DOLAR 32,3783 0.16%
EURO 34,9945 -0.29%
ALTIN 2.324,210,22
BITCOIN %
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Rum tarafı alarma girdi

Rum tarafı alarma girdi

ABONE OL
11 Temmuz 2018 19:49
Rum tarafı alarma girdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rum yönetimi, Kıbrıs’taki BM Barış Gücü’nün (UNFICYP) görev süresiyle ilgili karar alınması öncesinde “alarma” girdi. Rum Yönetimi “Kıbrıs’taki Barış Gücü ile ilgili yapılacak herhangi bir değişiklik, Kıbrıs sorunundaki kuluçka evresinde bulunan yeni çözüm çabasını havaya uçurur” iddiasını yaymak amacıyla Ada içinde ve dışında temaslar başlattı.
Bu çerçevede, Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis,  Güvenlik Konseyi Daimi Üyesi 5 ülkenin Güney’deki büyükelçileriyle temaslara başladı. DİSİ Başkanı Averof Neofitu ABD  ve Rusya büyükelçileri ile görüştü. Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis de Güvenlik Konseyi’nin her karar onaylaması öncesinde yaptığı gibi, New York’a gitti.
Fileleftheros, “UNFICYP İçin Alarmda… Lefkoşa, Görev Süresinin Yenilenmesi Öncesinde Olumsuz Sürprizleri Engellemek İçin Harekete Geçti” başlıklı haberinde, Genel Sekreter Antonio Guterres’in Güvenlik Konseyi üyelerine verilen gayrı resmi raporunda, UNFICYP’in Ada’daki  istikrarın idamesindeki rolüyle ilgili ifadesinin, Rum Yönetimi’nin bu çabasındaki söylemini güçlendirmekte olduğunu belirtti.
Rum yetkililerin, Ada içinde ve dışındaki bütün temaslarında “şu anda UNFICYP konusunda ortaya çıkacak herhangi bir mesele, Kıbrıs sorununda kuluçka aşamasında bulunan  yeni çabayı havaya uçuracak” tezini ortaya koyduklarına dikkat çekilen haberde Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in de, Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’in de bu mesajı aktaracağına vurgu yapıldı.
Gazete, çeşitli çevrelerin ABD’nin, tasarruf maksadıyla barış misyonlarında kesinti yapma ısrarı nedeniyle UNFICYP’in tamamen tasfiye edilme riski altında olmadığına işaret ettiklerini belirtti, ancak yine de BM Güvenlik Konseyi’nin nihai kararı ve  görev süresini uzatma kararını benimsemesinden önce, ortaya ne çıkacağının kesin olmadığını, bu nedenle Rum Yönetimi’nin hareketliliğinden vazgeçmediğini yazdı.
Habere göre, DİSİ Başkanı Neofitu, dün ABD ve Rusya’nın Güney Kıbrıs’taki büyükelçileri ile ayrı ayrı görüştü, ardından basına,  “muhataplarına, Kıbrıs’taki Barış Gücü’yle ilgili herhangi bir değişikliğin Kıbrıs sorunundaki muhtemel gelişmeler öncesinde iyi olmayacağı” tezini ilettiğini açıkladı.
Neofitu, “Her ikisine de, UNFICYP’in görev süresinin yenilenmesi hakkında bugünkü düzeni etkileyecek, bugünkü dengeleri bozacak herhangi bir karar Kıbrıs sorunundaki muhtemel gelişmeler ve Genel Sekreter’in temsilcisi Jane Holl Lute’un gelişi öncesinde iyi olmayacak tezini ilettiğini” söyledi.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.