DOLAR 32,4156 0.19%
EURO 35,7329 0.62%
ALTIN 2.323,140,19
BITCOIN 22971372,41%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Oktay:Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni sürdürülebilir bir ekonomiye kavuşturmak için gereken adımları ciddiyetle ve vakit kaybetmeksizin birlikte atmaya kararlıyız
  • Kıbrıs Volkan
  • Türkiye
  • Oktay:Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni sürdürülebilir bir ekonomiye kavuşturmak için gereken adımları ciddiyetle ve vakit kaybetmeksizin birlikte atmaya kararlıyız

Oktay:Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni sürdürülebilir bir ekonomiye kavuşturmak için gereken adımları ciddiyetle ve vakit kaybetmeksizin birlikte atmaya kararlıyız

ABONE OL
31 Mart 2023 19:45
Oktay:Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni sürdürülebilir bir ekonomiye kavuşturmak için gereken adımları ciddiyetle ve vakit kaybetmeksizin birlikte atmaya kararlıyız
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da konuşmasında önemli mesajlar verdi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, protokolün imzalanmasının ardından Başbakan Ünal Üstel ile düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Oktay konuşmasına Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a İngiltere’nin başkenti Londra’da yapılan saldırıyı kınayarak başladı, “Cumhurbaşkanı Sayın Tatar’ın Londra’da karşılaştığı seviyesizlik, tahammülsüzlük Kıbrıs’ta çözümü kangren haline getirmeye çalışan zihniyetin göstergesidir. Sayın Tatar nezdinde Kıbrıs Türklüğü ve Kıbrıs Türk’ünün egemenliği bizim öz meselemizdir” dedi.

Şampiyon Melekler’in kabirlerini ziyaret ettiğini ifade eden Oktay,“Rabbim böyle acıları bizlere tekrar yaşatmasın” dedi.

Oktay konuşmasının devamında protokole ilişkin açıklamalarda bulundu.

Beraberindeki heyetle birlikte, Başbakan Ünal Üstel ve Bakanlarla istişareleri tamamladıklarını ifade eden Oktay, gündemde; 2023 Yılı İktisadi-Mali İşbirliği Anlaşması, altyapı yatırımları ve ekonominin canlandırılması ile ilgili hususlar yer aldığını belirtti.

Oktay, görüşmede Kıbrıs sorununun çözümü ve Maraş açılımına ilişkin gelişmeleri de değerlendirdiklerini söyledi.

Fuat Oktay, “Görüşmelerimiz Türkiye-KKTC işbirliği ve kardeşliğini çok daha ileri boyutlara taşıyacak, çok daha güçlü bir KKTC’yi oluşturacak somut çıktılara vesile olmuştur.Kıbrıs Türk halkının refahı için, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni sürdürülebilir bir ekonomiye kavuşturmak için gereken adımları ciddiyetle ve vakit kaybetmeksizin birlikte atmaya kararlıyız” dedi.

Daha önce başlatılan projelere ilaveten yeni projelerle de KKTC ile omuz omuza yürümeye devam edileceği vurgusu yapan Oktay, “İmza altına aldığımız bu anlaşma, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıs Türk halkına olan desteğinin somut bir nişanesidir” dedi.

Oktay, imzalan anlaşma ile 9 Milyar 500 Milyon Lira tutarındaki mali kaynağı hibe ve kredi şeklinde aktarılacağını söyledi.

Oktay, konut ihtiyacının karşılanması adına “Derinya Sosyal Konut Projesini” başlattıklarını ifade edererek, “kapsamda projenin ilk etabında 552 konut yapımı için 50 milyon lira ödenek tahsis edilmiştir” dedi.

Devam eden yol ve su projelerine de işaret eden Fuat Oktay, Lefkoşa 500 Yataklı Yeni Devlet Hastanesi’ni yapmak için 50 milyon liralık başlangıç ödeneği ile ilk adımı attıklarını da belirtti.

E-KKTC Programı kapsamında toplam 22 proje yürütüldüğüne de değinen Fuat Oktay bu projelerin 15’inin tamamlandığını kaydetti.

Sosyal Sigorta Sistemi uyumlandırmaya yönelik e-KKTC bünesi altında e-Sigorta projesi ile ilgili çalışmalara başlandığını da anlatan Oktay, KKTC’de sigortası olan, KKTC’de yaşayan ve Türkiye’de tedavi olmak isteyen vatandaşların ücret ödemeden tedavi olabilmesinin sağlanacağını söyledi.

Oktay “2023 yılında da e-Devlet ve Veri Merkezi Projesi’ne 200 milyon lira kaynak tahsis ederek KKTC halkının dijital hizmetini büyütmeye devam edeceğiz” vurgusu da yaptı.

Eğitim sektörüne yönelik olarak 700 öğrenci kapasiteli, 7 yıllık eğitim verecek şekilde planlanan 27 dönüm arazi üzerine kurulacak Gazimağusa İlahiyat Koleji Yapım Projesi’ne de kaynak ayrıldığını belirten Oktay, Gazimağusa ve Karpaz başta olmak üzere yeni okulların yapımı, mevcut okulların bakımı ve onarımı için Eğitim ve Öğretim Hizmetlerinin Geliştirilmesi ve Katkı Projesi’ne toplam 103 milyon lira kaynak tahsis ettiklerini söyledi.

Oktay, KKTC Deprem Denetleme Komitesi tarafından yapılan incelemeler sonucunda iyileştirme ihtiyacı tespit edilen 26 okula ilişkin iyileştirme çalışmalarına destek verileceğini belirtti.

Oktay, her yıl olduğu gibi bu yılda genç girişimcilerin ve yeni iş fikirlerinin desteklenmesi için “KKTC Girişimcilik Projesi”ne desteğin sürdüğünü de ifade ederek, “KKTC’nin tarım, kültür ve turizm potansiyelini önemsiyor ve Proje Destekli Hibe Programlarına bu yılda devam ediyoruz” dedi.

Oktay “Kıbrıs Türk vatandaşlarımıza daha kaliteli bir yaşam için sunacağımız hizmetler ve çok sayıda projeyi KKTC makamları ile eşgüdüm halinde hayata geçireceğiz” dedi.

Oktay, Türkiye olarak Kıbrıs Türkü’nün hak ettiği refah seviyesine ulaşması için bugüne kadar hiçbir çabayı esirgemediklerini, bundan sonra da gayretlerini aynı şekilde sürdüreceklerinin altını çizerek, eğitimden sağlığa, barınmadan ulaşıma, sanayiden ticarete her alanda güçlü Türkiye, güçlü KKTC hedeflerine yılmadan emin adımlarla yürüdüklerini kaydetti.

Türkiye’de yaşanan deprem felaketinden etkilenenlere yapılan destekleri KKTC’de depremden etkilenenlere de sağladıklarını belirten Oktay, “Türkiye’den gelen depremzede vatandaşlarımız, önümüzdeki seçimlerde oy kullanabilmek amacıyla 2 Nisan’a kadar geçici olarak ikamet değişikliği yapabilirler.Bu işlemleri gerçekleştirmek için Lefkoşa ve Gazimağusa konsolosluklarımız açık olacaktır” dedi

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, 2023 yılı İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması’nın, KKTC’nin ve iki ülke arasındaki kardeşliğin yükselme zemini olacağını söyledi.

Oktay “Mevcut potansiyelin Türkiye’nin de destekleriyle stratejik atılımlara yönlendirilmesi sonucunda KKTC’nin geleceği çok daha berraktır. Kıbrıs Türkü’nün yaşam kalitesini ve mevcut imkânları yükseltecek iradeye, dirayete ve kudrete sahip olduğunu hepimiz biliyoruz.Ancak Ada’da mevcut statükonun iyileştirilmesi için artık uluslararası toplumun sorumluluğu tartışmasızdır.Uygulanan haksız ambargolara karşı Kuzey Kıbrıs ekonomisinin güçlenmesi için Türkiye elini de gövdesini de taşın altına koyarak finansal katkılar sağlamış; KKTC’nin kalkınma hamlesi için teşviklerle destek vermiştir.Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, haksız kısıtlama ve ambargolara rağmen, siyasal, sosyal ve ekonomik alanlarda önemli mesafeler kat etmiştir. Bu uzun soluklu mücadelede, Türkiye ve KKTC, Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin ekonomik açıdan daha güçlü bir seviyeye gelmesi için her zaman elbirliğiyle, dayanışma içinde çalışmıştır; çalışmaya da devam etmektedir” diye konuştu.

Adada barış ve güvenliğin sağlanmasının sadece turizm açısından değil tüm yatırımlar ve ekonomik kalkınma açısından önem arz ettiğine de işaret eden Oktay, Ada’daki mevcut statükonun devamıyla bunun sağlanamayacağının açık olduğunu vurguladı.

Oktay, “Çözüm, Kıbrıs Türk Halkı’nın egemen eşitliğinin ve eşit uluslararası statüsünün tescil edilmesiyle mümkündür” dedi.

Türkiye’nin, Kıbrıs Türkü’nü hiçbir zaman yalnız bırakmadığını, hak ve çıkarlarını korumak için her türlü çabayı gösterdiğini söyleyen Oktay, Türkiye’nin bundan sonra da gerektiğinde hiçbir fedakârlıktan kaçınmayacağını vurguladı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, imzalanan2023 İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması’nın hayırlı olmasını dileyerek, anlaşmanın hazırlık sürecine katkı veren ve nihai hale getirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.