DOLAR 35,3488 0%
EURO 36,6437 0.1%
ALTIN 3.009,10-0,06
BITCOIN 3425318-4,70%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Sendikalar;   Çeler derhal istifa etmeli

Sendikalar; Çeler derhal istifa etmeli

ABONE OL
16 Mart 2018 14:24
Sendikalar;   Çeler derhal istifa etmeli
0

BEĞENDİM

ABONE OL

HÜR-İŞ ;  Geçmişte kendi partisinin asgari ücret 3 bin 500 TL olmalıdır açıklamalarına karşın 2018 yılının ilk asgari ücretine 350 TL bile artış yapamayan Çeler derhal istifa etmelidir
 

Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (HÜR-İŞ) Genel Sekreteri, Asgari Ücret Tespit Komisyonu Üyesi Ali Yeltekin,  belirlenen yeni asgari ücreti ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler’i eleştirdi.
Yazılı bir açıklama yapan Yeltekin, “Geçmişte kendi partisinin asgari ücret 3 bin 500 TL olmalıdır açıklamalarına karşın 2018 yılının ilk asgari ücretine 350 TL bile artış yapamayan Çeler derhal istifa etmelidir” ifadesini kullandı.
Hür-İş Federasyonu olarak 2018 yılının ilk asgari ücretini belirlerken asgari ücreti 2 bin 835 TL- 3 bin 194 TL brüt aralığında talep ettiklerini belirten Yeltekin, şöyle devam etti:
“Bunu talep etmemizin temel sebebi birçok işverenin bunu zaten ödediği, kamu – özel ücret yakınlaşması, son iki ayda TL’nin yüzde 5 değer kaybı, en son asgari ücret uygulamasından günümüze dövizin ve hayat pahalılığının yüzde 17 civarında yükselmesi, Kıbrıslı Türklerin göç etmesinin engellenmesi, yerel istihdamın öncelik ve desteklenmesi, genç işsizlerin daha rahat iş bulmasıdır” ifadelerini kullandı.
Yeltekin, 2 bin 175 TL brüt asgari ücrete 190 TL brüt artış yapılmasının hükümetin başlıca sorunu olması gerektiğini kaydederek, Başbakan Tufan Erhürman’ı bu konuya müdahil olmaya çağırdı.
TÜRK-SEN

Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen), yeni asgari ücretle 4 kişilik ailenin insanca yaşamasının mümkün olmadığını iddia ederek, itirazda bulunacağını açıkladı.
Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, konuyla ilgili açıklamasında, “Belirlenen bu asgari ücret veya bundan öncekilerle 4 kişilik bir ailenin yaşamını insanca sürdürebilmesi asla mümkün değildir” dedi.
10 yıl önce belirlenen asgari ücretin 816 dolara eşit olduğunu, bugünkü askeri ücretin ise 610 dolara eşit olduğunu söyleyen Bıçaklı, “Türk-Sen olarak belirlenen yeni asgari ücreti reddettiğimizi, yasal hakkımızı kullanarak yazılı itiraz edeceğimizi ilgililerin ve komuoyunun bilgisine getirmek isteriz” dedi.
Bıçaklı, yeni asgari ücretle, özellikle özel sektörde sendikasız olarak çalıştırılan işçilerin büyük bir kesiminin açlığa mahkum edilmiş sayıldığını savundu.
MDP

Milliyetçi Demokrasi Partisi (MDP), Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun dünkü toplantısında onayladığı 2 bin 365 TL’lik aylık brüt asgari ücreti kabul edilemez bulduğunu açıkladı.
MDP yaptığı yazılı açıklamada, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler’in milletvekili maaşını iade etmesini ve becerebiliyorsa bakanlık süresinin sonuna kadar asgari ücretle geçinmesini” talep etti.
Açlık sınırında çalışan ve sigorta yatırımları da yapılmayan, zor iş bulanların açlığa mahkum edildiğini savunan MDP, sadece işveren ve devlet yetkililerinin sözünün geçtiği bir komisyon neticesinde alınan asgari ücret kararının, devletin sosyal değil sermaye odaklı güçlerin yönetiminde olduğunu gösterdiğini kaydetti.
MDP açıklamasında, emekçi halkın haklarını savunmak için gerekirse sokağa çıkacağını da belirtti.
BAĞIMSIZLIK YOLU

Bağımsızlık Yolu Genel Sekreteri Münür Rahvancıoğlu, asgari ücret belirlenirken tespit komisyonunda özel sektör emekçilerini temsil eden bir sendikanın bulunmayışının ve özel sektörün sendikasızlığının “temel ve önemli bir sorun olduğunu” belirtti.
Yazılı bir açıklama yapan Rahvancıoğlu, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun aylık brüt asgari ücreti 2 bin 365 TL olarak belirlediğini anımsatarak, bu durumda net asgari ücrete 165 TL’lik bir artış yapıldığını belirtti.
“165 TL’nin bir artış olmadığı, son belirlenen asgari ücretten bu yana oluşan hayat pahalılığı ve döviz çılgınlığı karşısında sadece gerilemeyi temsil ettiği ise açık” ifadelerini kullanan Rahvancıoğlu, konuya ilişkin sorunları şöyle sıraladı:
“Tespit Komisyonu’nda özel sektör emekçilerini temsil eden bir sendikanın bulunmayışı, özel sektörün sendikasızlığı, tespit kriterlerinin ülkemiz gerçeklerine ve yaşam tarzımıza uygun bir bilimsellikten tamamen uzak oluşu, trafik cezasından tutun da her türlü idari cezanın asgari ücrete endeksli olması, 165 TL’lik artışın yetersizliğinden şikayet eden sendikanın, geçmişteki benzer orandaki artışa evet demiş olması, bakanın sendikaya ‘ben sizin gibi geçmişte başka şimdi başka davranmadım’ derken, ‘sendikasız çalıştırılmanın yasaklanması’ konusundaki kendi geçmişini unutması.”
DEV-İŞ
Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev-İş), yeni asgari ücretten duyduğu hayal kırıklığını ifade ederek, “Yeni asgari ücretle birlikte emek daha da kırılganlaşmış, asgari ücretlinin değeri daha da azaltılmış ve dalga geçercesine trajikomik bir artışla on binlerce insanın umutları ile oynanmıştır” dedi.
Dev-İş Genel Başkanı Hasan Felek yaptığı yazılı açıklamada, asgari ücretin gecikmeli bir şekilde 190 TL’lik bir artışla belirlendiği, buna göre yeni asgari ücretin brüt 2 bin 365 TL olduğuna işaret ederek  “ Geçen yılın son altı ayının hayat pahalılığı oranı ile bu yılın ilk iki ayının hayat pahalılığı oranı doğrultusunda bir artış yapıldığını gözlemlemekteyiz” dedi.
Asgari ücret belirlenirken yine Asgari Ücret Yasası’nın hiçe sayıldığını, sermayenin çıkarları doğrultusunda hareket edildiğini ileri süren Felek, “Sağlık Bakanlığının Gıda Endeksi, Ticaret Dairesinin Fiyat Endeksi, DPÖ’nün hane halkı anket verileri dikkate alınacağı söylenmesine rağmen maalesef bilimsel veriler yok sayılarak, at pazarlığı devam etmiştir” ifadelerini kullandı.
Bu sürecin kendilerine, “asgari ücret komisyonunda asgari ücret yasasına değil, başka güç ilişkilerine boyun eğerek asgari ücret belirlendiğini, Asgari Ücret Yasası hesaplama şekli açısından net veriler öngörmesine rağmen hükümetler tarafından sadece bir süs unsuru olarak kullanıldığını ve asgari ücretlinin doğrudan temsiliyetinin olmadığı bir süreçten, asgari ücretli için gerçekçi bir sonuç ortaya çıkmayacağını” gösterdiğini söyleyen Felek, “Bu da özel sektörde sendikalaşmaktan ve sektörel toplu pazarlık süreçlerinden geçmektedir” dedi
Felek, sendikalara ve emek güçlerine düşen görevin özelde sendikalaşmanın önünün açılması için her platformda ve her düzeyde mücadeleyi yükseltmek olduğunu vurguladı.
BORAN KÜLTÜR MERKEZİ

Boran Kültür Merkezi, dün açıklanan yeni asgari ücret miktarına tepki göstererek, sendikalara, demokratik kitle örgütleri ve emekçilere, “düzene karşı birlikte mücadele verme” çağrısında bulundu.
Merkezden yapılan yazılı açıklamada, açıklanan asgari ücretin “patronların, sermayedarların yönettiği düzenler ve sistem partileri tarafından belirlenebilecek bir miktar olduğu”  savunuldu.
Asgari ücretin netinin 2056 TL olduğuna işaret edilen açıklamada, “Bu para en basit insani ihtiyaçlara bile yetmez” ifadeleri kullanıldı.
İşçilerin, emekçilerin tek kurtuluşunun bu düzeni değiştirmekten geçtiği ifade edilen açıklamada, “Sorun sadece hükümette hangi partinin iktidar olması sorunu değildir! Sorun sistem sorunudur! Sorun patronların düzeninde yaşadığımız gerçeği sorunudur!… Bu bağlamda tüm sendikalar, demokratik kitle örgütleri ve emekçiler olarak bu düzene karşı birleşik cephe oluşturarak ve ortak sınıf mücadelesi vererek bu sömürü düzenine son vermeliyiz!” denildi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.