DOLAR 32,5659 0.06%
EURO 34,9800 0.32%
ALTIN 2.418,69-0,17
BITCOIN 2096862-3,39%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Prodromu;      Türkiye sondaj faaliyetlerine son vermeli

Prodromu; Türkiye sondaj faaliyetlerine son vermeli

ABONE OL
23 Temmuz 2019 06:33
Prodromu;      Türkiye sondaj faaliyetlerine son vermeli
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NACAK GAZETESİ- Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Ağustos ayının ilk yarısında gerçekleşmesi planlanan baş başa görüşmesinin, gayrı resmî ve bütün konuların serbestçe görüşülebilmesi için gündemi açık olacağı haber verildi.
Fileleftheros “Yüz Yüze görüşmede Her Şeyi Konuşacaklar… İki Liderin 15 Ağustos’tan Önceki Randevusu Bundan Sonrası Açısından Belirleyici Olacak” başlıklı manşet haberinde liderler görüşmesinden, hem Kıbrıs sorunundaki çıkmazı kaldırmak ve müzakerelerin başlamasına dönük yeni bir çaba doğması perspektifi, hem de gayrı resmî beşli konferans için ön şartlar olup olmadığının ortaya çıkacağını yazdı.
Habere göre Rum Sözcü Prodromos Prodromu açıklamasında, Ağustos ortalarından önce gerçekleşmesi beklenen Akıncı-Anastasiadis görüşmesinde, müzakerelerin yeniden başlaması, bunun paralelinde de Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine son vermesi yönünde çaba harcanacağını söyledi.
Prodromu, Akıncı-Anastasiadis görüşmesine dair somut bir şey var mı sorusuna karşılık “Sayın Akıncı’nın tarafıyla uzlaşı sağlandı. Başkan ile Kıbrıslı Türk liderin Ağustos ayı ortasından önce görüşecek” yanıtını verdi.
Prodromos Prodromu şöyle devam etti:
“Başkanın arzusu, müzakerelerin yeniden başlamasına ulaşabilmemiz için serbestçe konuşabilmeleri, bütün konuların üzerinden geçilmesidir. Bunun da Türkiye’nin meydan okumaları veya yasadışı müdahaleleri olmadan, uygun bir ortamda olması gerekir. Crans Montana’da vardığımız noktadan başlayarak, 6 parametreye de atıf yapılan Guterres Çerçevesi’nin sağlayabileceği kesin yardımla, AB ilke ve kurallarının da geçerli olacağı ve güvenlik meselelerini de dikkate alacak genel kapsamlı bir anlaşmaya varmamız lazım”
Liderler görüşmesinde BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Geçici Özel Danışmanı Jane Holl Lute’un da hazır bulunup bulunmayacağı sorusuna karşılık Prodromu, bunun henüz netleşmediğini belirterek “Önemli olan irade olmasıdır. Şu anda Kıbrıs Türk tarafında da irade var. Görüşmenin Kıbrıs sorununun gerçek meselelerini kapsamasını, oyalama veya geciktirme unsuru olabilecek başka konular karıştırılmamasını umarım” dedi.
“Taraflardan biri meydan okurken, hak ihlalinde bulunur ve gerilim yaratırken müzakere olamayacağı” genel geçer mantığına işaret eden Prodromu, bu ön şartın liderler görüşmesi mi yoksa müzakerelerin başlamasıyla mı ilgili olduğu soruya karşılık “özlü olması gereken müzakereler uygun ortam gerektirir. Gayrı resmî görüşmede, müzakerelerin yeniden başlaması ve bu tahrikkar faaliyetlerin durması için paralel çaba harcanacak” dedi.
Prodromu, TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın, müzakerelerin koptuğu yerden başlamaması gerektiğine ilişkin soruyu yanıtında, çeşitli istikametlerden sürekli açıklamalar işitildiğini söyledi. “Bizim tarafın isteği, kaydedilen ilerlemenin değerlendirilmesi, tekrar baştan başlamamamız ve elbette müzakerelerin BM çerçevesinden çıkartılması için yapıldığını işittiğimiz yeltenmelerden kaçınılması için müzakerelerin (Crans Montana’da) ulaştığı noktadan başlamasıdır” ifadelerini kullandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.