DOLAR 32,5961 0.09%
EURO 35,0362 0.46%
ALTIN 2.427,060,17
BITCOIN 2101459-3,40%
Lefkoşa
°

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

“Seni Menderes gibi asarız”

“Seni Menderes gibi asarız”

ABONE OL
18 Eylül 2017 07:33
“Seni Menderes gibi asarız”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dırvana’dan Denktaşa’; “Seni Menderes gibi asarız”

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluşundan hemen sonra, Rum liderliği Kıbrıs Türk halkını imha etmek için AKRATİS PLANI’nı hazırlarken, Rum gizli örgütlenmesi ve silahlanması da devam ediyordu. Bu arada Anayasa’da Türklere tanınan haklar da ayaklar altında çiğneniyordu. Yaklaşmakta olan tehlikenin farkında olan Türk Cemaat Meclisi Başkanı Rauf R. Denktaş, 17 Ocak,1961 tarihinde Türkiye’yi uyarmak için “Türk haklarının çiğnenmesi ile Rumların Enosis faaliyetlerini” içeren bir rapor hazırlar. Bu rapor da Türkiye’ye iletilmek üzere dönemin Türkiye Büyükelçisi Emin Dırvana’ya verilecektir.
DENKTAŞ ANLATIYOR
“Rumların anlaşmaları bozmak ve olaylar başlatmak için hazırlık içinde olduklarını belirten bir rapor hazırladım. Dr. Küçük’ün başkanlık ettiği Türk Bakanlar ve Cemaat Meclisi yetkilileri ile milletvekillerimizin katıldığı bir üst düzey toplantıda bu rapor gözden geçirildi ve gereken değişiklikler yapılarak Türkiye’ye gönderilmesi kararı alındı. Rapor yeniden daktilo edildi ve ertesi gün bunu ben kendim Büyükelçiliğe götürdüm. Büyükelçi Emin Dırvana raporu dikkatle okudu ve raporu tasvip edenlerin Büyükelçilikte toplantıya çağrılmalarını istedi. Gittik.”
DUVARDA SAKLANAN FOTOĞRAF
“Duvarda, gazetelerin altında saklanan birşeyler vardı. Dırvana büyük bir hışımla içeriye geldi ve raporu benimseyenleri t eker teker belirledi. Raporun lehine konuşmak isteyen Cemaat Meclisi üyesi Dr. Necdet Ünel’e ‘mercimek kafalı’ diye hitap ettikten sonra bize 1960 Anlaşmalarının kalıcı olduğunu, bunu kimsenin değiştirmeye gücünün yetmeyeceğini, Anayasa’ya saygılı olmanın faziletlerini anlattı ve dramatik bir şekilde duvardaki gazeteleri çekip aldı. Gazetelerin altında Menderes-Zorlu-Poltakan üçlüsünün elleri kelepçeli resimleri vardı. Dırvana ‘Anayasayı çiğneyenlerin sonu işte budur, buyurunuz gidiniz “ diyerek bize kapıyı gösterdi. “

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.