DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2074041-1,31%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Rusya;   BM Güvenlik Konseyi garantör olsun

Rusya; BM Güvenlik Konseyi garantör olsun

ABONE OL
25 Şubat 2019 08:50
Rusya;   BM Güvenlik Konseyi garantör olsun
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NACAK GAZETESİ- Rusya’nın, Kıbrıs’taki mevcut garanti rejimini “modası geçmiş” bulduğu ve “Kıbrıs’ın bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü BM Güvenlik Konseyi’nin diğer üyeleriyle de birlikte bizzat garanti etmeye hazır olduğunu belirttiği öne sürüldü.
Alihtia, Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in Moskova’ya gerçekleştirdiği günübirlik ziyaret kapsamında Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’la görüşmesini ve ardından yapılan açıklamaları “Lavrov Bize Rus Garantisi Sunuyor… Güvenlik Konseyi Üzerinden Rus Garantileri” başlığıyla aktardı.
Moskova’da gerçekleşen görüşme sırasında Lavrov’un, Rusya’nın, Kıbrıs’taki mevcut garanti sistemini modası geçmiş bulduğunu ancak bizzat garantör olmaya hazır olduğunu Hristodulidis’e ilettiğini savunan gazete “Rusya’nın bu tezinin”, pratik açıdan uygulanabilir olmadığına dikkat çekti.
Buna gerekçe olarak da BM’nin, Kıbrıs sorununa bulunacak herhangi bir çözümü garanti etmek istediğini veya bunu mümkün gördüğünü ima bile etmediğine, Genel Sekreter Guterres’in de Çerçevesi’nde, mevcut garantilerin başka garantilerle değiştirilmesinden söz etmediğine, dahası Türkiye’nin Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin Kıbrıs’la ilgili bir uluslararası konferansa katılmasını bile kabul etmezken böyle bir garanti formülünü asla kabul etmeyeceğini gösterdi.
Habere göre Hristodulidis’le görüşmesinin ardından basına yaptığı açıklamada garantiler konusunu özellikle öne çıkaran Lavrov, garantileri “artık gerçekleri yansıtmayan ve modası geçmiş” diye niteleyerek şöyle devam etti:
“Kıbrıs’ın bağımsızlığının ve toprak bütünlüğünün güvenceye alınması ön şartlarından biri, BM Güvenlik Konseyi tarafından sağlanacak garantilerdir. Kıbrıs sorununun adil, sürekli, sürdürülebilir ve kapsamlı çözümünden yanayız. Toplumlararası görüşmeler BM Güvenlik Konseyi’nin mevcut kararları zemininde devam etmelidir ve yapılacak değişiklikler Güvenlik Konseyi’nin yeni kararlarıyla yapılmalıdır.”
Lavrov, Kıbrıs’taki BM Barış Gücü’nün misyonunda herhangi bir düzeltme gereği görmediğini de ekledi.
Güney Kıbrıs’ı “Rusya’nın Avrupa içerisindeki önemli ortağı” diye niteleyerek Hristodulidis’in ziyaret davetini de kabul eden Lavrov, basın toplantısı sırasında, son zamanlarda Güney Kıbrıs-Rusya ilişkilerinin sınandığı meselelere değinmekten ısrarla kaçındı.
Hristodulidis basın toplantısında Rusya Federasyonu’nun, 1960 garanti sisteminin kaldırılması ve BM Barış Gücü’nün Kıbrıs’taki mevcudiyetinin kesintisiz devam etmesi gerektiğine dair net tutumundan Rum yönetiminin duyduğu memnuniyeti ilettiğine dikkat çekti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.