DOLAR 32,4733 0.07%
EURO 34,8411 0.15%
ALTIN 2.479,250,70
BITCOIN 2015370-2,77%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Rum’dan Fatih mürettebatına  tehdit “Hepinizi tutuklatırız”

Rum’dan Fatih mürettebatına tehdit “Hepinizi tutuklatırız”

ABONE OL
07 Mayıs 2019 07:57
Rum’dan Fatih mürettebatına  tehdit “Hepinizi tutuklatırız”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rum yönetimi, Kıbrıs Sahil Radyo” aracılığıyla, Baf açıklarında bulunan Fatih sondaj gemisinin mürettebatını “haklarında uluslararası tutuklama emri çıkartmakla” tehdit ederek, Fatih’in ve destek gemilerinin faaliyetlerine “derhal son vermelerini” istedi

Rum Sözcü Prodromu da yaptığı açıklamada , Türk gemilerinin sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını ihlal etmekte ve gerginlik yaratmakta olduğunu” öne sürerek, bu devam ederken müzakerelerin başlayamayacağını söyledi

Bu arada Türkiye’ye “bedel ödetmeyi” hedefleyen Rum Yönetimi çabalarını AB eylem alanı içerisinde yoğunlaştırırken, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in 9 Mayıs’ta Romanya’da yapılacak Avrupa Konseyi gayrı resmî toplantısında bu konuyu Avrupalı ortaklarıyla teferruatıyla görüşeceği de bildirildi

Rum tarafının, tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölge’nin (MEB) Kuzey bölümündeki parsellerin koordinatlarını” alelacele BM’ye sunduğu ancak Rum yetkililerin bu bilgileri doğrulamaktan veya yalanlamaktan kaçındığına işaret ediliyor.
Rum tarafının, Baf açıklarına konumlanan Fatih sondaj gemisinin sondaja başlamasını an meselesi gördüğü; Fatih’in sondaja, Baf-Pegia’nın 40 deniz mili açığındaki “Finiki” hedefinde başlayacağına dair bilgi edindiği ve Sahil Radyosu aracılığıyla Fatih personelini “haklarında uluslararası tutuklama emri çıkarmakla” tehdit ettiği haber verildi.
Politis birinci sayfasından verdiği “MEB’in Kuzey Kesimiyle İlgili Koordinatlar BM’ye… Sondajın Başlaması An Meselesi” başlıklı haberinde, Rum yönetiminin, Fatih’in Baf’ın Pegia köyü açıklarına gitmek üzere yolda olduğu haberini aldığı anda alelacele BM’ye, sözde MEB’inin Kuzey bölümündeki parsellerin koordinatlarını içeren sözlü not ilettiği bilgisine yer verdi.
Habere göre, Rum yönetimi kaynakları bu bilgiyi doğrulamıyor veya yalanlamıyor ancak bu girişimin, henüz yapılmadıysa çok yakında yapılacağına kesin gözüyle bakılıyor. Rum yönetiminin sözde “MEB’inin Kuzeyi’nin koordinatlarını” BM’ye sunma kararını yıllar önce almış olduğu belirtilen haberde, Rum yönetiminin 2014 yılında “MEB’in Kuzey bölümünün” sınırlandırılmasına dair yasa tasarısı sunduğu, meclisin de yasayı geçirdiği hatırlatıldı.
Haberin “Sondaja Başlıyorlar” başlıklı bölümünde, Kıbrıs Türk basınında, sondajın cumartesi günü başladığı haberleri yayınlanmasına rağmen önceki akşam üzeri, sondaj hazırlıklarının devam ettiği bilgisi edinen Rum yönetiminin Fatih’in sondajına bugün veya en geç yarın başlayacağı sonucuna vardığı ve sondaj çalışmalarının önümüzdeki dönemde devam edeceğinden emin olduğu kaydedildi.
Habere göre Rum yönetimi önceki gün “Kıbrıs Sahil Radyo” aracılığıyla Fatih mürettebatını “haklarında uluslararası tutuklama emri çıkartmakla” tehdit ederek, Fatih’in ve destek gemilerinin faaliyetlerine “derhal son vermelerini” istedi.
SÖZCÜ PRODROMU
Haberinin “Hükümet ABD’den Daha Fazlasını Beklerdi… AB, Rusya ve Mısır’ın Tepkilerinden Memnun” başlıklı bölümünde ise, son iki gündür diğer konulara yüksek perdeden tepki veren Rum iç cephesinin, Fatih’in sondaja başlayıp başlamadığına dair resmî bilgilendirmeyi beklediği ve bu konuda ses tonunu nispeten düşük tuttuğunu kaydetti.
Habere göre Rum Sözcü Prodromos Prodromu dün Türkiye’nin “sorumsuz” diye nitelediği tavrının tehlikesini küçümsemediklerini açıkladı. “Türkiye’nin NATO, ABD ve bütün bölge ülkeleri ile ilişkilerinin iyi olmadığını” da söyleyen Prodromu “sahip olduğumuz ve geliştirebileceğimiz dayanaklar tahtında mümkün olan her şeyi yapıyoruz” ifadesini kullandı.
Rum tarafının, “Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlamasını istediğini” iddia eden Prodromu, Türk gemilerinin sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını ihlal etmekte ve gerginlik yaratmakta olduğunu” öne sürerek, bu devam ederken müzakere olamayacağını söyledi.

İNGİLİZ YÜKSEK KOMİSERİ
Gazete dün de İngiltere’nin, Kıbrıs’taki Yüksek Komiserlik (büyükelçilik) sözcüsü aracılığıyla Doğu Akdeniz’deki gelişmelerden “endişe” belirttiğini yazdı. Habere göre İngiliz Yüksek Komiserliği Sözcüsü “gelişmeleri endişeyle izliyoruz. Kıbrıs ve Türkiye hükümetleri ile sıkı temas içerisindeyiz. Durumun yatıştığını görmek istiyoruz” dedi ve İngiltere’nin, Mogherini tarafından dile getirilenlere katılıp katılmadığı sorusuna olumlu cevap verdi.
TÜRKİYE’YE BEDEL ÖDETTİRMEK
Alithia gazetesi diplomatik kaynaklara dayanarak, “Türkiye’ye bedel ödetmeyi hedefleyen Rum yönetiminin, çabalarını AB eylem alanı içerisinde yoğunlaştırdığını, Anastasiadis’in 9 Mayıs’ta Romanya’da yapılacak Avrupa Konseyi gayrı resmî toplantısında bu konuyu Avrupalı ortaklarıyla teferruatıyla görüşeceğini haberine ekledi.
SİYASİ PARTİLERİN TEPKİSİ
Gazete haberinin “Partiler MEB’deki Türk Faaliyetlerini Kınıyor… Tepki Yöntemine Dair Farklı Değerlendirmeler” başlıklı bölümünde ise, Rum siyasi partilerinin ve parti başkanlarının konuyla ilgili tepki açıklamalarına yer verdi.
Habere göre DİSİ Başkanı Averof Neofitu önceki gün hem Avrupa Halk Partisi Genel Sekreteri hem de Avrupa Komisyonu Başkan adayı ile görüştüğünü, AP’deki en büyük siyasi grup olan Avrupa Halk Partisi’nden Türkiye’yi net ifadelerle kınayan bir açıklama beklediğini söyledi. Gazete, Avrupa Halk Partisi’nin dün, Neofitu ile görüşüldüğü ve Güney Kıbrıs’a desteklerinin tam olduğu açıklaması yaptığını kaydetti.
AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu uluslararası toplumdan bazı tepkiler gelmesini olumlu bulduğunu söyledi. Gelen tepkileri yumuşak bulduğunu kaydeden Kiprianu “sonuç alacak tepkiler olmasını umuyor ve diliyoruz” dedi, özetle şunları ekledi:
“Dışişleri Bakanı defalarca, üçlü işbirliklerimizin, ABD ile geliştirdiğimiz sıkı ilişkilerin MEB’i zırhlandırdığını defalarca söyledi. Ancak bugün bütün bu gelişmelerin, müzakerelerin başlamasında da sorun yaratmakla birlikte aslında, Kıbrıs MEB’inin zırhlandırıldığı argümanını da yıktığını kaygıyla görüyoruz. Türk meydan okumalarını göğüslemenin en iyi yolu uluslararası toplumu, sadece müzakerelerin başlamasına değil çözüme götürmeye de hazır olduğumuza ikna etmektir.”
EDEK, bildiri yayımlayarak Rum yönetimini, diplomatik eylemlerini aşamalı olarak yükseltmeye ve tırmandırmaya çağırdı. Gelişmelerin, EDEK’in 2 Ekim 2017’de, Yunanistan Dışişleri eski Bakanı Nikos Kocias’ın da katıldığı Ulusal Konsey’e sunduğu Türkiye’nin meydan okumalarına karşı Güney Kıbrıs ile Yunanistan’ın ortak bir milli politika benimsemesi gerektiği tezini doğruladığını belirtti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.