DOLAR 32,5584 0.12%
EURO 34,6827 0.03%
ALTIN 2.417,10-0,63
BITCOIN 21674680,25%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Özersay; Garanti anlaşması olmazsa olmazımızdır

Özersay; Garanti anlaşması olmazsa olmazımızdır

ABONE OL
23 Temmuz 2018 15:17
Özersay; Garanti anlaşması olmazsa olmazımızdır
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret   Özersay, Londra’da yaptığı açıklamada  “1974’ün öncesi Kıbrıs Türkü için karanlık günlerdir. Böyle bir harekatın yapılabilmiş olmasının en önemli sebeplerinden bir tanesi aslında 1960 yılında yapılmış olan Garanti Antlaşması’dır.” dedi.
Böylesine bir hukuki zeminin eksikliği halinde Türkiye’nin ya bu harekatı yapamayacağını ya da yaptığında uluslararası toplumdan alacağı tepkinin çok daha farklı olacağını vurgulayan Özersay, “O nedenle, bundan sonrasına ilişkin olarak da Kıbrıs Türkü açısından Garanti Antlaşması bir biçimde bir garanti sistemi, olmazsa olmazdır. Bu onun göstergesidir. 1974’ün kendisinden bahsederken sanki Kıbrıs’ta hiçbir şey yokken Türkiye böyle bir müdahale yapmış gibi davranılması doğru değildir. Onun çok kısa süre öncesinde Kıbrıs’ta bir darbe olmuştur, üstelik bir başka ülkenin, Yunanistan’ın Kıbrıs’ta yaptırdığı bir darbe vardır.” şeklinde konuştu.
Özersay, harekatın yıl dönümünde tam da Londra’dayken, “İngiliz hükümetinin 1974’te uluslararası hukuktan kaynaklanan sorumluluklarını yerine getirmemiş olduğunun” hatırlanması gerektiğini söyledi.
KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Türkiye Cumhuriyeti yetkililerinin böyle bir müdahaleye kalkışmadan önce İngiliz hükümetiyle istişare ettiklerini hatırlatarak, şöyle devam etti:
“Zaten anlaşma da bunu gerektiriyordu. Keşke İngiliz hükümeti o dönemde sorumluluğunu yerine getirseydi de o müdahalenin çok daha az bir zararla, hasarla yapılmasını mümkün kılsaydı. Kıbrıs’ta gerçekten sağlıklı bir durum ortaya çıkabilseydi çok daha farklı şekillerde ama bugün böyle bir müdahale yapılabildiği için Kıbrıs Türkü ortadan kalkma, varlığını tehdit eden tehlikeyle karşı karşıya kalma durumunu bertaraf edebilmiştir. Kendi güvenliğini sağlayabilmiş ve Kıbrıs’ın kuzeyinde kendine ait kurumlarından oluşan bir devlet yapılanmasını da ortaya çıkarabilmiştir. Bu, hem Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası yükümlülüklerine sadık kalmasıyla hem de Kıbrıs Türkü’ne verdiği önemle ilgilidir. Aynı zamanda bunu sağlayan 1963’ten 1974’e kadar 11 yıl boyunca Kıbrıs Türkü’nün de hiçbir şeyi olmadan orada direnmeyi başarabilmesidir. Önümüzdeki dönemde bütün bunlardan ders almamız gerekir.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.