DOLAR 32,5068 0.17%
EURO 34,7829 0.12%
ALTIN 2.491,951,22
BITCOIN %
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Rumlar Erdoğan ile Tatar’a ateş püskürüyor

Rumlar Erdoğan ile Tatar’a ateş püskürüyor

ABONE OL
29 Ekim 2020 11:46
Rumlar Erdoğan ile Tatar’a ateş püskürüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NACAK GAZETESİ- Rum Yönetimi, Sözcü Kiriakos Kusios aracılığıyla tepkisini dile getirirken siyasi partiler, Tatar ile Erdoğan’ın açıklamalarını eleştirdikleri açıklamalar yayımladı.
Fileleftheros’un haberine göre, Rum Yönetimi Sözcüsü Kiriakos Kusios “Türk tarafının, Kıbrıs sorununun çözüm zeminiyle ilgili açıklamaları BM kararlarına tamamen zıt” olduğunu, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın piknik açıklaması da “Türkiye’nin politikasının kışkırtıcı ve her türlü hukuk ilkesine aykırı olmaya devam ettiği” iddiasında bulundu.
Kusios “Türk yetkililerin, bu kez şahsen Türk Cumhurbaşkanı ve yeni Kıbrıslı Türk lider Ersin Tatar’ın Kıbrıs sorununun çözüm zeminiyle ilgili sözleri, BM kararlarına ve Güvenlik Konseyi kararlarına, 25 Kasım 2019’da Berlin’deki üçlü görüşmede yapılan Ortak Açıklamaya tamamen zıt olan niyetlerini açıkça gösteriyor” ifadesini kullandı.
Kusios Türkiye’nin “her türlü hukuk ilkesinin hilafında olduğunu” iddia ettiği faaliyetlerine Libya, Suriye, Dağlık Karabağ, “Yunan kıta sahanlığı” ve Rum “MEB”indekileri örnek gösterdi.
Rum tarafının Kıbrıs sorununun müzakere ile BM kararları, Güvenlik Konseyi kararları ve bugüne kadar kaydedilen yakınlaşmalar, Avrupa müktesebatı, AB ilke ve değerleri zemininde çözümüne bağlı olduğunu söyleyen Kusios “Kıbrıs AB üyesidir ve öyle olmaya devam edecektir. Bizim taraf Kıbrıs sorununa ifade ettiklerim zemininde çözüm için diyaloğa devam etmekte kararlıdır” dedi.
RUM SİYASİ PARTİLERİNİN TEPKİLERİ
Aynı gazete Rum siyasi partilerinin de yaptıkları açıklamalarda Tatar’ın iki devlet, Erdoğan’ın da kapalı Maraş’ta piknik söylemlerini “ağır ve hakaretamiz tahrik” diye niteledi. Türkiye’nin Güney Kıbrıs ve Yunanistan’a karşı faaliyetleriyle bölgedeki “gerilimi tırmandırdığını” ve Fransa Cumhurbaşkanı’na yönelik söylemleriyle “AB’yi de muhatap aldığı” iddia edilen açıklamalarda Rum ve Yunan hükümetlerinin “ulusal çıkarlarına ve egemenlik haklarına yönelik “tehditleri savuşturma mekanizması kurması” gerektiği görüşlerine yer verildi.
ANASTASİADİS-JOHNSON
Fileleftheros Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün akşam İngiltere Başbakanı Borris Johnson’la telefon görüşmesi yaptığını ve Johnson’a Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sismik araştırma ve sondaj faaliyetlerini “önlemek” için harcadıkları çabalar ve kapalı Maraş’ın sahil kesiminin BM Güvenlik Konseyi’nin 550 ve 789 sayılı kararları “hilafında açıldığına” dair bilgi verdiğini yazdı.
Habere göre Rum Sözcü Kusios Johnson’un Türkiye’nin Kıbrıs’taki ve bölgedeki faaliyetlerini “kınadığını” ve Kıbrıs sorununa dair daha aktif bir rol almak niyetini ilettiğini söyledi.
****
İngiltere Ağrotur üssü ve deniz bölgesinde üç ay sürecek tatbikatlar icra edecek..
İngiltere yeni İHA’larını deneyecek
FOTO İNGİLİZ İHA’LARI
y İngiltere Savunma Bakanlığı’nın, Güney Kıbrıs’taki Ağrotur üssü kıyılarını kapsayan geniş alanda, daha güneydeki deniz bölgesinde Deniz Kuvvetleri düzeyinde ve önceden belirlenmiş hava sahalarında tatbikatlar ile yeni acil müdahale oluşumları ve yeni silahlarını denemekte olduğu haber verildi.
Fileleftheros “Ağrotur’da Akıllı İHA’larla Tatbikatlar… İnsansız Savaş Araçlarını Kıbrıs’ta Deniyorlar” başlıklı haberinde komandoların da aralarında bulunacağı toplam bin İngiliz asker ve Kraliyet Donanması unsurlarının katılacağı tatbikatların 3 ay süreceğine işaret etti.
Gazeteye göre bu tatbikatları diğerlerinden ayıran özellik “yeni seçkin insansız hava araçları (İHA) kullanılıyor olması”. İHA’lar askerî kara ve hava birlikleri tarafından, acil müdahale birliklerine mühimmat, yakıt, tıbbi yardım veya gıda ve su takviyesi veya düşmanın hareket ve eylemleriyle ilgili istihbarat için kullanılıyor.
İHA’lar savunma teknolojileri şirketi QinetiQ’in işbirliğinde deneniyor. İHA’ların sağladığı veri akışı aracılığıyla izleme ve keşif eğitimi dışında, iletişim, istihbarat toplama, seyir yazılımları ve RFA Lyme Bay isimli destek gemisinde kurulu harekât merkezinde olduğu gibi düşman bölgede verilerin ortak kullanımı da denenecek.
Tatbikatlara HMS ALBION amiral gemisi, HMS Dragon, amfibi destek gemisi RFA Lyme Bay gibi bir dizi savaş gemisi iştirak edecek. Amfibi harekât birliklerinin yeni harekât düzeni, Future Comando Force (FCF) adıyla bilinen ve diğer şeyler yanında yeni gelişmiş teknolojileri kullanan özel acil müdahale harekât birliği katılıyor.
Gazete deniz piyadelerinin, yeni İHA’ların kullanılacağı tatbikatlarına özel bir önem verilmekte olduğuna vurgu yaptı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.