DOLAR 32,5968 0.25%
EURO 34,8019 0.38%
ALTIN 2.403,66-1,18
BITCOIN 21581880,29%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

PEO ve DEV-İŞ ortak açıklama yaptı;   “Kıbrıs askersizleştirilmeli”

PEO ve DEV-İŞ ortak açıklama yaptı; “Kıbrıs askersizleştirilmeli”

ABONE OL
05 Nisan 2018 13:26
PEO ve DEV-İŞ ortak açıklama yaptı;   “Kıbrıs askersizleştirilmeli”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

DEV-İŞ ve PEO, Derinya ve Aplıç kapılarının mümkün olan en kısa sürede açılmasını talep ederek, iki lidere de bugüne kadar sağlanan görüş birliklerini koruyarak, yaratıcı bir yaklaşımla müzakere süreci yönünde birlikte ilerlemeleri çağrısında bulundu.
DEV-İŞ ve PEO Yürütme Kurulları, PEO Merkezi’nde bir araya geldi.
DEV-İŞ’ten yapılan açıklamaya göre görüşmede, 2017 yılı için üzerinde anlaştıkları ortak faaliyetler programının yaşama geçiriliş sürecinin değerlendirmesi yapıldı ve 2018 yılı ortak faaliyetler programının çerçevesi üzerine anlaşıldı.
Açıklamada, PEO ve DEV-İŞ’in, Kıbrıs sorununun çözümünün, ülkenin ve halkın yeniden birleşmesinin en önemli ortak öncelik ve acil gereksinim olmaya devam ettiği görüşünde olduğu belirtildi.
Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“PEO ve DEV-İŞ görüşmelerin kesintiye uğramış olmasından duydukları üzüntü ve endişeyi ifade etmektedirler. Kıbrıs sorununun bugün içinde bulunduğu durgunluk sadece verimsiz değil, aynı zamanda çok tehlikelidir ve bu çıkmazdan Kıbrıs halkının tümü zarar görmektedir.
İki örgüt, iki lidere de gereğini yapıp, bugüne kadar sağlanan görüş birliklerini koruyarak, yaratıcı bir yaklaşımla müzakere süreci yönünde birlikte ilerlemeleri çağrısında bulunmaktadırlar. Kıbrıs’ı yeniden birleştirecek; askersizleştirecek, özgür, bağımsız ve bütün Kıbrıslıların ortak vatanı kılacak bir çözüm için ve iki toplum arasında anlaşmaya varılması için tek yol toplumlararası görüşmelerdir. İki örgüt, BM’nin ilgili kararlarında yer aldığı şekilde iki toplumun siyasi eşitliğinin ve tek egemenliğin, tek vatandaşlığın ve tek uluslararası kimliğin olacağı iki bölgeli iki toplumlu federasyon çözümü çabasına istikrarlı bir biçimde bağlı kalmaya devam etmektedirler. Kıbrıs halkı Kıbrıs sorununun çözümü ve ülkemizin yeniden birleşmesiyle, birleşik bir ekonomi çerçevesinde, Kıbrıslırum-Kıbrıslıtürk, tüm çalışanlar için birleşik çalışma koşulları ve birleşik bir çalışma ilişkileri sistemiyle barış ve güvenlik koşullarında genel ilerleme için çalışabilecektir.”
Kıbrıs’ın “münhasır ekonomik bölgesindeki” enerji kaynaklarının Kıbrıs sorununa ülkeyi yeniden birleştirecek, egemenliğini ve bağımsızlığını güçlendirecek bir çözüme ulaşmak için katalizör olarak değerlendirilmesi gerektiği kaydedilen açıklamada, Birleşik Federal Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bütün yurttaşlarının bu zenginliğin değerlendirilmesiyle sağlanacak sosyal refahtan adil ve eşit bir biçimde yararlanması gerekliliği üzerinde duruldu.
Her iki örgüt de Derinya ve Aplıç kapılarının mümkün olan en kısa sürede açılmasını talep etti.
Açıklamada, 2017 yılında yaşama geçirilen ortak faaliyetler programıyla ilgili olarak, iki örgütün çok sayıda etkinliği başarıyla yaşama geçirdiği değerlendirmesi yapılarak, bazı etkinliklere yer verildi.
Her iki tarafta da yaşama geçirilecek olan 2018 yılı faaliyetler programı şunları içeriyor:
“8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle çeşitli etkinliklerin organizasyonu, Kavazoğlu ve Mişaulis’in anısına yapılacak etkinliklere katılım, 1 Mayıs İşçi Bayramı ortak kutlaması, 1948 Büyük Grev mücadelelerinin 70. Yılı onuruna ortak etkinlikler, mücadele eden halklarla enternasyonalist dayanışmayı ifade eden etkinlikler.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.