DOLAR 32,3480 0.29%
EURO 35,1001 -0.12%
ALTIN 2.307,631,34
BITCOIN 22886123,32%
Lefkoşa
°

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

Rumlar federasyonu tartışıyor

Rumlar federasyonu tartışıyor

ABONE OL
11 Ekim 2018 10:19
Rumlar federasyonu tartışıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NACAK GAZETESİ-Alithia gazetesi, “Desantralize = Fonksiyonel – Yetkilerin Merkezden Bağımsızlaştırılması Olumlu Bir Yaklaşım – Partilerin Yorumları Çeşitli” başlıkları altında verdiği haberinde, Anastasiadis’in Kıbrıs sorununun çözümü için öngörülen iki toplumlu iki kesimli federasyon çözümünde merkezi hükümetin yetkilerinin kısıtlanması önerisine ilişkin tartışmaların başladığını belirtirken, Rum Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromu’nun konuya ilişkin yaptığı açıklamaya yer verdi.
Habere göre Prodromu, Anastasiadis’in, “Her karar aşamasında Kıbrıs Türk tarafının olumlu oyunun istenmesini göz önüne alarak, bir sistem desantralizasyonunu, yani, normal bir devlet olunabilmesi için mümkün olduğunca gerekli yetkilerin merkezde kalmasının incelenebileceği önerisini getirdiğini” söyledi.
Prodromu, “Görüş ayrılıklarının çözümü mekanizması bile hala görüşülme aşamasındayken, iki eyalete yetkileri devrederek anlaşmazlıktan kurtuluyoruz” vurgusunda bulunduğu açıklamasında ayrıca “iki devletli çözümü müzakere etmediklerini” de ifade etti.
Prodromu, Anastasiadis’in “yönetim ve idarenin tüm aşamalarında olumlu bir oy talebine karşı hali hazırda öneri sunduğunu” vurgulayarak, “Sistemin sürdürülebilirliği kriteriyle konu üzerinde genel bir düşünme gerçekleşmesi için şu anda bu öneri yapıldı. Türk tarafının görüşünün ne olacağını önceden öngörmeyeceğiz” şeklinde konuştu.
Hedeflerinin müzakerelerin yeniden başlaması olduğunu belirten Prodromu, Anastasiadis’in pazartesi günü gerçekleştirilen Ulusal Konsey toplantısında BM’deki temasları hakkında partilere bilgi verdiğini ve müzakerelerin yeniden başlaması beklentilerine değindiğini ifade etti.
Prodromu, Anastasiadis’in Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla görüşmesine ilişkin bir soruya karşılık ise, Anastasiadis’in “bu görüşme hakkında Konseye bilgi verdiği, şu aşamada başka bir açıklama yapmaya gerek olmadığı” yanıtını verdi.
AKEL TEPKİLİ
Gazete bir diğer haberinde, Anastasiadis’in, pazartesi günkü Ulusal Konsey toplantısında “desantralize federasyon” konusunu gündeme getirmesinin Rum siyasi partilerince tartışılmaya başlandığını, AKEL’den konuya tepki geldiğini yazdı.
Habere göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu dün konuya ilişkin yaptığı açıklamada “gevşek ya da desantralize federasyon önerisinin görüşülmesinin dahi yıkıcı olacağı” iddiasında bulundu.
Gazete, Kiprianu’nun bir sonraki Ulusal Konsey toplantısının gerçekleştirileceği 23 Ekim tarihine kadar açıklama yapılmayacağı yönünde Ulusal Konsey’de verilen taahhüde saygı duyduğunu belirtirken, “Bazılarının federasyon çözümünü, iktidarı Kıbrıslı Türklerle paylaşmayı gerçekten istemediklerini ve kaçmak için numaralar aradığını” söylediğini yazdı.
DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos ise, Anastasiadis’in “Ne kastettiğini, federasyonun ne kadar gevşek ve devletin ne kadar kalıcı ve fonksiyonel olacağını izah etmesi gerektiğini” belirtti.
EDEK Başkanı Marinos Sizopulos, “devletçiklere hangi yetkilerin devredileceğini görmeleri gerektiği” vurgusunda bulunurken “Kıbrıs sorununda bugüne kadar izlenen yolun çıkmaz bir yol olduğu” iddiasında bulundu.
Vatandaşlar İttifakı’nın açıklamasında, “alternatif önerilerin görüşülmesine açık oldukları ve bunca yıldır sonuçsuz devam eden sürecin sonunda alternatif unsurların görüşülmesi niyetinin olmasını olumlu karşıladıkları” belirtildi.
Ekologlar Hereketi Başkanı Yorgos Perdikis ise, “her türlü bölünmeye, konfederasyona veya bunlara götürecek her türlü çözüme karşı olduklarını” vurguladı.
Öte yandan gazete, Kıbrıs sorununda bilgi sahibi olan Alekos Markidis, Mihalis Papapetru ve Hristos Purguridis’in gazeteye yaptıkları açıklamalarda, “yetkilerin desantralizasyonunun olumlu olduğu” görüşünü ortaya koyduklarını yazdı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.