızlı döndüğü zamanlar vardır. İşte şimdi o günlerdeyiz. Son bir hafta içinde yaşanan gelişmeleri hatırlayalım:
– 30 Aralık 2019 günü ABD, Irak Anbar vilayetindeki Haşdi Şabi merkezini bombaladı.
– Hemen ertesi gün (31 Aralık) Haşdi Şabi, öfkeli bir halk topluluğu ile birlikte ABD’nin Bağdat Büyükelçiliğini işgal etti.
– 3 Ocak 2020. ABD, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani’yi ve onu karşılamaya giden Haşdi Şabi komutan yardımcısı Ebu Mehdi el Mühendis’i Bağdat Havaalanı çıkışında füze ile vurarak şehit etti.
– 5 Ocak 2020. Irak Meclisi, ülkedeki ABD üslerinin kapatılması kararını aldı ve Hükümeti bu konuda yetkilendirdi. Irak Hükümeti, Meclis kararı uyarınca ABD’den üslerini boşaltmasını istedi.
– 3 -7 Ocak 2020. Irak ve İran’da yüzbinler ve milyonlar alanlarda toplanarak ABD saldırısı sonucu yitirdiği şehitlerini uğurladı. İki millet, ABD saldırganlığına karşı birleşti.
– 7 Ocak 2020. ABD, Kuveyt’teki askerlerini çekeceğini açıkladı.
– 8 Ocak 2020. İran, ABD’nin Irak’ta, Erbil ve Anbar vilayetlerinde bulunan iki üssünü 22 füzeyle vurdu.
8. Ocak 2020. Rusya Devlet Başkanı Putin, Şam’da Beşar Esad ile yaptığı görüşmenin ardından İstanbul’a geldi. Erdoğan ile birlikte Türkakım gaz boru hattının açılışı gerçekleştirildi. Ve iki ülke Suriye ve Libya başta olmak üzere bölge ülkelerinde yaşanan sorunlar konusunda ortak hareket etme kararlarını yineledi.
Bir hafta gibi çok kısa bir süre içinde yaşanan bu gelişmeler üzerine neler söylenebilir?

VİETNAM’DAN DAHA KÖTÜ BİR YENİLGİ
Öncelikle şu gerçeğin altını bir kez daha çizelim. ABD, kaybedeceği kesin olan bir hesaplaşmanın son raundunun fitilini ateşlemiştir.
Bu ülkeyi yönetenlerin geçtiğimiz hafta içinde aldıkları kararlara ve yaptıkları açıklamalara bakınca, çökmekte olan bir gücün aklını nasıl kaybettiğinin yeni bir örneğini görmüş oluyorsunuz.
ABD’yi Vietnam’dan daha beter bir yenilgi bekliyor. 45 yıl önce ABD Vietnam’dan çekilmek durumunda kaldığı zaman ekonomik ve askeri bakımlardan hala rezervleri olan bir ülkeydi. Başlıca rakibi olan Sovyetler Birliği ise olanakları açısından kendisinden daha kötü bir durumdaydı.
Bugün ise artık ABD’nin rezervleri yok. Dünyanın en büyük ekonomisi değil. Şimdi en büyük rakibi gelişmekte olan dünya ülkeleri. Çin başta olmak üzere bu ülkelerin geleceği parlak…
Daha önemlisi hesaplaşmayı başlattığı Batı Asya’da, bölge ülkeleri, aralarındaki sorunları arkada bırakarak birlikte hareket etme yolunda önemli adımlar attılar.
ABD’nin son saldırılarına İran, Irak, Türkiye ve Suriye karşı çıkıyorlar. Rusya, bu ülkelerin yanında. Gelişmekte olan bütün dünya da…
Avrupa Birliği ABD’nin yanında değil. Son kriz üzerine AB’nin İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif’i Brüksel’e davet etmesi önemli…
Kısacası gerilemekte olan ABD, bu önemli sorunda yanında İsrail’den başka kimseyi bulmayacak gibi görünüyor. Bu tablodan sadece ve sadece yenilgi çıkar.

TARİHİ ÖNEMDE KARAR
Irak Parlamentosunun aldığı karar tarihi önemdedir.
İran, ABD üslerini vurarak dini lider Hameney’in deyimiyle “ABD’nin ağzının üstüne esaslı bir tokat attı”. Doğru… İran, verdiği cevapla ABD’ye bölgede istediği gibi at oynatabildiği günlerin geçmişte kaldığını gösterdi.
Ama Irak Parlamentosunun aldığı karar çok daha önemlidir. ABD, 1991 ve 2003 yılında iki kez işgal ettiği, milyonlarca insanını öldürdüğü, doğal kaynaklarını ve tarihsel mirasını yağmaladığı Irak’tan, şimdi kendileri açısından utanç verici bir şekilde kovuluyor.
ABD’nin Irak Meclisinin aldığı karar karşısında yapabileceği hiçbir şey yoktur. Pılısını pırtısını toplayıp gidecektir.
Elçilik baskınının ardından “ABD bölgeden tekme tokat kovuluyor” demiştik. Tekme tokatlara şimdi İran’ın füzeleri de eklendi.
Yani Irak Meclisi’nin kararının arkasında bütün Batı Asya milletlerinin ortak iradesi vardır. ABD, bundan dolayı çaresizdir.
Gelişmeler şöyle de değerlendirilebilir: Kasım Süleymani ve El Mühendisi ölümleriyle, bölge devletlerinin ve milletlerinin emperyalizme karşı mücadelesini bir üst seviyeye çıkardılar. ABD’nin Bölge’den kovulmasının fitilini ateşlediler.

TÜRKİYE NE YAPMALI?
Bütün bu tespitlerimiz ABD’nin bugünden yarına Bölgeden kolayca çıkıp gideceği anlamına gelmiyor. Tam tersine Süleymani’nin şehit edilmesi olayında da görüldüğü üzere ABD’den, bundan sonra da çılgınca hamleler beklemek gerekir.
Bağdat elçilik baskınından hemen önce elçilik personelini Erbil’e taşımasının da gösterdiği üzere ABD’nin, İsrail’den sonra kendini güvende hissettiği tek yer “Barzanistan”dır. Ve uğruna milyonların canına kıydığı rüyası; “Bazanistan”ı “İkinci İsrail” haline getirmektir.
Türkiye PKK’yı hendeklere gömerek, Fırat Kalkanı’ndan başlayarak Suriye’de bir dizi askeri harekâtla, ABD’nin bu hayaline büyük darbeler vurdu. Ama bütün bunlar ABD’nin söz konusu hayalinden vazgeçtiği anlamına gelmiyor.
Onun için İran’ın yanında olmak Türkiye’nin ulusal çıkarlarının gereğidir. Irak bölünürse Türkiye bölünür. İran engeli aşılırsa Türkiye’nin toprak bütünlüğü gündeme gelir.
Irak Meclisi’nin aldığı karar Türkiye’ye örnek olmalıdır.
ABD şu veya bu şekilde İncirlik’i ve Malatya Kürecikteki radar üssünü İran’la olan askeri hesaplaşmasında kullanmak isteyecektir.
Türkiye bu üsler konusundaki tavrını bugünden netleştirmeli ve bunu bütün dünyaya ilan etmelidir. İki üssün de İran’a karşı kullanılmasına müsaade etmemelidir.
En doğru hamle ise iki üsse de el konulmasıdır.
Aslında Türkiye, net ve kararlı bir tavır alarak krizin daha da tırmanmasını önlemede, taraflardan ve diğer bütün üçüncü ülkelerden daha olumlu bir rol oynayabilir. Çünkü Türkiye, bölge politikasında ağırlığı olan bir ülke olmanın ötesinde, Dünya dengelerini değiştirebilme potansiyeline sahiptir.
İşte şimdi bu potansiyeli, Bölge milletleri lehine – ve elbette kendisi için – kullanmanın tam zamanıdır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.