DOLAR 32,5906 0.35%
EURO 34,8298 0.26%
ALTIN 2.496,640,50
BITCOIN 21047925,30%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Oktay:Kıbrıs Türkü’nin egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsü tescil edilmeli
  • Kıbrıs Volkan
  • Ekonomi
  • Oktay:Kıbrıs Türkü’nin egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsü tescil edilmeli

Oktay:Kıbrıs Türkü’nin egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsü tescil edilmeli

ABONE OL
15 Kasım 2021 14:56
Oktay:Kıbrıs Türkü’nin egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsü tescil edilmeli
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kuruluş Yıldönümü dolayısıyla Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nda düzenlenen resmi geçit töreninde dünyaya önemli mesajlar veren bir konuşma yaptı.

Rum tarafının Doğu Akdeniz’de tek taraflı hidrokarbon çalışmalarına başlayacağını duyurduğunu belirten Oktay, “Hiç merak etmesinler, onları yalnız bırakmaz, sondaj çalışmalarımıza kaldığımız yerden devam ederiz. Kimseden çekinmiyoruz. Doğu Akdeniz’de macera arayan cevabını alır” dedi.

Fuat Oktay, Adada adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm istediklerini de belirterek, “Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğinin ve eşit uluslararası statüsünün tescil edilmesi ve garanti altına alınması gerekir. Aksi halde çözümün yolunu açacak şartlar, hiçbir zaman mümkün olmayacaktır” diye konuştu.
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’ndaki törende yaptığı konuşmada, 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayarak, bu tarihin Kıbrıs Türk halkının mücadele tarihine eklenen şanlı bir sayfa olduğunu söyledi.

KKTC’nin 38 yıl önce meclisteki tüm tarafların ortak mutabakatı ile Kıbrıs Türk halkının yediden yetmişe desteği ve hürriyet aşkı ile kurulduğunu anlatan Oktay, kutlanan bağımsızlık sevincinin Lefkoşa’dan Ankara’ya ve tüm kardeş coğrafyalara yayıldığını ifade etti.

Oktay, “Bugün de o 1974 ruhuyla 1983 ruhuyla istiklalinize ve istikbalinize sahip çıkarak, 38’nci yılın haklı gururunu yaşıyorsunuz. Dalgalanan bu bayrak kendi toprağınızda hüküm süren barış, istikrar ve KKTC’de güçlenen demokrasi en kıymetli değerlerinizdir. Bizler de bu kıvancı paylaşıyor, Kıbrıs Türkü’nün ada üzerindeki vazgeçilmez haklarının teminatı olan Kıbrıs Türk devletinin egemenliğinin daim olacağına yürekten inanıyoruz. Hak ve eşitlik mücadelesinde nice badireler atlatan ve birçok zorluğa göğüs geren Kıbrıs Türkü’nün azmi ve dirayeti ayrılmaz parçası ve Anavatan Türkiye için iftihar kaynağıdır. Birlik beraberlik ve dayanışma içinde olarak daha parlak bir geleceğe sağlam adımlarla yürüyeceğinize ve yürüyeceğimize bu vesile ile Kıbrıs Türkü’nün var oluş mücadelesini başlatan Dr. Fazıl Küçük’ü, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ı ve kıbrıs barış herakatı kahramanları başta olmak üzere rahmetle anıyorum” dedi.

Egemenliğin ambargoları aşarak refaha dönüşmesi için adada çözüm yönünde yol alınması ve adadaki iki devlet arasında işbirliği tesis edilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Oktay, ortak anlayış ve ortak akla dayanan bir çözüm rotası için Türkiye Cumhuriyeti ve  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin her zaman fikir birliği içinde olduğunu söyledi.

Fuat Oktay konuşmasında Kıbrıs konusuna da değindi…

Oktay, “Diğer tarafta asla diyerek tüm olumlu havayı bozanlar ve çözümsüzlükten beslenenler olsa da biz iyi niyetle çaba gösteriyoruz ve göstermeye de devam edeceğiz. Amacımız bölgemizin herkes için işbirliği sahasına dönüşmesidir. Adada adil kalıcı ve sürdürelebilir bir çözüm arzu ediyoruz. Böylece adada ve bölgede barış ve istikrarın yerleşmesini hedefliyoruz.        Kıbrıs türk halkını müktesep haklarının bir başka deyişle egemen eşitliğinin ve eşit uluslararası statüsünün tescil edilmesi ve garanti altına alınması gerekir. Aksi halde çözüm yolunu açacak şartlar hiçbir zaman mümkün olmayacaktır. Cumhurbaşkanı Tatar’ın cenevrede ortaya koyduğu öneri de bu temel üzerine inşa edilmiştir. Uluslararası toplum için kıbrıs konusunda gerçekçi politika zamanı çoktan geldi de geçiyor biler. Altını çizerek bir kez daha vurgulamak isterim, iki devletli çözüm bir müzakere pozisyonu değildir. Rum tarafı şimdi istiyormuş rolü yaptığı ortaklık devletini  önce yıkıp sonra reddetmedi mi.

Yarım asırdır temcit pilavı gibi müzakere masasına getirilen öneriler hangi yaraya merhem oldu. Bu oyalama taktikleri ile türk tartafının zamanla baskılara boyun eğmesini mi bekliyorlar. Türk tarafı hiçbir zaman baskıya boyun eğmez. Kıbrıs türkünün boyun eğmediğinin ve eğmeyeceğinin kanıtı bugün 38 yaşına giren cumhuriyettir. Kıbrıs türkünün egemenliğidir” dedi

Fuat Oktay, Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC olarak çözümün anahtarı gördükleri Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğinin ve eşit uluslararası statüsünün tescil edilmesi önerilerini uluslararası topluma kararlılıkla anlatmaya devam edeceklerini vurguladı..

Konuşmasında Doğu Akdeniz konusuna da değinen Oktay, Doğu Akdeniz’in başta Doğu Akdeniz türkleri olmak üzere tüm bölge halkları için barış istikrar ve işbirliği denizi olması yönünde çalışmayı sürdüreceklerini ifade etti.

Oktay, “Bizler bölgedeki enerji kaynaklarının iki taraf için işbirliği fırsatı olduğunu vurgularken, rum tarafı yine tek yanlı tutumunu takınmış durumda. Rum tarafı bölgede yeniden tek taraflı hidrokarbon çalışmalarına başlayacağını duyuruyor.. Merak etmesinler onları yalnız bırakmayız. Sondaj çalışmalarına kaldığımız yerden devam ederiz. Kimseden çekinmiyoruz. Doğu Akdeniz’de macera arayan karşılığını her şekilde bulur” dedi .

Oktay, Türkiye’nin ve Kıbrıs Türkü’nün Doğu Akdeniz’deki meşru hak ve menfaatlerinin görmezden gelinmesine asla göz yummayacağını vurguladı.

Fuat Oktay, Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne desteğinin devam edeceğini de vurguladı.

“Üreten bir KKTC anlayışıyla yürütülen işbirliğimiz, ekonomik ve kalkınma işbirliği programımızla, ulaştırmadan enerjiye, tarımdan sağlığa, turizmden eğitime her sektöre ayrı ayrı eğiliyoruz” diyen  Oktay, projeleri tamamlayarak ilerlediklerini söyledi.

Oktay, Türkiye’den KKTC’ye gönderilen covid aşıları, e-devlet projesi, alt yapı çalışmaları ve tarım alanı sulama proejelerinden de söz ederek, finansman destekleri ve sektör bazlı projelerin yanı sıra insani ve teknik destek anlamında KKTC’nin yanında olduklarını da ifade etti..BRT

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.