DOLAR 32,3302 0.22%
EURO 35,0767 -0.17%
ALTIN 2.280,410,14
BITCOIN 22795021,27%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Oktay;   Rum’a  güvenmiyoruz

Oktay; Rum’a güvenmiyoruz

ABONE OL
08 Mart 2019 11:43
Oktay;   Rum’a  güvenmiyoruz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NACAK GAZETESİ- Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, kendi ayakları üzerinde dimdik duran, üreten ve ürettiklerini satan bir KKTC istediklerini söyledi.
Oktay, Kıbrıs konusunun Türkiye’nin gündeminde olduğu gibi Birleşmiş Milletler’in de (BM) gündeminde olduğunu ancak bir türlü çözüme kavuşmadığını belirtti.
Türkiye’nin muhataplarının çözüme yakın olmadığına işaret eden Oktay, “Şöyle düşünün, ‘burada birlikte bir şey yapalım diyoruz ama ondan sonra ben diyorum ki sadece benim isteklerim olsun’. Bu birliktelik değil ki. Rum kesiminin Kıbrıs’ta yaptığı bu.” dedi.
Oktay, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı, son dönemdeki gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
“HAKLAR EŞİT”
Oktay, Rum kesiminin Kıbrıs’taki her türlü potansiyele sahip olmak istediğini ve garantöre ihtiyaç duymadan Türkiye’nin kendilerine güvenmesini beklediklerini dile getirerek, şöyle devam etti:
“Biz sana güvendik ama 60’ları yaşadık. Biz tekrar mı 60’ları yaşayalım? Kusura bakmayın böyle bir dünya yok. Biz diyoruz ki Kıbrıs konusunda eşit haklar. Kıbrıs’ta iki kesim vardır, Rum kesimi ve diğer tarafta da Türk hakkı vardır. Bizim tarafta Türkler daha fazla hakka sahip olsun da demiyoruz. Eşit haklara sahip olsun ve Kıbrıs’ta doğan her türlü kaynak eşit şekilde paylaşılıyor olsun. Bu insani bir şey, siyasi bir şeyden bahsetmiyorum. Avrupa Birliği (AB) boyutu var ise zaten sen yasal olmayan bir şeyi AB’ye bir sorun olarak getirdin. Rum kesimini sen üye olarak getirdin. Halbuki orada Kıbrıs halkı olarak baktığımızda Türk halkı bunun içerisinde yok. Sen geldiğinde Türk halkı orada bütün her şeyiyle AB haklarından faydalanacak mı? Faydalansın diyoruz. Biz sizi tanırız ama sadece sizin sözlerinizle bir yere gidemeyiz. Önce uygulamayı görelim ve garantörlük boyutu mutlaka devam edecek.”
“ELEKTRİK”
Türkiye’nin çözüm önerileri konusunda samimi olduğunun altını çizen Oktay, çözüm noktasında yakın görüşmelerin de devam ettiğini söyledi.
Oktay, adanın içme suyu konusunda hiçbir ihtiyacının kalmadığını, elektrikle alakalı benzer bir çözümü araştırdıklarını dile getirdi.
Türkiye’den giden içme suyunun kullanılmayan kısmının tarımda kullanılmasıyla ilgili çalışma yürütüldüğünü belirten Oktay, şu ifadeleri kullandı:
“ÜRETEN BİR KKTC ”
“Aslında Kıbrıs’ta şunu istiyoruz, sadece Türkiye’nin yardımları ile ayakta kalan bir KKTC değil, kendi ayakları üzerinde dimdik durabilen ve üreten bir KKTC olsun. Onun için de sektörel olarak ayıralım. Tarım ve hayvancılık KKTC’de var. Ama bunların işlenmesi boyutuna da bakabiliriz. Hatta sanayi üretimini de değerlendirebiliriz. Üreten ve ürettiğini satan bir KKTC. KKTC’nin yine tanınmaması kaynaklı bazı dezavantajları var. Bunları da çözebilecek şekilde, bizim kendi temsilciliklerimizin de dışarıda KKTC’nin temsilcisi olabileceği ve orada bir birlikteliğin sağlanabileceği bir ekonomik modele doğru gidiyoruz. Türkiye’nin yardımları devam ediyor, orada hiçbir sıkıntı olmaz. Biz Kıbrıslı kardeşlerimizi hiçbir zaman zor durumda bırakmak istemeyiz.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.