DOLAR 32,3258 0.22%
EURO 35,1186 -0.04%
ALTIN 2.299,090,96
BITCOIN 23041753,05%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Şeker Sigorta Dosyası” sonuçlanıyor… Büyük vurgun

“Şeker Sigorta Dosyası” sonuçlanıyor… Büyük vurgun

ABONE OL
23 Eylül 2019 18:56
“Şeker Sigorta Dosyası” sonuçlanıyor… Büyük vurgun
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Polis, yolsuzluk iddialarını içeren “Şeker Sigorta Kıbrıs Ltd.’in Mali ve İdari Durum Raporu”nun soruşturmasını tamamlamak üzere.
Kooperatif Merkez Bankası İştiraki Şeker Sigorta Kıbrıs LTD’de 2018 yılının Eylül ayında göreve gelen yeni Yönetim Kurulu, yaptığı araştırmalar sonucunda şirkette 2017 yılının Ağustos ayından 2018 yılının Ağustos ayına kadar olan dönemde yolsuzluk yapıldığı yönünde bulgulara ulaşmıştı.
Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan “Şeker Sigorta Kıbrıs Ltd.’in Mali ve İdari Durum Raporu” polise gönderilerek, suç duyurusunda bulunulmuş ve söz konusu rapor Başsavcılığa ve o dönemde hükümette yer alan Cumhuriyetçi Türk Partisi, Halkın Partisi, Demokrat Parti ve Toplumcu Demokrasi Partisi’ne de gönderilmişti.
Raporda, Şeker Sigorta’da 2 milyon TL’ye yakın açık olduğu belirtilirken, açığın 2 milyon TL’nin üzerinde olabileceği ihtimali üzerinde de durulmuştu.
RAPORDA CİDDİ BULGULAR
Söz konusu raporda; Şeker Sigorta eski Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Birinci’nin kendisine ve ailesine ait şirketlere fatura karşılığı ciddi ödemeler yapıldığı yönünde bulgular yer alıyordu.
RAPOR POLİSTE
Söz konusu rapor, polis ve savcılığa iletilirken Şeker Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Güven Arca da yaptığı açıklamada “konunun artık polis ve savcılıkta olduğunu belirterek gerekli araştırmaların yapılmasının ardından yargı süreci başlayıp başlamayacağına karar verileceğini” söylemişti.
ÇOLİ’NİN AÇIKLAMASI
Duyumlar üzerine araştırma başlattık Koopbank Yönetim Kurulu üyesi Ozan Çoli de alınan duyumlar üzerine, yönetim kurulu görevine geldiklerinde Şeker Sigorta ile ilgili bir soruşturma başlattıklarını açıklarken, yapılan soruşturma sonucunda da son üç dönemde Şeker Sigorta’da yolsuzluk yapıldığı yönünde bulgulara ulaştıklarını, bu doğrultuda hazırlanan raporu polis ve savcılığa ilettiklerini ifade etmiş ve raporda belirtilen açığın 2 milyon TL civarında olduğunu söylemişti.
RAPORDA YER ALANLAR- ARAÇ SİGORTALARI
“Dosya No TK/462783, Hasibe Tosunoğlu’na ait NA 863 plakalı araç sigortasının, hasar dosyası ile ilgili olarak yaptığımız incelemede, 22/12/16 tarihinde hasar ihbarnamesinde kaza yapan kişinin Cenk Tosunoğlu olduğu görüldü. Cenk Tosunoğlu hasar ihbarnamesinde ciklos mevkiinde bariyerlere çarptığı ifadesinde bulundu. Kaza ile ilgili polis raporu yoktur. Buna rağmen Şeker Sigorta Ltd. 28,579.99 TL hasar ödemesi yaptı. Olayla ilgili polis raporu ve eksper raporu alınması gerektiği kanaatindeyiz. Dosya No TK/481144, Hasan Tosunoğlu’na ait PL 351 plakalı araç ile yapılan kazada eski Genel Müdür Salahi Karahasan’ın dosyada olayla ilgi yazılı bildirisi görüldü. Olayla ilgili olarak KTKMB Ltd. eski Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Tosunoğlu ile telefonda konuştuğunu ve kazanın 02/06/18 tarihinde saat 14.35 civarında Hasan Tosunoğlu’nun kızının evinin önündeki duvara çarpması sonucu olduğunu ifade etti. Eski Genel Müdür Salahi Karahasan, Çangar Motors’dan alınan teklif üzerine 175,000.00 TL hasar ödeme onayını verdi. Dosyada yaptığımız incelemede, Hasan Tosunoğlu’nun kaza hasar ihbarnamesinde (05/06/18) polis çağrılmadığını yazdı. Ancak, olayla ilgili polis raporu olabilme şüphesi tarafımızca sorgulandı ve Polis Genel Müdürlüğü’nden araç bilgileri verilerek polis raporu istendi. Olayla ilgili polis raporu olduğu, polis tarafından teyit edilerek, kazanın detayları ile ilgili polis raporu tarafımıza verildi. Polis raporunda olayın 03/06/18 tarihinde Cenk Tosunoğlu tarafından sürat ve dikkatsiz sürüş sebebiyle yapıldığı ve araç sürücüsü Cenk Tosunoğłu’nun yeterli nefes örneği ve kan örneği vermeyi reddetmesinden kendisine alkol testi yapılamadığı raporlanmıştır. (Ek-13) Sonuç olarak, eski Genel Müdür Salahi Karahasan’ın olayla ilgili yazılı açıklaması ve Hasan Tosunoğlu’nun verdiği kaza hasar ihbarnamesinin, polis raporundan tamamen farklı olduğu tespit edilmiştir.
YÖNETİM KURULU KARARI OLMADAN REKLAM ÖDEMELERİ
Reklam-ilan giderleri ile ilgili yapılan incelemede 01/10/16-10/09/18 tarihleri arasında gerçekleşen en yüksek giderler aşağıdaki gibidir:
– Convergence Import & Export Ltd’e yaklaşık 544,948.00 TL
– Gens Trading Ltd. yaklaşık 190,300.00 TL
– Cyprus World I-Card Systems Ltd. yaklaşık 154,550.00 TL
– Birinci Medya Kurumu Ltd. yaklaşık 126,000.00 TL
– Mustafa Alkan Estate & Consultancy yaklaşık 114,400.00 TL
Yapılan incelemede, yukarıdaki firmalara verilen reklamlar (billboard, TV ve tabela) için herhangi bir Yönetim Kurulu kararının olmadığı, sözleşmenin ise sadece Convergence Import & Export Ltd ile yapıldığı geriye kalan firmalar ile ilgili herhangi bir sözleşme görülemedi, tarafımıza da verilemedi.
Bazı giderlerde yüzde 150 ve üzeri artış var Genel idari giderler içerisinde yüksek oranda harcamalar yapılmıştı. Özellikle Bina, Bakım, Onarım, Reklam İlan, Expertiz/Danışmanlık ve İzaz İkram giderlerinde yüzde 150 ve üzeri artışlar söz konusudur. Bina bakım onarım, bağış, aidat ve reklam ilanları ile ilgili herhangi bir Yönetim Kurulu kararı yoktur. Bakım onarım ile ilgili yapılan işlerin eksik olduğu veya tam olarak yerine getirilmediği tesbitleri vardır.
Verilen reklamlar içerisinde en yüksek ödeme Convergence İmport & Export Ltd’ye yapılmıştır. Bu şirket o dönemin Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Birinci’nin birinci derece yakınlarının sahip olduğu bir şirkettir. Yine aynı şekilde Birinci Medya Kurumu’na da yüksek oranda ödemeler söz konusudur.
Yapılan izaz ikram ödemeleri içerisinde Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Birinci’nin yine kendisine veya birinci dereceden yakınlarına ait restoranlara sürekli olarak fatura ödemelerinin yapıldığı tespit edilmiştir.
FAALİYETİ OLMAYAN ŞİRKETE YAPILAN ÖDEMELER
Expertiz/Danışmanlık giderleri içerisinde GHD Kıbrıs Hasar Yönetim Danışmanlığı Ltd.’e 2017 ve 2018 yılları içerisinde iki kez olmak üzere toplam 288,488.40 TL ödeme yapılmıştır. Herhangi bir hizmet alımı yapılmadan bu faturalar ödenmiştir. Ayrca şirketin 2016 yılından beridir aktif olarak faaliyet göstermediği ifade edilmektedir.
BÜYÜK ANADOLU OTEL
Büyük Anadolu Otel’e asansör motor değişimi Borçlularla ilgili yapılan incelemede şirket içerisinde acilen borçlu takip biriminin oluşturulması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Hasar ödemeleri içerisinde Büyük Anadolu Otel’e asansör motor değişimiyle ilgili ödeme yapılmıştır. Fakat Otel tarafından alınan fiyat teklifi sigorta poliçe tarihinden öncedir. Ayrıca fatura tarihleri üzerinde oynama yapılmıştır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.