DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN %
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Rum Yönetimi iyice azıttı

Rum Yönetimi iyice azıttı

ABONE OL
21 Haziran 2019 10:02
Rum Yönetimi iyice azıttı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NACAK GAZETESİ- Türkiye’nin, tek yanlı olarak ilan edilen Rum “Münhasır Ekonomik Bölgesi” (MEB) içerisinde sürdürdüğü ileri sürülen yasadışılıkları ve meydan okumalarına ilişkin olarak, Türkiye aleyhinde alınacak önlemlerle ilgili olarak “topun” AB liderlerinin bugün gerçekleştirecekleri toplantısında bulunduğu ileri sürüldü.
Alithia gazetesi, “Gözler Brüksel’de… Bugünkü Zirve Toplantısında Türkiye Aleyhinde Önlemler Yoluna Koyuluyor” başlıklı haberinde, Türkiye’nin, tek yanlı olarak ilan edilen Rum “Münhasır Ekonomik Bölgesi” (MEB) içerisinde devam ettiği ileri sürülen yasadışılıkları ve meydan okumalarına ilişkin olarak Türkiye aleyhinde alınacak önlemlerle ilgili olarak “topun” AB liderlerinin bugün gerçekleştirecekleri toplantısında bulunduğunu, çünkü genişlemeyle ilgili kararlar çerçevesinde geçtiğimiz salı günü AB Dışişleri Komitesinde oybirliğiyle alınan siyasi kararın değişemeyeceğini ve şu an geriye kalan tek şeyin bunun hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi olduğunu kaydetti.
Fileleftheros gazetesi ise “Avrupa Konseyi’nden Onay Bekliyor- Dışişleri Bakanı: Lefkoşa İstediği Sonuçları Aldı” başlıklı haberinde, Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in, AB Genel İşler Konseyi’nin sonuçlarının Rum kesiminin istediği gibi olduğunu ve hiçbir ülkenin Türkiye aleyhinde pratik önlemler benimsenmesi konusunda olumsuz olmadığını öne sürdü.
Genişlemeyle ilgili kararların Avrupa Konseyi tarafından onaylanacağını da dile getiren Hristodulidis, bunun akabinde Avrupa Komisyonu ile Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisi’nin (EEAS), tercihlerini yapmaları için üye devletlere bir dizi önlem sunacağını belirtti.
Hristodulidis, bu önlemlerin, Türkiye aldığı katılım öncesi fonlar veya Brüksel ile Ankara arasındaki üst düzey diyalogla alakası bulunabileceğine işaret etti.
Buna paralel olarak, Komisyon’un yetkili biriminin AB’nin dış eylemleriyle ilgili bir dizi önlem önereceğini ve bunların arasında “yasadışı Türk faaliyetlerine karışmakta olanlar aleyhinde hedeflenmekte olan yaptırımlar bulunduğunu” da ifade eden Hristodulidis, bu önlemlerin, AB üye devletlerine giriş yasağı veya bu şahıs veya şirketlerin Avrupa topraklarında sahip oldukları mal varlıklarının dondurulması olabileceğini iddia etti.
Gazete Hristodulidis’in, Rum kesiminin, Ankara aleyhinde sert bir tepki benimsenmemesi durumunda, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya ile olan katılım müzakerelerinde “veto” kullanmasına dair bilgileri yorumladığını da yazdı.
Hristodulidis, genişleme sonuçlarının ele alınması sırasında, Rum kesiminin, metnin Güney Kıbrıs’ın Türkiye aleyhinde elle tutulur önlemler alınmasına dair beklentilerine yanıt vermediğini, dolayısıyla bunu desteklemeyeceğini açıklığa kavuşturduğunu da kaydetti.
Hristodulidis, bundan ötürü, genişleme sonuçları paketinin tamamının ileriye gidemeyeceğini, çünkü tek bir belge olduğunu ifade etti.
Görüşlerini ortaya koymaları ve üye devletlerden aldıkları desteğin ardından, Türkiye aleyhinde önlemler ileriye götürülmesinin oy birliğiyle kabul edildiğini söyleyen Hristodulidis, “Active”e yaptığı açıklamada ise “AB’deki ortaklarının, sözlü destek açıklamalarından somut önlemlere geçilmesi gerektiğini anlamalarının önemli olduğuna” vurgu yaptı.
Hristodulidis, önceki gün gerçekleştirilen AB Genel İşler Konseyi toplantısı sırasında, Türkiye aleyhinde mesajlar gönderilmesi için, AB’nin dış faaliyetleriyle alakalı konularda EEAS tarafından, AB-Türkiye ilişkileriyle ilgili konularda da Avrupa Komisyonu tarafından üye devletlere belirli seçenekler sunulması amacıyla siyasi bir karar alınmasının önemli olduğuna işaret etti.
Sıcak bir olay yaşanmasının öncesinde mi bulunulduğuna dair bir soru üzerine ise Hristodulidis, Rum Yönetimi ve Yunan Hükümeti tarafından hiçbir eylemin, böyle bir faaliyeti tercih etmeyeceğini ifade etti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.