DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 2067626-2,01%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Neofitu;   Siyasi eşitliğe karşılık Türk askeri çekilmeli

Neofitu; Siyasi eşitliğe karşılık Türk askeri çekilmeli

ABONE OL
05 Kasım 2018 09:59
Neofitu;   Siyasi eşitliğe karşılık Türk askeri çekilmeli
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NACAK GAZETESİ- Alithia gazetesine göre DİSİ tarafından düzenlenen Kıbrıs sorunundaki son gelişmelerle ilgili etkinlikte konuşan parti başkanı Averof Neofitu, “Kıbrıs Rum toplumu olarak yeniden, birleşmiş bir vatanda yaşamak istiyorsak, siyasi eşitliği kabul etmemiz gerektiğini anlamalıyız. İdealin peşinde koşarak mümkün olanı da kötüleştiriyoruz” uyarısında bulundu.
Partisinin, Anastasiadis’in “gündelik hayatta sorun olmaması için yetkilerin daha çok merkezden yerele aktarılması önerisine destek verdiğini” söyleyen Neofitu, “Ancak yetkilerin desantralizasyonunun, tek uluslararası temsiliyeti, tek egemenliği, tek vatandaşlığı, tek ekonomiyi, tek para birimini, tek münhasır ekonomik bölgeyi ve tek hava sahasını etkilemeyeceği ölçüde…” diye ekledi.
Neofitu, 1960’taki devletin, üniter olmasına karşın çok güçlü bir iki toplumlu yapıya sahip olduğunu ve iki toplumluluğun 60 Anayasası’nın ana karakteri olduğunu hatırlattı, “Kıbrıs Cumhuriyeti’ni yalnız Kıbrıslı Rumlar olarak temsil etmeye devam edebiliriz ve tanınmasında sorun olmaz ama vatanımızın bölünmüş olduğu acı gerçeği varlığını sürdürecek” ifadelerini kullandı.
“Oluşturucu (kurucu) devletlere ne kadar yetki aktarılsa da, merkezî hükümette kalacak yetkilerde siyasi eşitliği kabul etmemiz gerektiğini anlamamız gerekir” diyen Neofitu, özetle şunları ekledi:
“Çözüm bulabilmemiz için Kıbrıslı Türk vatandaşlarımız da, Kıbrıs Rum toplumu siyasi eşitlik ilkesi aracılığıyla etkin katılımlarını kabul ettiği andan itibaren, ülkemizi yeniden birleştirebilmemiz için, birleşik Kıbrıs’ı yabancı garantilerden ve yabancı askerlerden kurtarmamız gerektiğini anlamalıdır. DİSİ, ana felsefesi ‘idealin peşinde koşarken mümkün olanı da kötüleştiriyoruz” olan Glafkols Klerides’in partisidir. Bu felsefeden sapmadık, sapmıyoruz.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.