Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) çökmesinden sonra Rusya’da ekonominin büyük bir bölümünü kontrolü altında alan Rus mafyası, diğer ülkelerde kara apara aklama faaliyetlerine girişti. Yabancı ülkelerde oluşturulan paravan şirketlere milyarlarca Dolar aktarıldı. Rus mafyası kara para aklama, kadın ve silah ticareti faaliyetlerinde de özellikle Güney Kıbrıs’ı üs olarak kullandı.
FREEDMAN’IN TESPİTLERİ
Rus mafyası ve kara para aklama faaliyetleri konusunda ciddi araştırmalarda bulunan Amerikalı gazeteci Michael Freedman , 1995 yılında 2 bin Rus’un Güney Kıbrıs’ta bulunan Limasol kentine yerleştiğini belirtirken, “o dönemde Rusya’dan Güney Kıbrıs’a her ay yaklaşık olarak bir milyar Dolar gönderildiğini” tespit etmişti. Rusya’da yayınlanan IZVESTİA gazetesi de o dönemde Rus sermayesinin yüzde 70 ile yüzde 80’inin Rus mafyasının denetiminde olduğunu belirtmişti. Bu faaliyetler Rus Mihail Kodorsky’nin YUKOS şirketine kadar uzanıyordu.
PROF. FAUSTMAN’IN AÇIKLAMALARI
Rus mafyasının kara para aklama faaliyetlerinde Güney Kıbrıs’ta bulunan off shore bankaları önemli bir yer tutarken, Güney Kıbrıs’taki Nicosia Üniversitesi Avrupa Çalışmaları Profesörü Habert Faustman, şu açıklamayı yapacaktı: “Rus mafyası Güney Kıbrıs’ta kara para aklıyor.”
OFF SHORE BANKALAR KAPATILIYOR
Güney Kıbrıs’ın Avrupa Birliği’ne üye olduğu 2004 yılından sonra Güney Kıbrıs ekonomisi AB tarafından denetim altına alınmaya çalışılırken, ilk yapılan uygulamalardan biri de off shore bankaları kapatmak oldu. Off shore bankaların kapatılması Rus mafyasının kara para aklama faaliyetlerine darbe vururken, Rus mafyası bu kez de paravan şirketler ile sözde finans kuruluşlarını kullanmaya başladı.
ALMAN İSTİHBARAT TEŞKİLATI
Avrupa Birliği, Rus mafyasının Güney Kıbrıs’taki kara para aklama faaliyetlerinden rahatsızlık duyarken, AB’nin yönetiminde büyük söz sahibi olan Almanya harekete geçti. Alman istihbaratı yaptığı çalışmalar sonucunda Rus kara parasının büyük bir bölümünün Güney Kıbrıs’ta olduğunu tespit ederken, hazırladığı raporu da Almanya Başbakanı n Angela Merkel’e sundu. Alman istihbaratı tarafından 2012 yılında hazırlanan bu raporda “Güney Kıbrıs’taki kara para miktarının 26 milyar Dolar olduğu” belirtiliyordu.
GÜNEY KIBRIS’TA EKONOMİK KRİZ
Güney Kıbrıs’ta yaşanan ekonomik kriz 2013 yılında doruğa tırmanırken, Güney Kıbrıs’ın iflası gündeme gelir. Güney Kıbrıs, İrlanda, Yunanistan , Portekiz ve İspanya’dan sonra AB, IMF ve Avrupa Merkez Bankası’nın oluşturduğu TROYKA’ya başvurur. Bu başvuru sonrasında da Güney Kıbrıs ekonomisini “Kurtarma Paketi” hazırlanır.
BANKALAR VE MEVDUATLAR
Güney Kıbrıs’ta yaşanan ekonomik kriz pek çok bankanın kapanmasına neden olurken, TROYKA le yapılan anlaşma doğrultusunda da bankalardaki 100 bin Euro üzerindeki mevduatlardan yüzde 30 oranında vergi alınması kararlaştırılır. Bu karar, 2004 yılında off shore bankalarından kapatılmasından sonra Rus mafyasının kara para aklama faaliyetlerine yönelik ikinci darbe olur. Rus mafyasının o günlerde bankalarda ve özel kasalarda yaklaşık olarak 70 milyar Dolar’ı bulunuyordu.
KANLI HESAPLAŞMALAR
AB ile TROYKA’nın dayattığı acı reçete sonrasında Rum bankalarında milyarlarca Dolar kaybeden Rus mafyası tetikçilerini Güney Kıbrıs’a gönderir. O günlerde Rum gazetelerinde “Rus mafyasının bazı bankacılar ile bazı Rum avukatlarını ölümle tehdit ettiği” haberleri geniş şekilde yer alır. Bu arada kanı hesaplaşmalar da yaşanır.
PARALAR KAÇIRILIYOR
Güney Kıbrıs’ta yaşanan gelişmeler sonrasında zor durumda kalan Rus mafyası, büyük orandaki parayı çuvallar ve bavullar içerisinde KKTC’de ilişki içerisinde bulunduğu kişiler ile paravan olarak kullanılan bazı finans kuruluşlarına aktarmaya başlar.
“MR.MONEY” DEVREYE GİRİYOR
Rus mafyası , uzun yıllar Moskova’da bulunan ve sonrasında KKTC’ye dönen “MR. MONEY” kod adlı kişiyle kara para aklama faaliyetlerinde ilişkiye geçer. “Mr. Money” İngiltere ve KKTC’de paravan finans şirketleri oluştururken, Pakistan, Hindistan, Yemen, Brezilya, İran, Somali ve diğer ülkelere milyarlarca Euro kredi vereceğini” duyurur. Buradaki yöntem ise, bu şekilde Rus mafyasının kara parasını aklamaktır.
YOKLUKTAN BÜYÜK SERVETE
2012 yılına kadar büyük yokluklar içerisinde, büyük sıkıntılar yaşayan, “Mr. Money”nin 2013 yılından sonra yükselişi dikkat çeker. Bugün pekçok şirketi bulunan “Mr. Money” nakit paralarla milyonlarca sterlinlik mülk alımında bulunurken, en pahalı lüks 6 arabanın da sahibi. Yanında ise onlarca koruması var. Bu arada “2018 yılında 40 milyar Euro kredi vereceğim” şeklindeki açıklamaları da dikkat çekiyor.
KANLI HESAPLAŞMALAR KKTC’YE SIÇRAYABİLİR
Son günlerde, “Mr. Money”nin Rus mafyasını dolandırdığı ve bu nedenle Rus mafyasının peşinde olduğu iddiaları da gündemden düşmüyor. “Mr. Money” koruma sayısını artırırken, kale haline getirdiği evinden de gerekmedikçe çıkmıyor, iş yerine de pek fazla gitmiyor. Güney Kıbrıs’a gidemediği gibi, İngiltere’ye de gitmiyor.
MASAK KKTC’DE
KKTC’de çeşitli yöntemlerle kara para aklama faaliyetlerinin yoğunlaşması üzerine Türkiye Mali Suçları Araştırma Kurulu’na (MASAK) bağlı bir ekibin KKTC’ye geldiği öğrenildi. Önümüzdeki günlerde de büyük operasyonlar bekleniyor.
GÜNDEM
02 Ocak 2025SPOR
02 Ocak 2025GÜNDEM
02 Ocak 2025SPOR
02 Ocak 2025SPOR
02 Ocak 2025GÜNDEM
02 Ocak 2025GÜNDEM
02 Ocak 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.