* Saipem 12000 isimli sondaj gemisinin, Rum Yönetimi’nin tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölge”deki 6’ncı parselde, “Kalypso” hedefinde ENI ve TOTAL şirketleri hesabına bugün sondaja başlayacağı, Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait gemilerin de bölgede dolaştığı bildirildi
y Rum sözcü Hristodulidis ise yaptığı açıklamada “enerji planlarından vazgeçmeyeceklerini” belirtirken, şöyle dedi; “Türkiye’ye en iyi cevap bütün enerji şirketlerinin Kıbrıs MEB’i içerisinde bulunmasıdır. Bu en büyük siyasi ve ekonomik güven oyu göstergesidir”
Saipem 12000 isimli sondaj gemisinin, Rum yönetiminin tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölge”deki 6’ncı parselde, “Kalypso” hedefinde ENI ve TOTAL şirketleri hesabına sondaja hazırlandığı ve sondaja büyük olasılıkla bugün başlayacağı haber verildi.
Sondajın ilk aşaması için gereken ekipmanın ve personelin Saipem 12000’e taşınması için 3 destek gemisi ile bu sondaj çalışmasına katkı koyan Inear şirketine ait AW 139 tipi iki helikopterin son 24 saattir Limasol hava ve deniz limanları ile sondaj gemisi arasında mekik dokuduğu haber verildi.
Rum gazeteleri, bu hazırlıklar devam ederken Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait gemilerin bölgede dolaştığını; Saipem 12000 için ilan edilen 500 metre çapındaki güvenlik alanını ihlal etmeyip gerginliğe yol açacak herhangi bir eylemde bulunmadığını aktardı.
Fileleftheros “Tekrarlanan Sahne… Türkler Kıbrıs MEB’i İçerisinde İzliyor ve Meydan Okuyor… Şirketler Sorunsuz Devam Ediyor” başlık ve spotlarıyla manşete çektiği haberinde, en az üç Türk gemisinin Kıbrıs’ın güneyi ile sondaj gemisinin bulunduğu alan içerisinde, “hiçbir taciz veya olay çıkarmadan dolaştığına dikkat çekti. Türkiye’nin, daha önceki sondaj çalışmaları sırasında da benzer davranışta bulunduğunu hatırlattı.
Türkiye’nin önceki gün Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisini bölgeye göndereceğini, basın aracılığıyla açıkladığını ancak detay vermediğini yazan gazete, Barbaros’un, Salı akşamı Silifke Limanı’ndan çıktığını ancak Saipem 12000’e destek verecek gemilerin Limasol Limanı’ndan çıkış yapmasıyla birlikte (Barbaros’un) yoluna devam etmeyip geri döndüğünü yazdı.
Gazete, Türkiye’nin Barbaros için herhangi bir navteks ilan etmediğini ancak önümüzdeki günlerde bölgede görülmesinin beklendiğini kaydetti, ikinci modern sismografi gemisinin ise şu anda Karadeniz’de bulunduğunu belirtti. Türkiye’nin satın aldığı Deepsea Metro II isimli sondaj platformunun ise şu anda İstanbul’a gitmek üzere Ege denizinde, Boğazlar’a doğru seyrettiğini de ekledi.
Rum yönetiminin Türkiye ile siyasi düzeyde çatışmaya girmekten kaçındığını çünkü “Türkiye’nin, Rum yönetimini korkutarak doğal gaz ile ilgili çalışmalarını durdurmasını sağlamak ve müdahil şirketlerin, hazırlandıkları sondaj programlarını ertelemelerini sağlamaya çalıştığı” iddiasında bulunan gazete “Türkiye’nin Ege’de yaptığı gibi Doğu Akdeniz’de de gri bölgeler oluşturmaya çalıştığını” savundu.
Gazete, dün öğleden sonra da Inear’a ait Agusta Westlant 139 tipi iki helikopterin Larnaka havaalanından Saipem 12000’in helikopter pistine personel taşıdığını, sondaja bugün veya sonraki gün başlanmasının hedeflendiğini belirtti.
“KALYPSO DAHA BÜYÜK”
Politis “Kalypso… Afrodit’ten Daha Büyük” başlıklı haberinde, olasılık yüzdesi 25-30 olarak gösterilen “en iyi senaryo” gerçekleşir ise Saipem 12000’in önümüzdeki günler içerisinde sondaja başlaması beklenen 6’ncı parseldeki “Kalypso” hedefindeki yatağın, 12’nci parseldeki “Afrodit” yatağından (4,2 trilyon metreküp) daha büyük olacağını haber verdi. .
LAKKOTRİPİS
Türk Deniz Kuvvetleri’ne bağlı üç geminin bölgede serbest dolaştığını ancak herhangi bir taciz veya ihlalde bulunmadığını vurgulayan gazete, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in “Türk tahriklerine odaklanmıyor, kendi enerji planlarımızı ileri götürüyoruz” dediğini yazdı.
Habere göre Lakkotripis “Türk tarafının sıklıkla, gittikçe daha büyük bölgeleri kapsayan Navteks’ler ilan ettiğini görüyoruz” dedi ve özetle şunları savundu:
“ Saipem 12000 bölgede sabitlenmiş bulunduğundan, gemi seyirleri açısından büyük riskler taşır. Durumu soğukkanlılıkla izliyoruz. Tekrar ediyorum, en iyi cevap, enerji projelerimizi uygulamaya devam etmektir.”
Saipem 12000’in yarın veya sonraki gün başlayacağı sondaj çalışmasının yaklaşık 35 gün süreceğini, ardından sondaj gemisinin 3’üncü parsele geçeceğini söyleyen Lakkotripis, 2018’in ikinci yarısında da Exxen Mobil tarafından 10’uncu parselde iki sondaj daha yapılacağını söyledi.
******
GÜNDEM
26 Aralık 2024SPOR
26 Aralık 2024GÜNDEM
26 Aralık 2024SPOR
26 Aralık 2024SPOR
26 Aralık 2024GÜNDEM
26 Aralık 2024GÜNDEM
26 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.