DOLAR 32,5685 -0.01%
EURO 34,9580 0.13%
ALTIN 2.430,520,03
BITCOIN 2164507-0,55%
Lefkoşa
°

04:36

İMSAK'A KALAN SÜRE

Prof. Dr. Kumbaroğlu;  Boru hattı KKTC üzerinden inşa edilmeli

Prof. Dr. Kumbaroğlu; Boru hattı KKTC üzerinden inşa edilmeli

ABONE OL
01 Mart 2019 11:42
Prof. Dr. Kumbaroğlu;  Boru hattı KKTC üzerinden inşa edilmeli
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NACAK GAZETESİ- Doğu Akdeniz’in en büyük enerji sahalarından biri olan İsrail’in Leviathan sahasından çıkacak doğalgazın hangi ülkeler üzerinden Avrupa’ya uzanacağı sorusu bölgedeki tüm denklemi doğrudan etkilemeye devam ederken, ABD Başkanı Trump’ın damadı ve üst düzey danışmanı Jared Kushner’ın Ankara ziyareti enerji dünyasını da hareketlendirdi.
Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve üst düzey danışmanı Jared Kushner’ın Ankara ziyaretini değerlendirdi.
Boğaziçi Üniversitesi ve ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü’nde ders veren ve çalışmalar da yürüten Kumbaroğlu’na göre, Kushner’in Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edilmesi, Türkiye-İsrail ilişkileri açısından da yeni bir dönemi beraberinde getirebilir.
Gürkan Kumbaroğlu, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edilen Kushner’in temaslarının Filistin-İsrail meselesi, Suriye’deki son durum gibi konuların yanı sıra Türkiye-İsrail ilişkilerini de doğrudan etkileyebileceği görüşünde.
“Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Afrodit sahasından çıkan gazı Mısır’daki sıvılaştırma tesislerine taşıyacak bir boru hattı inşası için Mısır’la Eylül ayında vardığı anlaşmayı iki hafta önce Meclis’ten geçirdi” diyen Kumbaroğlu, bir kısmı İsrail münhasır ekonomik bölgesi içinde bulunan Afrodit sahası gazı için İsrail’i dışlayan Güney Kıbrıs-Mısır anlaşmasının Akdeniz’de dengeleri Türkiye lehine çevirebileceğini savundu. Kumbaroğlu, “Afrodit sahasındaki gazın Mısır’a taşınarak burada sıvılaştırılıp tankerlerle Avrupa’ya taşınma planı her şeyden önce İsrail’in Leviathan sahasından doğrudan Yunanistan’a ulaşacak açık deniz boru hattı projesine bir darbe.” ifadesini kullandı.
“Afrodit gazının Mısır’a götürülmesi bu projenin bir başka bahara kaldığının göstergesi” şeklinde konuşan Kumbaroğlu, “Bu durum Leviathan gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınmasına yönelik çalışmalara ivme kazandıracak, Türkiye ve KKTC için önemli bir gelişme” dedi.
Kumbaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kushner ve ailesi, İsrail Başbakanı Netanyahu ile oldukça yakın ilişkilere sahip. Kushner’in çantasında Filistin devletinin kurulmasına yönelik açılım bulunması Ortadoğu’da barış sürecine çok önemli bir katkı getirmekle kalmayacak. Bu süreç aynı zamanda Türkiye ve İsrail’in stratejik ortaklığına güç verecek ve Leviathan sahasından Türkiye’ye uzanacak boru hattının inşasını gündeme getirecek. Boru hattının KKTC üzerinden inşası en ekonomik seçenek ki bu durum KKTC’nin enerji sorununa çözüm olacağı gibi KKTC’yi Akdeniz’de enerji üssü haline getirir. Leviathan-Türkiye boru hattı Doğu Akdeniz için barışın da güvencesi olur, Akdeniz’de Türkiye-ABD-İsrail stratejik işbirliğini kalıcı kılar.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.