DOLAR 32,3181 0.2%
EURO 35,1311 -0.01%
ALTIN 2.292,390,67
BITCOIN 22941281,95%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Rumlar sevinç gösterisi yaptı

Rumlar sevinç gösterisi yaptı

ABONE OL
13 Kasım 2018 10:48
Rumlar sevinç gösterisi yaptı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NACAK GAZETESİ- Derinya sınır kapısında ilk saatlerde Güney Kıbrıs’tan geçişler KKTC’ye oranla çok daha yoğun oldu. Saat 12.00’yi gösterdiğinde yaklaşık 500 kişilik Rum yaya grup KKTC’ye toplu geçiş yaptı. Grubun en önünde ise beyaz zemin üzerine Rumca ve Türkçe ifadeler içeren flama taşındı

Gazimağusa’daki Derinya Sınır Kapısı dün saat 12.00’den itibaren KKTC ile Güney Kıbrıs arasında karşılıklı geçişlere açıldı.
Derinya Sınır Kapısı, Gazimağusa’da 2,5 Mil olarak bilinen Akyar Sınır Kapısı’ndan sonra ikinci sınır kapısı oldu.
Derinya Sınır Kapısı’nda, saat 12.00’den itibaren yaklaşık 45 dakika yoğunluk yaşandı, ardından geçişler normale döndü.
İlk saatlerde Güney Kıbrıs’tan geçişlerin KKTC’ye oranla çok daha yoğun olduğu gözlemlendi.
Saat 12.00’yi gösterdiğinde yaklaşık 500 kişilik Rum yaya grup KKTC’ye toplu geçiş yaptı. Grubun en önünde ise beyaz zemin üzerine Rumca ve Türkçe “Barış” yazılı flama taşındı
İlk saatlerde KKTC’den geçişlerin büyük çoğunluğu yaya olarak gerçekleşti. Araçlarını Derinya Sınır Kapısı güzergahındaki yola park eden yüzlerce kişi yaya olarak geçmeyi tercih etti.
Günün anısına her iki taraftan da kısa süreli geçiş yapıp geri dönenlere de rastlandı.
Önceden açıklandığı üzerine geçişlerin açılması nedeniyle tören düzenlenmedi.
Mağusa Kültür Derneği yetkilileri, günün anısına Gazimağusa Belediye Başkanı ile Derinya Belediye Başkanı’na verilmek üzere, üzerlerinde anaokulu çocuklarının yaptığı kalp şeklindeki magnetlerin asılı olduğu 2 adet zeytin fidanı getirdiler.
Derinya Belediye Başkanı zeytin fidanını alırken, her iki zeytin fidanının iki kapı arasındaki bölgeye dikilmesini önerdi. Gazimağusa Belediyesinin fidanını ise Belediye Başkanı adına Meclis Üyesi Ulus Irkad aldı.
Öte yandan KKTC tarafındaki sınır kapısında, gümrük, sigorta işlemlerini yapıldığı ofislerin yanında Turizm ve Çevre Bakanlığının Enformasyon Ofisi de yer alıyor. Bu ofiste Gazimağusa’yı tanıtıcı broşürler yer alıyor.
Saat 13.00 sıralarında geçişlerdeki yoğunluk azalarak, normale döndü.
LEFKE APLIÇ KAPISI
Kıbrıs’ta kapalı geçiş noktalarından birisi olan Lefke Aplıç Kapısı da karşılıklı geçişlere açıldı.
1955 yılından bu yana kapalı olan Lefke Aplıç kapısının açılışına bölgedeki sivil toplum örgütü temsilcileriyle vatandaşlar katıldı.
Folklor gösterileri eşliğinde yapılan açılış öncesi kapıda toplanan kalabalığa hitap eden Lefke Vakfı Başkanı Vehit Nekipzade, 1955 yılından bu yana kapalı bulunan önemli bir geçiş noktasının yeniden karşılıklı geçişlere açıldığını belirtti.
Kıbrıs’ta hiçbir geçiş noktasının açılışının kolay olmadığını ve Aplıç kapısı için ilk kapının açıldığı 23 Nisan 2003’ten bu yana uğraş verdiklerini belirtti.
Kapının açılışını görmeye ömrü yetmeyen Yeşilırmak Muhtarı Göksel Kabaran ve diğer ebediyete göçmüş kişileri de anan Nekipzade, kapının açılışında alın teri bulunanlara da teşekkür etti ve kapının hem bölgedeki barajlara ulaşımı kolaylaştıracağını hem de barışa önemli bir katkı olacağını söyledi.
KAYA
Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya da, Güney Kıbrıs’tan gelip 60 yıl sonra ilk kez bu kapıdan Kuzey’e geçiş yapan 2 Kıbrıslı Rumun içlerindeki özlemi hissettiğini belirtti.
Lefke’ye uzun bir süre “çıkmaz sokak” muamelesi yapıldığını, ciddi bir göç yaşandığını ve yatırımların yapılmadığını anlatan Kaya, kapının açılmasıyla bunun tersine döneceğine olan inancını da dile getirdi.
Kaya, Solya ve Erenköy bölgesinden insanların da 15 yıldır kapının açılması mücadelesi verdiklerini belirtti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.