DOLAR 32,5146 -0.08%
EURO 34,9577 0.31%
ALTIN 2.432,790,41
BITCOIN 2082726-3,82%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

MORS Ltd. 1 milyon Dolar ceza ödeyebilir

MORS Ltd. 1 milyon Dolar ceza ödeyebilir

ABONE OL
22 Kasım 2019 00:39
MORS Ltd. 1 milyon Dolar ceza ödeyebilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NACAK GAZETESİ- 14 Kasım günü Teknecik Elektrik Santrali’nde Kıb-Tek yetkilileri, akaryakıt temin eden MORS Ltd yetkilileri, bağımsız denetçi firma R.L.Egemen & Co. Ltd. yetkilileri ve iki tastik memuru huzurunda numuneler alındı.
Alınan numuneler analiz için “SGS OGC Mersin Laboratuvarı ve “ÖDTÜ Petrol Araştırma Merkezi” olmak üzere iki ayrı analiz laboratuvarına gönderilirken, analiz sonuçları bekleniyor.

y Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı Onurhan da yaptığı açıklamada analiz sonuçlarında sözleşmeye aykırı bir durum tespit edilmesi halinde cezai yaptırım uygulayacaklarını ve kimsenin sözleşmeye aykırı olarak konuyu kapatmasına izin vermeyeceklerini” belirtirken, söz konusu sözleşmede 1 milyon dolarlık teminat bulunuyor

KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Onurhan , 9 Kasım günü düzenlediği basın toplantısında kurumun kullandığı yakıtla ilgili kamuoyunda yer alan tartışmalarla ilgili açıklamalarda bulunmuştu.
“BUGÜNE KADAR BİR KEZ YAKIT ANALİZİ YAPILDI”
Erdal Onurhan, basında tartışılan bir diğer konunun da, gelen yakıtın evsafı olduğunu hatırlatarak, kendilerinin yeni yönetim kurulu olarak 26 Haziran’da göreve geldiklerini ve önlerine gelen ilk ihalelerden birinin de bu yakıt ihalesi olduğunu belirterek, ilgili kişilere yakıtın evsafını sorduğunda sadece 2016 yılında test yapıldığı bilgisi aldığını vurguladı.
“SİNGAPUR ADLI GEMİ”
Yazın ayda 3 defa, kışın ise ayda 2 veya 3, bazen de 3 haftada yakıt alındığını ve bu yakıtın küçük sayılacak gemilerle Teknecik limanına geldiğini kaydeden Onurhan, son yıllarda hep 12 bin 500 tonluk Singapur adlı geminin gelip gittiğini söyledi.
Onurhan, “Yıllardır uygulanan mukaveleye göre bu geminin hortumu tesise bağlandığı anda gelen yakıtın bedelinin yüzde 90’ını ödüyoruz, bu da yaklaşık 25-27 milyon TL demek. Bu ödenmeden yakıt aktarımı başlamaz” dedi.
Onurhan, bu gelen yakıttan kendilerinin 16 numune aldığını ve ODTÜ laboratuvarında test yapılmasını talep ettiğini söyledi. Gelen sonuçları incelediklerini ve bazı rakamların istenilenden farklı olduğunu gördüklerini ve ODTÜ ile temasa geçerek değerlendirme raporu istediklerini kaydeden Onurhan, o raporda element analizinde uygulanan metotlar nedeniyle değerlerin farklılık gösterebileceği bilgisini aldıklarını belirtti.
Erdal Onurhan, uygulanan yöntemin şartnamedekiyle aynı olmaması nedeniyle kendilerinin üretici firmayla Türkiye’deki merkezi üzerinden temasa geçtiklerini ve bu değerlerin incelenmesini talep ettiklerini kaydetti. Onlardan “Değişik metod kullanıldığı için fikir beyan etmek doğru değil ancak bize belirlediğimiz noktalardan numune gönderirseniz daha doğru bir sonuç verebiliriz” yanıtı aldıklarını söyleyen Onurhan, noter huzurunda mühürlü numune alarak, hem ODTÜ’ye, hem de 2016 yılında analiz yapan firmaya gönderme kararı aldıklarını vurguladı. Onurhan, bu işlemlerin her zaman bağımsız denetim temsilcisi eşliğinde yapıldığına da işaret etti. Onurhan, tüm bu anlattıklarının ışığında şu an yakıt için tam olarak uygundur ya da değildir diyemediğini vurguladı.
“ CEZAİ YAPTIRIMLARIMIZ OLACAK”
İhaleyle birlikte sözleşmenin de hazırlandığını ve buna göre yakıtın yüzde 90’ını anında ödediklerini ve yakıt aktarıldıktan sonra aldıkları numuneyi analiz yaptırabildiklerini yineleyen Onurhan, kurum ve yönetim kurulu olarak bu konuya büyük hassasiyet gösterdiklerini belirtti. Onurhan, sözleşmede cezai müeyyideler de bulunduğunu, bunların uygulanabilmesi için de belirli şartların oluşması gerektiğini söyleyerek, 1 milyon dolar teminat olduğunu ancak şu an şözleşmeye aykırı bir durum tespit edemediklerini kaydetti. Onurhan, sözleşmeye aykırı bir şey tespit etmeleri halinde kesinlikle yaptırım uygulayacaklarını ve kimsenin sözleşmeye aykırı davranarak, konuyu kapatmasına izin vermeyeceklerini vurguladı.
NUMUNELER ALINIYOR
Onurhan’ın açıklamalarından sonra , 14 Kasım günü Teknecik Elektrik Santrali’nde Kıb-Tek yetkilileri, akaryakıt temin eden MORS Ltd. yetkilileri, bağımsız denetçi firma R.L.Egemen & Co. Ltd. yetkilileri ve iki tastik memuru huzurunda numuneler alındı.
Alınan numuneler analiz için “SGS OGC Mersin Laboratuvarı ve “ÖDTÜ Petrol Araştırma Merkezi” olmak üzere iki ayrı analiz laboratuvarına gönderildi.
HASAN TAÇOY
Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy da konu ile ilgili olarak 20 Kasım günü Meclis’te yaptığı konuşmada şunları söyledi;
“En son yakıt analizleri 2016 yılında yapıldı ve bugüne kadar bunun doğru olduğu kabul edildi. Biz göreve geldikten sonra bunu tekrar yaptırdık ve geçen hafta yeni numuneler aldık, üçüncü kez testler yapılacak. Yeni dönemde sadece Kıb-Tek için değil ülkeye gelen her çeşit kullanım için akaryakıt testlerinin yapılmasına yönelik gerekli çalışmaları yapıyoruz.”
ANALİZ SONUÇLARI
Teknecik Elektrik Santrali’nden 14 Kasım günü alınan ve “SGS OGC Mersin Laboratuvarı” ve “ÖDTÜ Petrol Araştırma Merkezi” olmak üzere iki ayrı analiz laboratuvarına gönderilen numunelerle ilgili analiz raporlarının sonuçlarıyla ilgili olarak bugüne kadar herhangi bir açıklama yapılmış değil.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.