DOLAR 32,5994 0.37%
EURO 34,7537 0.01%
ALTIN 2.497,470,54
BITCOIN 20234881,85%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Mekik diplomasisi önerisi

Mekik diplomasisi önerisi

ABONE OL
19 Kasım 2017 01:42
Mekik diplomasisi önerisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, BM Genel Sekreter Antonio Guterres’e “yeni çaba için ön şartların var olup olmadığını değerlendirmek için mekik diplomasisi başlatması” önerisinde bulunduğunu söyledi.
Politis haberi, “Mekik Önerdi… Başkan BM Genel Sekreteri’ne Öneriyle Gittiğini Söylüyor… Başkan Guterres’e Bundan Sonraki Adımlardan Önce Niyet Teşhisi Önerdi – Akıncı da Geçen Gün Stratejik Anlaşma İhtimalinin Araştırılmasından Söz Etmişti” başlık ve spotlarıyla aktardı.
Habere göre, Estonya’nın Kıbrıs büyükelçisinin, ülkesinin Avrupa Konseyi dönem başkanlığını devralması dolayısıyla AB üyesi ülkelerin büyükelçilerine verdiği yemekte konuşan Anastasiadis, Guterres’e bu öneriyi BM Genel Kurulu çerçevesinde Eylül ayında New York’ta yaptıkları görüşmede ilettiğini kaydetti.
“Tarafların, şerhli olsa bile, önerilerini yazılı sunabilmeleri için” detaylı bir ön hazırlık yapılması gerektiği görüşünü yineleyen Anastasiadis, “Dolayısıyla, Genel Sekreter’e sunduğum öneri, ya BM, ya da tanınmış veya -Güvenlik Konseyi’nin bütün üyeleri gibi- tarafsızlığı bütün taraflarca genel kabul görecek şahsiyetler tarafından mekik diplomasisine girilmesidir. Sayın Guterres bu şekilde tarafların niyetlerini ve tezlerini de teşhis edip, değerlendirebilir” dedi.
Gazete, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da geçen Salı günü (KKTC’nin 34’üncü kuruluş yıldönümünde) BM’nin, geriye kalan açık konuların nihai müzakeresinden önce büyük konularda bir stratejik anlaşma olanağı olup olmadığını araştırma düşüncesinden söz ettiğini hatırlattı.
Habere göre Anastasiadis, yemekteki konuşmasında, “Kıbrıs ve halkı için en iyi garanti, Avrupa Birliği’nin kendisidir” iddiasında bulundu ve Güney Kıbrıs’ın Daimi Yapısal İşbirliği’ni (PESCO) imzaladığını hatırlattı.
PESCO’yu “savunma alanında derin bütünleşmeye doğru tarihi adım” diye niteleyen Anastaiadis, muhataplarına, Güney Kıbrıs ile Yunanistan’ın Mısır, İsrail, Ürdün ve Lübnan ile üçlü işbirlikleri ile Saad Hariri ile yaptığı görüşme hakkında bilgi verdi.
Haravgi “Anastasiadis Guterres’ten Mekik Diplomasisi İstedi” başlıklı haberinde Rum tarafında partilerin/başkan adaylarının iki bölgeli, iki toplumlu federasyonla ilgili tutumları tartışılırken Anastasiadis’in Genel Sekreter’e mekik diplomasisi önerdiğini söyleyerek, “Crans Montana’dan kaçtığı için olası eleştiri ve baskılara karşı Kıbrıs sorununda sahte bir hareket izlenimi yaratmaya çalıştığını” yazdı.
Alithia “Başkan Mekik Prosedürü İstedi” başlığını atarken Fileleftheros haberi “Prosedür Mekik İle İdame Ettirilsin… AB Büyükelçileri Huzurunda BM Genel Sekreteri’ne Sunduğu Öneriyi Açıkladı” başlığıyla aktardı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.