DOLAR 32,5917 0.36%
EURO 34,8511 0.32%
ALTIN 2.492,470,34
BITCOIN 21171904,60%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Rum Yönetimi “Kürdistan”a  silah gönderiyor

Rum Yönetimi “Kürdistan”a silah gönderiyor

ABONE OL
11 Kasım 2017 00:19
Rum Yönetimi “Kürdistan”a  silah gönderiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Rum dış politikasının güçlendirildiğini belirtti.
Alithia gazetesi “Dış Politikanın Güçlendirilmesi… Yoannis Kasulidis’ten Dışişleri Bakanlığı Bütçesinin Sunumu… Muhafız Ordusu’nun İhtiyaç Duymadığı Tüfekler Kıbrıs’tan Terörle Mücadele İçin Irak Kürtlerine De Verildi” başlıklarıyla verdiği haberinde, Kasulidis’in, dün Rum Meclisi Ekonomi Komitesi’nde Dışişleri Bakanlığı’nın bütçesinin ele alındığı toplantıda bakanlığının icraatlarını anlattığını yazdı.
Kasulidis, açıklamalarında Doğu Akdeniz’de ekonomik işbirliği ve dış politikalarının güçlendiğini belirtti.
ÜÇLÜ İŞBİRLİKLERİ
Açıklamalarında diğer ülkelerle yapılan üçlü işbirliklerine değinen Kasulidis, bir gün bu üçlü işbirliklerinin, bölgenin istikrarına yönelik tüm katılımcıların olacağı çok üyeli, gayri resmi bir işbirliği organında bir araya gelmesi hayaline sahip olduklarını belirtti.
Yapılması planlanan üçlü görüşmeleri de anlatan Kasulidis, 21 Kasım tarihinde Lefkoşa Rum kesiminde Mısır ile, Ocak ayında İsrail ile ve yine Ocak ayında Lefkoşa Rum kesiminde Ürdün ile (Yunanistan’ın da katılımıyla) görüşmeler yapılacağı bilgisini aktardı.
KÜRDİSTAN’A ASKERİ MALZEME
Kasulidis, Güney Kıbrıs’ın bölgede sıkıntılar yaratan meselelerde etkin varlık gösterdiğini ifade etti.
Güney Kıbrıs’ın DAEŞ’le mücadele koalisyonuna katıldığını belirten Kasulidis, örneğin Lübnan’a ve ABD ile işbirliği içerisinde Irak Kürdistan bölgesel yönetimine DAEŞ’e karşı mücadele çabaları için askeri malzeme tedarik ettiğini iddia etti.
GÜVENLİK KONSEYİ
Kasulidis, Güney Kıbrıs’ın, BM Güvenlik Konseyi beş daimi üyesiyle ilişkilerin güçlendirildiğinden de söz etti.
ABD ile güvenlik alanında işbirliği geliştirildiğini belirterek, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ABD ziyareti ve ABD Başkan Yardımcısı Pence’le olan görüşmesini hatırlattı.
Rusya ile ilişkilerin, son beş yılda gerçekleştirilen birçok ziyaretle yükselme yörüngesine girdiğini belirten Kasulidis, Güney Kıbrıs’ın, AB-Rusya ilişkilerinin ileri götürülmesindeki yapıcı rolünü Moskova’nın takdir ettiğini söyledi.
Kasulidis açıklamalarında, Güney Kıbrıs ile İngiltere arasındaki hükümetler düzeyinde yapılan üsler sınırları içinde kalan bölgelerle ilgili kentsel gelişim alanındaki anlaşmaya da değindi.
Kasulidis, Fransa ile de yakın ilişkiler içerisinde olduklarını belirtti.
Çin ile ilişkilerden de söz eden Kasulidis, Anastasiadis ve bizzat kendisinin Çin’i ziyaret ettiğini, Çin Dışişleri Bakanı’nın da Güney Kıbrıs’ı ziyaret ettiğini anımsattı.
Kasulidis, “Bir Kuşak, Bir Yol” inisiyatifine üye olmayı arzuladıklarını, ayrıca Çin’de kurulan Asian Infrastructure and Development Bank’a üye olma yolunda ilerlediklerini söyledi.
İSLAM KONFERANSI
Konuşmasında Kıbrıs sorunundan söz ederek, “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin varlığını koruma hedefine sahip olduklarını söyleyen Kasulidis, İslam Konferansına değinerek, Türkiye’ye karşı çıkan ülkelerin bulduğunu iddia etti.
AB’YE KATILIM
Güney Kıbrıs’ın AB’ye katılımı konusunda ise Kasulidis, AB içerisinde söz sahibi olduklarını ve saygı gördüklerini belirtti.
Kasulidis, Güney Kıbrıs’ın, AB Akdeniz ülkeleri grubu oluşturulması inisiyatifini üstlendiğini de anımsattı.
AVRUPA-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ

Avrupa ile Türkiye arasındaki ilişkilere de değinen Kasulidis, Gümrük Birliğin yükseltilmesi, vize serbestisi ve yeni başlıklar açılmasını kabul etmelerinin söz konusu olmadığını söyledi.
ASKERİ FİLOLAR
Birçok askeri filonun; Rusya, ABD, Fransa ve Almanya’nın Limasol ticari limanına yaklaştığından söz eden Kasulidis, gemiden inilirken ve Rum pazarından gemiye malzemeler alınırken para bırakıldığını söyledi.

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (2)


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.