DOLAR 32,5499 0%
EURO 34,8358 -0.11%
ALTIN 2.439,590,41
BITCOIN 2113047-2,65%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Özersay;   KKTC yaşamaya devam edecek

Özersay; KKTC yaşamaya devam edecek

ABONE OL
04 Temmuz 2018 19:34
Özersay;   KKTC yaşamaya devam edecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Özersay: 50 yıldır Kıbrıslı Türkler mevcut sorunla yaşamaya devam ettiği gibi, KKTC  de yaşamaya,

Kıbrıslı Türkler de Ada’da varlığını sürdürmeye devam edecek

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Kudret Özersay, katıldığı bir etkinlikte  Kıbrıs sorunu ve 50 yıllık müzakere sürecini hem teorik/akademik hem de halk ağzıyla olmak üzere iki şekilde anlattı.
Teorik/akademik olarak Kıbrıs sorununun kendine özgü değil, “donmuş etnik uyuşmazlık” şeklinde olduğunu, aynı zamanda uluslararası bir uyuşmazlık olduğunu söyleyen Özersay, 1960’taki ortaklık cumhuriyetinin bir anayasayla, dışarıdan garanti altına alınmış ve uluslararası bir denge gözetilerek kurulduğunu söyledi.
Ortada tıkanmış bir yapı olduğunu kaydeden Özersay, bir sorunun çözüme kavuşabilmesinin öncelikle mevcut statükonun tarafları rahatsız edip etmediğine bakılmasıyla mümkün olabileceğine işaret etti.
“LİMON”
Buna bağlı olarak, Kıbrıs sorununu ağaçta olgunlaşmayı bekleyen bir limona benzeterek, statükonun rahatsız edici unsurlarından yoksun olmasında dolayı, 50 yılda ihtiyaç duyulan adımlar atılmaması sebebiyle, limonun olgunlaşmadan çürüme dönemine geçtiğini ifade etti.
Özersay, halk ağzıyla Kıbrıs sorununun ne olduğuna bakıldığında 1960 yılında “gönülsüz bir evlilik” yaşandığını, 3 yıl sonra şiddetli geçimsizlik nedeniyle tarafların evlerini ayırdıklarını, fakat boşanmanın gerçekleşmediğini söyledi.
Şimdi, uluslararası toplumun 1960’ta yapılan evliliğin halen devam ettiğini zannettiğini, fakat 50 yıldır ayrılığın sürdüğünü, Kıbrıs Türk tarafının bir kez daha evlenmeyi düşündüğünü, fakat Rum tarafının tekrar evlenmeyi kabul etmeyip “eski evliliğe geri dön” dediğini belirtti.
50 yıldır Kıbrıslı Türklerin mevcut sorunla yaşamaya devam ettiği gibi, KKTC’nin de yaşamaya, Kıbrıslı Türkler’in de Ada’da varlığını sürdürmeye devam edeceğini söyleyen Özersay, Kıbrıslı Türklerin var olmasının başkası tarafından yönetilmekle değil, kendi kendini yönetmesiyle mümkün olacağını ifade etti.
Azerbaycan’daki işgal sorunuyla KKTC’deki durumu benzeştirip “bahane yaratanlar” olduğunu kaydeden Özersay, Kıbrıs’taki müdahalenin uluslararası bir anlaşmaya dayandığını ve hiçbir şekilde iki konunun mukayese kaldırmadığını, arada dağlar kadar fark olduğunu belirtti.
Özersay, iki konunun birbiriyle karşılaştırılmasına siyasiler kadar eğitimcilerin de müsaade etmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.