DOLAR 32,3736 0.16%
EURO 34,9627 -0.33%
ALTIN 2.324,360,22
BITCOIN 2259627-0,69%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Meslek eğitimi faaliyetlerine ilişkin işbirliği porotokolü imzalandı

Meslek eğitimi faaliyetlerine ilişkin işbirliği porotokolü imzalandı

ABONE OL
25 Ekim 2022 17:06
Meslek eğitimi faaliyetlerine ilişkin işbirliği porotokolü imzalandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Başbakan Yardımcılığı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği ve Kıbrıs Türk Restorancılar Birliği arasında Meslek Eğitimi Faaliyetlerine ilişkin işbirliği porotokolü imzalandı

Cumhuriyet Meclisi Zalihe Çavuşoğlu salonunda imzalan protokole Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği As Başkanı Umut Gürtunç ve Kıbrıs Türk Restorancılar Birliği Başkanı Salih Kayım imza koydu.

Protokole şahit olarak ise Başbakan Ünal Üstel imza koydu.

Protokol mesleki yeterlilik yasası çerçevesinde yaşam boyu eğitim kursları düzenlenmesi ve eğitimini tamamlayanların istihdamının sağlanması ile ilgili tarafların işbirliğine ilişkin esasları içeriyor.

İmza töreninde konuşan Otelciler Birliği Asbaşkanı Umut Gürtunç, kursların ilk etapta 105 kişi ile sınırlandırıldığını kaydederek düzenlenecek olan kursların sürekliliğinin önemine iaşret etti.

15 Kasım’a kadar başvuruların kabul edileeğini ve 21 Kasımda ise kurslara başlanacağını söyleyen Gürtunç, birlik olarak gereken desteği vereceklerini kaydetti.

Restorancılar Birliği Başkanı Salih Kayım da ülke adına çok önemi bir adım atıldığını belirterek hizmet sektöründe sertifikalı her türlü elamana ihtiyaca olduğunu belirterek “ umarımız gençlerimiz de ilgili gösterir” dedi.

Başbakan Ünal Üstel de icraat yapmak için göreve geldiklerini söylediklerini anımsatarak bu yönde attıkları adımları anlattı.

Belediyeler ile ilgli yasanının 2008 yılından bu yana beklediğini kaydeden Üstel, yasayı yaptıklarını ve muhallefet tarafından yasanın iptali için anayasa Mahkemsi’ne başvurulduğunu kaydetti.

Anayasa Mahkemesi’nin kararını açıklamasının ardından 25 Aralık’da yapılacak seçimlere 18 belediye ile gidileceğini kaydeden Üstel, Sanayi Bölgeleri Yasasının da Cumhuriyet Meclisi’inden geçtiğini ve uygulamaya konulduğunu söyledi.
Üstel, Yaş Meyve Sebzelerin denetimini sağlayacak olan Hal Yasasının seçim yasaklarından önce Cumhuriyet Meclisinden geçirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Turuzim Bakanlığına Bağlı Otelcilik, Turizm, Eğitim Merkezi OTEM’in uzun zamandır kapalı olduğunu kaydeden Üstel, sektörlere ara eleman yetiştirmek için yarından itibaren ülkeye kazandırılacağını söyledi.

Özellikle turuzimde ara eleman ve kalifiye eleman sıkıntısı yaşandığını belirten Üstel, atılacak imza ile ve OTEM’in faaliyete geçmesi ile sıkıntının giderilmeye çalışılacağını kaydetti.

Üstel “ Eğitim görecek arkadaşlarımıza asgari ücretin yarısını Çalışma Bakanlığımızın karşılaması ile birlikte bir müddet ara eleman yetiştirmek için hem turuzim hem turuzime bağlı restorancılarla birlite onların ara elemanlarını yetiştirmek için faaliyete geçiriyoruz” dedi.

Bundan sonraki süreçte de diğer sektörlerde de ara eleman yetiştirmek için çalışmalar yapıalcağını kaydeden Üstel, ülke gençlerine yeni istihdam kapısı açılacağını söyledi.

Basın Mensuplarının sorusu üzerine Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy ise Eğitim Bakanlığı nezninde açılacak kurslarda verilecek eğitimlerin 1 gün teorik 4 gün ise işyerinde olacağını ve kursiyuerlerin başarılı olması halinde sertifika verileceğini belirtti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Kursiyerlere asgari ücretin yarısı kadar ödeme yapılacağını da belirten Taçoy, istihdam edilmeleri halinde iki yıl boyunca Bakanlık tarafınan İşveren katkısı öneceğini söyledi. BRT

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.