DOLAR 32,3742 0.17%
EURO 35,0324 -0.2%
ALTIN 2.324,690,24
BITCOIN 2264318-0,41%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Oktay:Türkiye’deki her alandaki kalkınmanın KKTC’de oluşması ve kendi ayakları üzerinde duran ve kendi sanayisini geliştiren bir KKTC yaratılmasını istiyoruz
  • Kıbrıs Volkan
  • Güncel
  • Oktay:Türkiye’deki her alandaki kalkınmanın KKTC’de oluşması ve kendi ayakları üzerinde duran ve kendi sanayisini geliştiren bir KKTC yaratılmasını istiyoruz

Oktay:Türkiye’deki her alandaki kalkınmanın KKTC’de oluşması ve kendi ayakları üzerinde duran ve kendi sanayisini geliştiren bir KKTC yaratılmasını istiyoruz

ABONE OL
09 Kasım 2022 20:38
Oktay:Türkiye’deki her alandaki kalkınmanın KKTC’de oluşması ve kendi ayakları üzerinde duran ve kendi sanayisini geliştiren bir KKTC yaratılmasını istiyoruz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, BRT‘de katıldığı özel yayında Aziz Karaaziz’in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Oktay, KKTC‘de ve BRT‘de bulunmanın ayrı bir güzellik olduğunu ifade ederek, 85 milyonun ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın selamlarını getirdiğini söyledi.

Kıbrıs konusuna değinen Oktay, 2 eşit ve egemen devlet dışında hiçbir çözümün artık masada olmadığını belirterek, Cumhurbaşkanı Tatar‘ın da müktesep hakların teslimi ile alakalı olarak teklifte bulunduğunu, ancak son bir buçuk yılda hiçbir ilerleme olmadığını kaydetti.

“BM’nin kendine hayrı yok. Cumhurbaşkanımız da zaten Dünya 5’ten büyüktür? derken bunu ifade etmiştir” diyen Oktay, “Artık iki farklı halk ve toplumdan değil 2 eşit egemen devletten bahsediyoruz, KKTC‘nin tanınması çağrımız vardır TC bunun için elinden geleni yapmaktadır. Her görüşmede ana gündem maddelerimizden biri KKTC‘dir. Bu hafta da Erdoğan Özbekistan’da bunu dile getirecektir. En azından gözlemci statüsüyle. Bu artarak devam edecektir” dedi.

Kıbrıs konusunda ABD’nin farklı sebeplerle olsa da, güvenliği doğrudan etkileyecek oyunları bölgede oynamasına güvenlik tehditleri oluşturmasına müsaade etmeyeceklerini de ifade eden Oktay, Kıbrıs konusunda da bunun böyle olduğunu belirtti.
TC’nin sonuna kadar güvenlik garantisi verdiğini, bunu ABD, Rum ve Yunanistan’ın da bildiğini dile getiren Fuat Oktay, tehditlerin azim ve kararlılığı artırdığını, buradaki her vatandaşın güvenliği için hiçbir şeyden çekinmediklerini söyledi.

Oktay, “Arzumuz ilgili devletlerin bu gerçeklerin farkına varması ve silahsız bir adanın her iki toplumun yararına olacağını bilerek, politikalarını buna göre belirlemesidir. TC Savunma Sanayisine bakıldığında ne demek istediğimizi anlamamak mümkün değildir” dedi.

Ekonomiye de değinen Fuat Oktay, işbirliği protokolünün yapılmak istenen şeylerin plan ve programlı hali, yol haritası olduğunu anlattı,

Yol haritasına bakıldığını, eğitim, kültür, turizm ve her alanda net projelerin görüldüğünü ifade eden Oktay, bugünkü açılışın da bunun bir göstergesi olduğunu belirtti.

Özellikle projeler bazında tavizsiz bir duruşta olduklarını, tanıtım vtr’lerinde ekonominin tarım, eğitim ve turizme bağlı olduğunu anımsatarak, bu alanlarda çeşitli projeler üzerinde çalıştıklarını söyledi.

TC’de pandemi öncesi seviyeleri yakaladıklarını kaydeden Oktay, çok hızlı bir şekilde ayağa kalktıklarını, bu yıl 50 milyon turist ve 40 milyar dolar turizm gelirini geçtiklerini belirtti. KKTC‘nin buradan pay almamasının söz konusu olmadığını, kendi ayakları üzerinde duran, üreten ve ürettiğini ihraç eden bir KKTC istediklerini ve burada kararlı olduklarını söyleyen Oktay, TC turizminden pay alma konusunda ciddi çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

Fuat Oktay, tarımda da var olan bir potansiyel olduğunu ancak bunun kullanılamadığını anımsatarak, sulama ile ürün çeşitliğine gitme fırsatı yaratıldığını dile getirdi.

Önce Güzelyurt’a verilen sözün yerine getirildiğini, bunun Mesarya’ya gidecek kısmın bir ayağı olduğunu anlatan Oktay, Mesarya’yla ilgili yatırımın bütçesinin hazırlandığını, bunun bir an önce hayata geçirileceğini belirtti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, yerli ve milli araç projesi ‘TOGG’un rekabetçi bir ürün olacağını, sektöre tam zamanında girdiklerini, KKTC‘nin buradan ARGE anlamında pay alması gerektiğini de söyledi.

Oktay, burada bir ileri teknoloji merkezi oluşturulabileceğini, Türkiye’deki her alandaki kalkınmanın KKTC‘de oluşması ve kendi ayakları üzerinde duran ve kendi sanayisini geliştiren bir KKTC yaratılmasını istediklerini belirtti.

“Refahı artan ve kendi ayakları üzerinde duran bir KKTC, en büyük arzumuzdur. Ama bu da içeriden olur, dışarıdan zorlama ile bu olmaz. Seçimler var ve seçimlerde her grup bunu konuşmalı, buna odaklanmalıdır” diyen Oktay, kadın girişimcilerin bu açıdan muhteşem olduklarını, kadınların hazır ve motive olduklarını kaydetti.

Planlanan projelerin hayata geçirilmesi için bir gün bile kaybedilemeyeceğini kaydeden Oktay, bunun çocukların geleceğinden alındığını sözlerine ekledi.
BRT

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.