DOLAR 32,4965 -0.18%
EURO 34,7635 -0.31%
ALTIN 2.424,83-0,20
BITCOIN 21585040,36%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Rum Ulusal Konseyi;   Müzakereler yeniden başlayamaz

Rum Ulusal Konseyi; Müzakereler yeniden başlayamaz

ABONE OL
13 Mayıs 2019 08:34
Rum Ulusal Konseyi;   Müzakereler yeniden başlayamaz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NACAK GAZETESİ- Rum Ulusal Konseyi’nde yer alan Rum siyasi partileri yaptıkları ortak açıklamada “Türkiye’ye baskı ve yaptırım yapılması” yönünde çağrıda bulunurken, “Türkiye’nin faaliyetleri son bulmadan Kıbrıs sorununun çözüm prosedürünün yeniden başlaması çabasının devamı için uygun koşullar yaratılmaz” denildi.
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Fatih sondaj gemisinin Doğu Akdeniz’e gelerek sondaja hazırlanmasına karşılık uluslararası toplumun, özellikle de Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını sağlama ve diğer hukuki yaptırım girişimleri hakkında bilgi vermek üzere Rum Ulusal Konseyi’ni olağanüstü topladı.
Konsey toplantısında, Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri nedeniyle Türkiye’nin kınandığı ortak açıklamada–Rum Ulusal Konseylerinde çok nadir görülen- fikir birliği sağlandı ancak bu çok uzun sürmedi. Aksi bir açıklama yapılmayacağı konusunda uzlaşıya varılmasına karşın, açıklamanın içeriğine itiraz geldi.
Rum Ulusal Konseyi’nde, bütün partilerin oy birliğiyle alınan ve her birinin altına imza attığı ortak açıklama dışında Anastasiadis’in, Türkiye’ye baskı yapılmasını sağlamak için yapılan ve yapılacak girişimler, Çin’de görüştüğü BM Genel Sekreteri’ne sunduğu teklif ve AKEL’in dünkü Konsey toplantısına sunduğu eylem önerisi, bugünkü gazetelerde çeşitli başlıklarla geniş ölçekte yer aldı.
Alithia “Nadir Fikir Birliği, Ama Kısa Süreliğine… Ulusal Konsey Türkiye’nin MEB’deki İhlallerini Topluca Kınadı” başlıklı haberinde Konsey’in, bütün katılımcıların oy birliğiyle aldığı ve altına imza attığı ortak açıklamayla Doğu Akdeniz’deki ve diğer faaliyetleri ile Rum yönetiminin “egemenlik haklarını ve toprak bütünlüğünü ihlal etmekle” suçladığı Türkiye’yi “kınadığını” yazdı.
Habere göre Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki “faaliyetlerine ve şiddet tehditlerine derhal son vermesi” istenen ortak açıklamada, “Kıbrıs sorununa BM prosedürleri aracılığıyla barışçıl çözüm bulunmasına bağlı olunduğu ancak Türk faaliyetlerinin, çözüm çabalarının altını oyduğu ve engellediği” öne sürüldü, “Türkiye’nin faaliyetleri son bulmadan Kıbrıs sorununun çözüm prosedürünün yeniden başlaması çabasının devamı için uygun koşullar yaratılmaz” denildi.
AKEL
Gazete AKEL’in, bu ortak açıklamanın altına imza atmış olmasına karşın Konsey’e, kendi önerilerinin yer aldığı ayrı bir öneri sunduğunu, bunun da diğer katılımcıların tepkisini çektiğini kaydetti.
Gazeteye göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, “özellikle şu anda, Kıbrıs Cumhuriyeti olarak belirlediğimiz en önemli hedef olan Kıbrıs sorununun çözüm çabasının canlı kalması için Başkan ile siyasi partiler arasında iş birliği olması çok önemlidir” dedi.
Kiprianu, AKEL’in Anastaiadis ve diğer partilerle iş birliğine “yapılacak eylemlerin bu hedeflere hizmet etmesi şartıyla” hazır olduklarını belirtti. Partisinin Konsey’e sunduğu teklifi de, Anastasiadis’in Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki “faaliyetlerine son vermesi şartıyla Kıbrıs sorununda özlü müzakerelerin yeniden başlaması için BM Genel Sekreteri ve AB nezdinde inisiyatif alması” olduğunu söyledi. Kiprianu, partisinin teklifiyle ilgili özetle şunları söyledi:
“AKEL’e göre Başkan Anastasiadis, BM Genel Sekreteri’ne, Eylül 2017 tarihli raporu; yani Guterres çerçevesi, bugüne kadar sağlanan yakınlaşmalar temelinde ve anlaşmanın uygulanmasına dair gayrı resmi anlaşma temelinde müzakereye hazır olduğunu söylemeli. Birinde Kıbrıs sorununun dış yönlerinin, ötekinde de iç yönlerinin görüşüleceği iki masa olmalı. Takvimleri kabul etmediğimizi ancak her türlü çabayı harcayacağımızı ve uzlaşı çerçevesinde aynı Türk tarafından aynı karşılığı bulursak en kısa sürede anlaşmaya varmayı taahhüt ettiğimizi açıkça söyleyelim. Aynı zamanda, Kıbrıs sorununun çözümüyle birlikte hidrokarbon meselesini de çözecek olan, doğal kaynaklar ve bunlardan edinilecek gelirle ilgili var olan yakınlaşmayı yeniden teyit edelim.”
Rum yönetiminin AB’den Türkiye’ye yaptırım uygulaması talebine katılıp katılmadığı sorulan Kiprianu “Türkiye’ye yaptırım uygulanması için inisiyatif alınmasını dışlamıyoruz ancak önce başka şeyler yapılmalı. Sonuç alınmazsa, neden olmasın” cevabını verdi.
Gazete Kiprianu’nun ortak açıklamaya imza atmasına rağmen ayrı açıklama yapmasının Konsey üyeleri arasında hoşnutsuzluk yarattığını, DİSİ Başkanı Neofitu’nun “görüşünü açıklamak AKEL’in hakkıdır ancak ülke tehdit ve tehlike altındayken birlik gerekir” ve Vatandaşlar İttifakı’nın “ortak açıklama hemfikir olduklarımızı söylüyor, ayrı açıklamalar ortak tezimizin ve birlik olma çabamızın altını oyar” dediğini yazdı.
Ekologlar, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri ile Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlaması konusunun bağdaştırılmasına itirazı olduğunu ancak yine de ortak açıklamaya imza attığını açıkladı. ELAM ise AB’den, Türkiye’ye silah ambargosu uygulanmasına destek vermesinin istenmesini önerdi.
Fileleftheros “Kıbrıs Cumhuriyeti: Türkiye’ye İki Düzeyde Baskı… Ulusal Konsey Türk İhlallerini Oy Birliğiyle Kınadı” başlıklı haberinde Anastasiadis’in dünkü toplantıda Konsey üyelerine, Rum yönetiminin Türkiye’ye karşı iki düzeyde önlem aldığı ve almaya devam edeceği bilgisi verdiğini yazdı.
İKİ DÜZEYDE “BASKI” ÇABASI
Gazete, Konsey toplantısında söylenenlerle ilgili edindiği bilgilere dayanarak Rum yönetiminin önlemlerinin bir aşamasının doğrudan Türkiye’ye, ikinci aşamasının da müdahil şirketlere yönelik olduğunu yazdı.
Habere göre toplantıda, Rum yönetiminin hareketlerinin Fatih sondaj gemisi Doğu Akdeniz’e demirlemeden çok önce başladığı, Rum yönetiminin hukuki tedbirlerinin de yer aldığı bu kapsamda, hidrokarbon alanında faaliyet gösteren 14 farklı şirkete ulaşıldığı ve Rum yönetiminin izni olmadan yapılacak her türlü faaliyetin yasadışı olduğunun” iletildiği söylendi. Bu şirketlerden 10’unun, Türkiye ile herhangi bir görüşmeye girmeyecekleri cevabını verdiği, 4’ünün de sonradan Türkiye ile iş birliğine gitmediklerinin görüldüğü anlatıldı.
İkinci düzeyde doğrudan Türkiye’ye karşı alınacak önlemler var. Bu düzey Rum yönetiminin AB tarafından alınmasını istediği, Türkiye-AB gümrük birliği ile üyelik öncesi programlarla ilgili önlemleri içeriyor. Rum yönetiminin, Türkiye’nin AB’den mülteciler konusunda almakta olduğu yardım üzerinden de baskı uygulayabileceği anlatıldı.
Konsey katılımcılarının neredeyse tamamının, Rum yönetiminin gerek siyasi gerek hukuki düzeyde kararlaştırdığı önlemlere destek verdiği belirtilen haberde, Konsey ortak açıklama metninin, katılımcıların içeriği konusundaki yoğun tartışmalarından sonra oluşturulduğuna dikkat çekildi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.