DOLAR 32,3830 0.19%
EURO 35,0919 -0.01%
ALTIN 2.325,040,25
BITCOIN %
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Özersay;        Kıbrıs’ta federasyon şartları yok

Özersay; Kıbrıs’ta federasyon şartları yok

ABONE OL
20 Kasım 2019 02:51
Özersay;        Kıbrıs’ta federasyon şartları yok
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NACAK GAZETESİ- Kıbrıs Türk halkının haklı sesinin uluslararası alanda tanınmasını sağlamak, Türkiye ile ilişkileri geliştirecek somut adımlar atmak amacıyla çalışmalar yaptıklarını söyleyen Başbakan Yardımcısı Kudret Özersay, Kıbrıs sorunu paralelinde bununla doğrudan ilişkili birçok konu olduğunu ifade etti.
Meclis’te konuşan Özersay, hükümetin Kıbrıs konusunda belirlediği bir politika olduğunu, muhataplarına ve temas halinde oldukları herkese bunların anlatılacağını belirtti. Özersay, 50 yılı aşan bir süre zarfında esas alınan iki kesimli, iki devletli federal yaklaşımın değerlendirildiğini ancak geçen bu kadar zaman sonrasında, Kıbrıs’ta federasyonun şartları bulunmadığının görülmesi ve daha farklı modellerin tartışılması gerektiğini ortaya koyan bir duruşları olduğunu kaydetti.
İki tarafın da rızasına dayalı daha gerçekçi modellerin tartışılması gerektiğini ifade eden Özersay, perspektiflerini milletvekillerine aktardı. Doğal gaz konusunda Kıbrıs adası etrafındaki zenginliklerin, hakça paylaşılması, birlikte çıkarılması kullanılması ve paylaşılması gerektiğini savunan bir duruşları olduğunu belirten Özersay, bu konuda Cumhurbaşkanlığı ile yapılan işbirliği ve hazırlanan öneri taslağını anımsattı.
Özersay, Kıbrıs Rum tarafının, çok sayıda ön şarta bezenmiş olan önerisine rağmen, Kıbrıs Türk tarafının önerisinin çok daha gerçekçi olduğunu ve uluslararası alanda anlatılması gerektiğini söyledi.
Kudret Özersay, Dışişleri Bakanlığı’nın birimleri dışında bu alanda çalışacak başka bir birime ihtiyaç olduğunu, bu konuda kendi içerinde bir çalışma yaptıklarını kaydetti.
Maraş konusuna da değinen Özersay, bugüne kadar yapılan çalışmaları ve envanter çalışması bağlamında tamamlanan raporlar olduğunu söyledi. Maraş konusunda gelecek dönemde yapılacak çalışmalar hakkında da bilgi veren Özersay, Maraş konusunda sadece içeride uygulayan, adım atan değil, uluslararası alanda da bunun iyi anlamasını sağlayacak bir çalışma yapmayı planladıklarını kaydetti.
Özersay, Avrupa Konseyi bünyesinde, insan hakları düzeyinde bazı süreçler bulunduğunu, bu süreçlerin doğru ilerlemesi ve Kıbrıs Türklerinin doğru algılanması için çalışmalar yapıldığını, hukukçular ile işbirliği içinde çalışıldığını ifade etti. Özersay, bu çalışmaların özellikle Strazburg temsilciliği üzerinden sürdürüldüğünü söyledi.
Dış temsilcilikle ilgili bazı sıkıntılar yaşandığını, geçen dönem bazı temsilcilerin boş kaldığını, bunun sebebinin de bakanlığa uzun süre diplomat alınmaması olduğunu belirten Özersay, bu eksikliklerin tamamlandığını ancak sıkıntılar yaşandığını söyledi. Özersay, yeni başlatılan bir süreç olduğunu ve bunun 2020 başında tamamlanacağına işaret ederek, temsilciliklerin, tamamı Dışişleri Bakanlığı içinde olmak üzere, doldurulacağını kaydetti.
Hellimin tescili gibi konularda Maliye Bakanlığı’ndan gelecek dönem için kendilerine daha fazla bir bütçe ayırmasını isteyeceklerini ifade eden Özersay, TBMM içinde Dışişleri Komisyonu bulunduğunu ve bunun son derece önemli olduğunu; başkan ve üyelerin çok önemli temasları olduğunu anlattı.
Özersay, ülke olarak Türkiye ilişkilerde bir takım sıkıntılar olduğunu, bunun aşılabilmesi için işbirliğinin daha da arttırılması gerektiğini ve benzeri platformda varlıklarının arttırılması gerektiğini söyledi.
“Kıbrıs Rum tarafı bize karşı olumsuz tavrını arttırmış durumdadır” diyen Özersay, kendilerinin de buna karşı bazı tedbirler aldıklarını ve 2020’den itibaren bunların arttırılacağını kaydetti.
Bu tedbirlere örnekler veren Özersay, ülkeye gelen yabancı gemilerin engellenmeye çalışıldığını ve kendilerinin de bazı uluslararası kuruluşlarla temasa geçtiklerini söyledi. Özersay, bunun önünü alan bir takım adımlar atma kararlılığında olduklarını anlattı.
Sanat, turizm, sivil toplum hareketleri gibi bir çok alanda yapılan engellemeler olduğuna değinen Özersay, özellikle ara bölgede Kıbrıslı Türklerin adına kayıtlı taşınmaz mallarda tarımsal faaliyet yapmalarını engelleme girişimleri konusunda bir takım önlemler aldıklarını ve girişimler başlattıklarını söyledi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.